Címlapon

31_both_andras_GYU_7357_2.jpg
Forrás: ITB
Szabályozás vs. kultúra

Ki győzött?

Az információbiztonság fokozására a szigorodó szabályok önmagukban nem sokat érnek, ha nem járnak együtt a kultúra, a biztonságtudatosság változásaival – vallja Both András, a Lechner Tudásközpont informatikai vezetője, az Infoparlament biztonsági szekciójának egyik előadója.

– Néhány nappal ezelőtt lépett életbe a GDPR, amely a közvélekedés szerint nagymértékben javítja majd az általános információbiztonsági helyzetet. Ön szerint mi lesz a legfontosabb hozadéka a szabályozásnak?

– Kicsit eretnek elgondolásaim vannak az egész kérdéskörről. Úgy érzem, a személyes adatokat védelmét pont az érintettek, a magánszemélyek tartják legkevésbé fontosnak, és bizonyos mértékig egyet is tudok velük érteni. Mi bajom származik abból, ha megtudják a lakcímemet vagy az édesanyám nevét? Vagy hogy hol voltam nyaralni? Ha megkérdeznénk tíz, találomra kiválasztott embert az adatvédelemről, szerintem csak néhány tudnák, hogy miről van szó, és legfeljebb egy vagy kettő tartaná fontosnak. Vagyis a szabályozás jó szándékból született, de attól félek, hogy nem igazán fogja segíteni az információbiztonság erősödését.

– Az sem számít, hogy végre minden vállalatvezetőnek foglalkoznia kell a kérdéssel?

– Meggyőződésem, hogy a szabályozás önmagában nem old meg semmit, ahogy a technológia sem. Most mindenki rohamtempóban megcsinálja a szabályzatait, amelyeket a dolgozók nem olvasnak el, ezért be sem tudnak tartani. Az egyéni felhasználók kapják az értesítéseket a megváltozott adatkezelési elvekről és szabályokról, pipálgatják ki a checkboxokat anélkül, hogy megértenék vagy akár elolvasnák, mihez is adják a beleegyezésüket. A felhasználói biztonságtudatosság ettől nem lesz jobb,  hiszen megint külső kényszer hatására foglalkozunk a kérdéssel, a kultúránk, a hozzáállásunk mit sem változik, legyen szó akár vállalatvezetőről, akár magánszemélyről. Hány olyan szülő lesz, aki az új szabályok hatására megnézi, hogy gyermeke milyen adatvédelmi beállításokat alkalmazott az általa használt közösségi oldalakon?

– A szigorúbb adatvédelmi szabályoknak eszerint nem lesznek nyertesei?

– Dehogynem, az információbiztonsági szakemberek és a jogi tanácsadók biztosan nyernek rajta. Az egyszeri felhasználó többnyire nem is érti, mi ez a felhajtás. A nagyvállalatok újabb adminisztrációs nyűgöt kaptak a nyakukba, a szigorú szabályok pedig gátolhatják őket abban, hogy gyorsan tudjanak reagálni az új technológiai, üzleti körülményekre. A kisvállalkozásoknak sem erőforrásaik, sem tudásuk nincs ahhoz, hogy ezzel foglalkozzanak, ezért aztán jó eséllyel megint hátrányba kerülnek a nagyokkal szemben. Őszintén szólva, nem tudom, hogy ki győzött az új szabályokkal. Kultúraváltással érhetnénk el hosszabb távú eredményeket, de attól félek, hogy szabályozással nem tudjuk megváltoztatni a kultúrát, illetve ilyen módon biztosan nem. A büntetésre, restrikcióra alapozó szabályozási környezet mellett arról is jó lenne beszélnünk, hogy a mindennapokba ez hogyan fog beépülni a határidők után. Arról nem is beszélve, hogy a most felnövő generációk egészen mást gondolnak a személyes adatokról és azok védelméről, mint szüleik.

– Kiben, miben bízhat ezek után az átlagfelhasználó, ha az adatairól van szó?

– Egy kollégám fogalmazta meg jól: abban a cégben bízik meg, amelyik nyilvánosan elismeri, ha hibázott. Tökéletes biztonság nincs, de legalább tanuljon a cég a hibáiból, és ne kövessel el őket újra. Ezt az elvet követjük egyébként mi is a Lechner Tudásközpontban. Tavaly év végén is kiálltunk a nyilvánosság elé, és elismertük, hogy volt egy komoly leállásunk, igazolást is adtunk a felhasználóknak, akik emiatt nem tudtak valamit határidőre elintézni. Ezen túlmenően pedig a fejlesztéseink során minden egyes fázisban beépítünk valamilyen funkciót, ami a késztermék biztonságát hivatott növelni.