Címlapon

11_Financial_Times.jpg
Forrás: ITB

Minden kártyás tranzakciónál kötelező lesz az erős ügyfélhitelesítés

Megváltozik a fizetések hitelesítésének módja 2019. szeptember 14-én. Ekkor lép életbe az EU új pénzforgalmi irányelve, mely az elektronikus tranzakcióknál kötelezővé teszi az úgynevezett erős ügyfélhitelesítést.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabályozás életbe lépését követően a bolti kártyás vagy mobilos, illetve online fizetések esetén a tranzakciót kezdeményező ügyfélnek legalább két módon kell azonosítania magát ahhoz, hogy a kibocsátó jóváhagyja a fizetést. Hogy mely két módszert kell használni, azt a bank vagy fizetési szolgáltató fogja megszabni. Ehhez az alábbi három azonosítási típus áll rendelkezésre.

Ismereten alapuló hitelesítés esetén a felhasználó úgy azonosítja magát, hogy egy általa ismert kódot ad meg. Ebbe a típusba tartozik a PIN-kód, egy jelszó vagy egy biztonsági kérdés.

A második, birtokláson alapuló hitelesítés esetén a kártyabirtokos egy, a birtokában lévő eszközzel azonosítja magát. Ilyen lehet egy token vagy egy SMS-ben kapott egyszeri kód.

Végül, biometrikus azonosítás esetén a hitelesítés a felhasználók egyedi tulajdonságain alapuló biometrikus adataival történik. Ilyen módszer az ujjlenyomat vagy az archáló leolvasása.

Az új szabályozás célja, hogy a kártyás fizetéseket még biztonságosabbá téve védje a felhasználókat. A biztonság mellett a kártyabirtokosok számára egyre fontosabb a felhasználóbarát kivitelezés is. A Mastercard éppen ezért a biometrikus azonosítás használatát támogatja, hiszen amellett hogy védelmet nyújt, ez adja a legjobb ügyfélélményt is.