Címlapon

15_t_systems_2.jpg
Forrás: ITB
Az elosztott bizalom korszaka

Symposium 2019: Egy hullámhosszon

Robotika, mesterséges intelligencia, a digitalizáció emberi-társadalmi kihívásai – ismét csak napjaink legfontosabb technológiai kérdései kerülnek terítékre az idei T-Systems Symposiumon.

Ha november, akkor T-Systems Symposium. Idén november 26-án, immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a hazai infokommunikációs szektor egyik legjelentősebb eseményét. Az „Egy hullámhosszon – Közösen. Jobban. Most.” mottó alatt futó rendezvényen szokás szerint egyrészt a vállalat vezetői beszélnek az iparág globális és hazai kihívásairól és lehetőségeiről, másrészt a T-Systems és partnercégei, szakértői több tucat előadáson ismertetik a már megvalósult vagy fejlesztés alatt álló megoldásokat az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés vagy éppen a bankszektor területéről.

 

A bizalom nem vész el, csak átalakul

Hagyománya a Symposiumoknak, hogy minden évben fellép a technológiai világ egy-egy világhírű képviselője, előadója. Tavaly Kevin J. Surace, szilícium-völgyi innovátor egyebek mellett az okostelefon és a digitális asszisztensek megalkotója beszélt a digitalizáció jövőbeni pozitív hatásairól. Idén Rachel Botsman osztja meg gondolatait a hallgatósággal. A művészeti akadémiát végzett Botsman a bizalom természetéről és annak változásairól tartott előadásaival nyűgözi le közönségét szerte a világon (a témáról már több könyvet is írt). Mint mondja, nem véletlen, hogy a nagy intézményekbe – bankok, kormányzatok, nagyvállalatok – vetett bizalom erodálódik az utóbbi években. Ezt a bizalmat ugyanis nem a digitális korszakra tervezték. Ezzel együtt a világban nem csökken a bizalom, csak éppen áttevődik a velünk egyenrangúakra, a szomszédainkra, a kollégáinkra. A technológia arra is jó mechanizmusokat ad, hogy korábban nem látott módon és mértékben bízzunk meg soha nem látott idegenekben. Ez történik, amikor beszállunk egy Uber-autóba, amikor AirBnB-n ismeretleneknek adjuk ki a lakásunkat. Ez lesz az elosztott bizalom korszaka, amelynek egyik legkiugróbb formája a blokklánc – ott magában a platformban bízunk meg annyira, hogy a másik emberben már nem is kell.

Kézzelfogható jövő

Idén is lesz Jövőtér kiállítás a konferenciához kapcsolódóan. A Kitchen Budapest által mentorált Agronity startup a méhészek munkáját megkönnyítő IoT-megoldást mutat be. A kaptárban elhelyezett, hőmérsékletet, páratartalmat, súlyt és rezgést is észlelő eszköz NBIoT-hálózaton keresztül továbbítja az adatokat a méhésznek. A gazda így nemcsak a távoli kaptárak állapotával lehet tisztába, de a tömeges méhpusztulást is meg tudja előzni. Másik példaként: a CEIT az ipari környezetekben hasznosítható önjáró targoncáit mutatja be. A környezet 3D térképével és különféle szenzorokkal ellátott járművek önállóan képesek kikerülni az elébe kerülő akadályokat.

 

Várostervezés adatalapon

Az egyes szekciókban ismét technológiák, illetve iparági szektorok alapján járják körbe az előadók a legfrissebb trendeket. Kiemelt figyelmet kap például az adatelemzés és az annak nyomán elérhető előnyök. A Magyar Államkincstár munkatársai az önkormányzatokat kiszolgáló ASP2 rendszerre épített adattárház működését és eredményeit mutatják be.

Tízezrek életére lehet pozitív hatással egy másik, a FŐMTERV részére elkészült rendszer, amely a Magyar Telekom bázisállomásaiból kinyert és anonimizált adatokra támaszkodik. Ezek segítségével a tervezők minden korábbinál pontosabb képet kapnak az egyes utak és városrészek valós terheléséről, így már a tervezés során figyelembe tudják venni a jövőbeni forgalom volumenéből becsülhető igényeket is.

Kimondottan izgalmas szektor a pénzintézeteké, úgy a benne szereplők, mint az ügyfelek szempontjából. PSD2, azonnali fizetés – két olyan újdonság, amely számos látványos változást hozhat a bankszektorban, illetve a pénzintézetek és az ügyfelek viszonyában. A szekcióban a kérdés számos aspektusát körbejárják előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, de bemutatkozik például egy magyar fejlesztés is, amely online, blokklánc alapokon tud a nyaralásához biztosítást kötni – az időjárásra.