Címlapon

Barta Attila, Invitech
Barta Attila, Invitech
Forrás: ITB
Még bírja a hálózat

Időugrás a digitalizációban

Az elmúlt hónapok után van aki már bizakodóbb, van aki még óvatosabb a tekintetben, hogy mennyire lesz még részese a mindennapjainknak a COVID-19 koronavírus, de egy biztos, a járvány lassítása érdekében tett lépések hatására olyan mértékben fordultak az online tér felé, és így olyan internetforgalmat generáltak a vállalatok, az oktatási intézmények, az otthon maradó családok, mintha legalább fél-egy évet ugrottunk volna előre az időben. Az Invitech tapasztalatai alapján olyan területeken is napok alatt kezdtek áttérni a digitális megoldásokra, ahol korábban lassú, óvatos nyitásról beszéltek, így helyenként akár több évesre tervezett folyamatok zajlottak le hetek alatt. És akkor, ha minden jól alakul, és vége lesz a járványnak, visszaáll minden a régi kerékvágásba? Nem, mert sokan rájöttek, hogy otthonról is rengeteg tevékenységüket tudják hatékonyan elvégezni a különböző infokommunikációs megoldások segítségével, sokszor időt és talán költségeket is megspórolva ezzel.

Ha visszatekintünk az időben, akkor már 2016-ban nagyütemű globális növekedést jeleztek előre az elemzők mind az adatmennyiségben, mind az adatforgalomban, és ezek a prognózisok rendre beigazolódtak. A mobil adatforgalomban 2016-ban 53 százalék volt a bővülés dinamikája, ami 2019-re meghaladta a 80 százalékot is. A forgalom növekedése a 4G-s mobil és a fix hálózatokon is exponenciális volt az elmúlt években, főleg a videóknak, a közösségi médiának és a szórakoztatóiparnak köszönhetően. Emellett az is látszott, hogy a mobil 5G, illetve a fix hálózatok végén található Wi-Fi 6, majd Wi-Fi 7 még drasztikusabbá fogják tenni a növekedést az elkövetkezendő években.

Most, amikor a járványügyi intézkedések miatt otthon maradó munkatársak nemzetközi konferenciát tudtak rendezni a nappalijukból, az egyetemeken az internet segítségével bonyolítottak le zárthelyiket, családi és baráti társaságok tartották meg összejöveteleiket az otthoni monitor előtt ülve, azaz hatalmas csúcsokat döntött az internetforgalom, igen jól jött, hogy a korábbi – azaz a járványtól független – jóslatok is komoly forgalomnövekedést vetítettek előre. Ezek, és a saját hosszú távú terveik alapján a hazai infrastruktúra-szolgáltatók pedig – köztük a 10000 kilométeres gerinchálózatot üzemeltető Invitech – igyekeztek is felkészülni erre, és előrelátó módon bővíteni kapacitásaikat.

Ennek köszönhető, hogy Magyarországon egy jó erőben lévő hálózat igyekezett megbirkózni a napok alatt óriásit növekvő igénybevétellel, és tette ezt sikerrel. Olyan forgalmat tapasztalhattunk hálózatainkon, amit csak fél-egy év múlva vártunk volna, most pedig napok alatt elértük ezt a szintet, ez pedig felér egy időugrással. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy ez a most jól vizsgázó infrastruktúra a jövőben is megbízható maradjon, már most fejleszteni kell, hiszen egy időigényes feladatról beszélünk, ami komoly tervezést, előkészítést igényel.

„A világunk megváltozik, és tévedés azt gondolni, hogy később majd az emberek felhagynak a most kialakult helyzetben megtanult, megszokott tevékenységekkel, legyen az online vásárlás, online ügyintézés vagy digitális oktatás. Ugyan az adatforgalom egyik vagy másik csatorna között eltolódhat, de véleményem szerint a volumene már nem fog csökkenni, ezért az infrastruktúra-fejlesztés elengedhetetlen és szükségszerű. A piaci és állami vállalatoknak éppen ezért fel kell venniük a kesztyűt, és előre kell hozniuk a beruházásaikat, hiszen közös, nemzetgazdasági érdek az, hogy a távközlési infrastruktúra fejlesztése olyan ütemben történjen meg, hogy ezek a hálózatok a mindenkori igényeknek megfeleljenek”, vélekedik erről Barta Attila, az Invitech nagykereskedelmi igazgatója.

Azt pedig szintén fontos hangsúlyozni, főleg ebben az időszakban, amikor mindenki a gazdasági recesszióval kapcsolatos számokat igyekszik megjósolni, hogy az infokommunikáció potenciális GDP növelő iparág, érdemes tehát belefektetni.