Címlapon

10_south_china_morning.jpg
Forrás: ITB
Ezermilliárdosok klubja

Megdobta az árfolyamokat a kereskedelmi háborúban bekövetkezett enyhülés

Elképesztő év végi hajrá, bővülő „ezermilliárdos” klub és komoly növekedés a cégértékben – többek között ezek jellemezték a világ meghatározó technológiai vállalkozásainak tavalyi évét, legalábbis a tőzsdei teljesítmény szempontjából. A karácsonyi vásárlási láz mind az e-kereskedőknek, mind az okoseszközök gyártóinak jól jött, de sokat számított az is, hogy enyhülés jelei mutatkoznak az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban.

6267,8 milliárd dollár – egészen elképesztő összeg, főként ha hozzátesszük, hogy ez mindössze tíz technológiai társaság piaci értéke. Az ITBUSINESS által megvizsgált, a szektor meghatározó szereplői közé tartozó vállalkozások és tulajdonképpen részvényeseik számára is rendkívül jó eredményeket hozott 2019, ha az összesített adatokat nézzük, ugyanis több mint 40 százalékkal tudták növelni piaci értéküket. Persze korántsem lehet arról beszélni, hogy egyenletes lenne a teljesítményük, viszont az mindenképpen árulkodó, hogy több társaság esetében is az év elején volt a legalacsonyabb a részvényárfolyam és azután folyamatosan emelkedett, ráadásul az általunk vizsgált utolsó nap, december 23., szintén több cég esetében a legmagasabb záróárfolyamot hozta.

 

Háborús helyzet

Óriási fordulatot jelentett ez 2018 karácsonyához, illetve utolsó napjaihoz képest, amire ha nálunk nem is, de az Egyesült Államokban és főleg a Wall Streeten bizonyára rengetegen emlékeznek – mindössze néhány nap alatt sok százmilliárd dollárral csökkent a legnagyobb technológiai vállalkozások és természetesen számos egyéb cég értéke. Hogy minek köszönhető a tavalyi „vidám” karácsony? Nos, alapvetően két tényezőt emeltek ki az eddigi elemzésekben, amelyek valószínűleg még erősítették is egymást. Az egyik, hogy minden korábbi rekordot megdöntött a vásárlási láz az ünnepek előtti hetekben, az amerikaiak „megrohanták” az online áruházakat. A Mastercard becslése szerint a webshopok a teljes karácsonyi költés 14,6 százalékát tudhatták magukénak, míg a forgalmuk 2018-hoz képest majdnem ötödével bővült. Ezek az adatok persze nemcsak az internetes áruházak üzemeltetői számára voltak nagyon fontosak, de figyelembe véve azt, hogy az okosmobilok, televíziók, számítógépek, játékkonzolok ma már a legnépszerűbb ajándékok között vannak, ezek gyártói is örülhettek a nagy rohamnak, no meg azok a társaságok, amelyek valamilyen kulcsfontosságú alkatrészt szállítanak ezekhez a készülékekhez.

A másik kulcstényező az év végi szárnyalás mögött az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban mutatkozó enyhülés. December közepén ugyanis bejelentették, hogy létrejött az Egyesült Államok és Kína között annak a megállapodásnak az első szintje, ami lezárhatja a lassan két éve tartó viszályt. Az egyezség megszületése érdekében mindkét fél komoly vállalásokat tett, az amerikaiak például nem léptették életben az újabb, egyébként tervezett büntetővámokat, illetve a korábban kivetett vámok egy része esetében jelentős csökkentést hajtottak végre, míg a kínaiak vállalták, hogy jóval nagyobb értékben vásárolnak majd amerikai termékeket.

Mesés hozam

Közel 50 százalékos hozam egy év alatt – ha valakit ilyen befektetési lehetőséggel keresnek meg, akkor valószínűleg rögtön elkezd gyanakodni, hogy egy csalóval van dolga, pedig teljesen legálisan lehetett ennyit keresni tavaly, ha valaki időben lépett. Az igazi tőzsdei csodát 2018-ban mutatta be a 4iG Nyrt., de az sem járt rosszul, aki az év elején 370 forintos áron vásárolt a vállalat részvényeiből, hiszen december 20-án 542 forintos áron adhatta volna el a papírokat, vagyis több mint 46 százalékos profitot zsebelhetett volna be. A legjobban azonban akkor járt volna, ha képzeletbeli befektetőnk 2019. június 17-én dönt úgy, hogy eladja 4iG részvényeit, akkor ugyanis 1148 forint volt a záróárfolyam, vagyis több mint háromszoros nyereséghez juthatott volna. Bár hivatalosan akkor még nem jelentették be, de a piacon egy ideje már beszéltek arról, hogy a társaság megveheti a Magyar Telekomtól a T-Systems Magyarországot, és a júniusi nagy felfutásban ez is szerepet játszhatott. A hivatalos bejelentést követően egyébként, ha nem is látványos, de folyamatos gyengülés volt megfigyelhető a 4iG papíroknál, az igazi sokk azonban december 10-e után következett, amikor kiderült, hogy mégsem jön össze a nagy üzlet, és egy nap alatt száz forintot esett a részvény értéke. Lapzártánkkor, január 9-én a záró árfolyam 660 forint volt.

(A tőzsdei adatok forrása: BÉT.)

Jászai Gellérttel készült nagyinterjúnk e számunk itt olvasható.

Kemény menet

Az év végi fellendülés mértékét jól mutatja, hogy december 26-án a Nasdaq első alkalommal lépte át a 9000 pontos határt és tíz egymást követő nap döntött rekordot, amire 1997 óta nem volt példa. A nagy hajrának köszönhetően az ITBUSINESS által vizsgált utolsó 2019-es napon, december 23-án, két technológiai cég értéke is ezermilliárd dollár fölé nőtt. A legértékesebb az Apple volt, az ágazat szereplői közül elsőként törte át az ezermilliárd dolláros határt még 2018-ban, a múlt év végén pedig már 1300 milliárd dolláros piaci értékkel büszkélkedhetett. Persze, a társaságnak is nagyon jól jött a kedvező hangulat és az ünnepi pezsgés, hiszen 2018 november elején még „csak” 1180 milliárd dollárt ért a vállalat. A 2019-es év azonban komoly zuhanásokat is hozott a cég és részvényei számára, május eleje és június eleje között például mintegy 170 milliárd dollárt esett a társaság értéke. A háttérben valószínűleg a nem túl kedvező, második üzleti negyedéves eredmények álltak: merőben szokatlanul bevételcsökkenésről számoltak be. Ráadásul az elmúlt évben a cég a legnagyobb okostelefon-gyártók között is leszorult a második helyről, megelőzte a Huawei, ami szintén aggodalomra adhat okot a részvényesek körében, arról nem is beszélve, hogy egyértelműen eltűnt az a lendület és innovációs készség, amely korábban jellemezte a társaságot az okoseszköz-gyártásban. Míg az évtized elején és közepén egyértelműen ők diktálták a trendeket az okosmobilok piacán, addig napjainkra a Samsung, a Huawei, illetve a feltörekvő többi kínai vállalkozás hozza az igazán komoly újításokat.

Érdemes ugyanakkor az Apple-ről megemlíteni azt is, hogy azért akad izgalmas, új próbálkozásuk. November elején indították el az Apple TV+ streaming videószolgáltatásukat, ami akár nagyon komoly sikereket is hozhat számukra. A szupersztárok bevonásával készült saját tartalmak közül a „The Morning Show” című sorozat már több Golden Globe jelölést is kapott, és potenciális közönségből sincs hiány, hiszen Tim Cook, a cég vezérigazgatója már a múlt év elején arról beszélt, hogy világszerte 1,4 milliárd Apple-eszközt használnak aktívan, az az új szolgáltatás elsődleges célcsoportját nyilván ők alkotják.


Felhős sikerek

Míg 2018-ban két technológiai cég törte át az ezermilliárd dolláros határt, addig tavaly ez egynek sikerült, igaz, a Microsoft nagyon stabilan tartotta is értékét. A társaságnak 2019. április 25-én jött össze a bravúr, ami annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy az évet még 776 milliárd dolláros értékkel indították. A zárása viszont már egészen parádésra sikerült, hiszen az általunk vizsgált időszak végén 1201 milliárd dollárt ért a vállalat.

A tőzsdei szárnyalás és a részvényesek bizalma azonnal érthetővé válik, ha kicsit közelebbről megnézzük a cég üzleti eredményeit. A 2019. június 30-án zárult üzleti évük például rekordnak számító, 125,8 milliárd dolláros árbevételt hozott, de érdemes megjegyezni azt is, hogy ehhez a forgalomhoz majdnem 40 milliárd dolláros nyereség társult. Ráadásul az újabb üzleti évben sem tűnik úgy, hogy lassítanának, a szeptember végén zárult negyedévben 33 milliárd dollár feletti bevételről és 10 milliárdos profitról számolt be a cég – vagyis minden megkeresett 3 dollárból 1 nyereség volt. Az üzleti beszámolók alapján valamennyi részleg kiegyensúlyozottan teljesít, és nagyon jól sikerült kiegyensúlyozniuk a bevételi forrásaikat. Ma már korántsem az irodai szoftvercsomagból, illetve az operációs rendszerből kell megélniük. A „felhős” váltás nagyon bejött a cégnek, az „Intelligent Cloud” üzletág például a szeptemberrel zárult negyedévben 10,8 milliárd dolláros bevételt, és éves összevetésben 27 százalékos növekedést tudott felmutatni. Az Azure pedig még látványosabb, 59 százalékos forgalombővüléssel zárta az első üzleti negyedévet, igaz, az elemzők azt is megjegyezték ezzel kapcsolatban, hogy ennél a terméknél már csökken a növekedés üteme.

Bár a szoftver és főleg a szolgáltatás kapja a fő hangsúlyt a Microsoftnál, azért a hardverrészleg is hozott újdonságokat tavaly. Az új Surface laptopok a piacon elérhető legjobb készülékek közé tartoznak, míg a játékkonzolok esetében idén várható a cégtől az igazi nagy dobás: az újgenerációs Xbox-ok, várhatóan az év vége felé. Piaci szereplésük valószínűleg jelentős mértékben befolyásolja majd, hogy jövő évi hasonló összeállításunkban milyen microsoftos tőzsdei eredményekről számolhatunk be.

 

Botrányos idők

Meglehetősen ellentmondásos éven van túl a harmadik technológiai cég, amelynek sikerült átlépnie az  ezermilliárd dolláros határt. Az Amazon ugyanis a komoly sikerek mellett nagy botrányokat is megért 2019-ben, ráadásul több területen is nagyon komoly versenyre kényszerül. A világ legismertebb és legértékesebb e-kereskedelmi vállalkozása ugyan idén is volt, hogy ezermilliárd dollárt ért, és az év végén 130 milliárd dollárral magasabb volt az értéke, mint január elején, de mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A második főhadiszállás körüli bonyodalmak, a kínai piacról való kivonulás, a raktárbázisokban dolgozók alacsony bérei miatti kritikák, illetve a dolgozók fellépése annak érdekében, hogy konkrét lépéseket tegyenek a klímavédelem érdekében – a csomagolóanyagok és a kiszállítás miatt hatalmas ökológiai lábnyoma van a vállalatnak – nagyon sokat rontottak a vállalat megítélésén.


Ugyanakkor a vásárlók körében töretlen a népszerűségük, igaz a 2014 óta amerikai tőzsdei jelenléttel bíró, kínai Alibaba Group Holding globálisan is egyre nagyobb kihívónak tűnik. De nemcsak az e-kereskedelemben vannak nagyon komoly riválisai a cégnek, a felhőalapú szolgáltatások területén a már említett Mícrosofttal vív nagy csatát az Amazon Web Services részleg, míg a streaming videószolgáltatások szegmensben a régi vetélytársak (a Netflix és a Hulu) mellett a már szintén említett Apple TV+ és a Disney+ elindulása nehezíti a helyzetüket. Azért nagyon nem kell aggódniuk a cég részvényeseinek, hiszen az online vásárlás folyamatosan növekvő népszerűsége stabil jövőképet mutat a vállalatról.

 

Nem sok hiányzott a Google-nak

A cég 2019 decemberében már egészen közel járt az ezermilliárdhoz. A társaság a múlt hónap közepén 942,6 milliárd dollárt ért, vagyis mindössze hat százalékkal kellett volna drágulniuk a vállalat papírjainak, hogy elérjék az álomhatárt. Persze, ettől még meglehetősen jó éve volt a cégnek, az első 9 hónapban 115 milliárd dolláros bevételt értek el, ami majdnem ötödével múlta felül az egy évvel korábbit, igaz, az ehhez társuló 23,7 milliárd dolláros profit már jóval szerényebb, mindössze 8 százalékos bővülést jelentett éves összevetésben. Az összességében kedvező gazdasági környezet jótékonyan hat a hirdetői kedvre, ami kulcsfontosságú a vállalat számára, hiszen a különböző hirdetési megoldások hozzák a bevétel túlnyomó részét. Nagy kérdés, hogy mit hoz majd az idei év ebből a szempontból, hiszen sok helyről hallani olyan figyelmeztetést, hogy ha a 2008-2009-eshez hasonló válságra nem is kell számítani, azért kisebb mértékű lassulás bekövetkezhet. Ha sikerül végre túllépni a Brexiten, és elcsitul az amerikai-kínai kereskedelmi háború, máris kedvezőbb helyzetben lehet a globális gazdaság, a hirdetési szektorban pedig az olimpia és az amerikai elnökválasztás mindig jót jelent, vagyis van miért optimistának lenniük a cég részvényeseinek.


Technológiai cégek tőzsdei teljesítménye

(árfolyam: dollár; cégérték: milliárd dollár, 2019-es adatok, a 2019. dec.23-i cégérték szerinti sorrendben)

 

2019-es nyitó árfolyam (01.02.)

Cégérték

2019. december 23-i záró árfolyam

Cégérték

Legmagasabb napi záró árfolyam 2019-ben

Cégérték

Legalacsonyabb napi záróárfolyam 2019-ben

Cégérték

Apple

157,92

738,13

284

1311,46

284

1311,46

157,92

738,13

Microsoft

101,12

775,79

157,41

1201,67

157,41

1201,67

101,12

775,79

Alphabet (Google)

1045,85

732,86

1348,84

935,64

1361,17

942,61

1016,06

720,85

Amazon

1539,13

755,71

1793

887,54

2020,99

1000,39

1539,13

755,71

Facebook

135,68

387,5

206,18

588,44

206,3

588,78

131,74

376,25

Alibaba Group Holding

136,7

351,58

214,83

558,56

214,83

558,56

130,6

335,89

Intel

47,08

211,48

59,23

260,08

59,23

260,08

43,46

194,09

Cisco

42,95

191,99

48,1

204,23

58,05

256,52

41,07

183,58

Oracle

45,22

159,45

53,71

174,29

60,15

201,36

44,78

157,89

Netflix

267,66

116,95

333,1

145,93

385,03

168,48

254,59

116,5

Forrás: Yahoo Finance, Macrotrends.net