Highway

36_1.jpg
Forrás: ITB
Idén lesz igazán érezhető az akvizíciók hatása

5G: a fejlesztésről és az útkeresésről szólnak a következő évek

Tovább erősödő piaci verseny, az integrált szolgáltatások növekvő népszerűsége, a gigabites hálózatok bővülése – többek között ezekre számítanak idén a hazai távközlési piac meghatározó szereplői. Az 5G bevezetésével kapcsolatban egyelőre óvatosan fogalmaznak a vállalkozások, úgy tűnik, a következő évek a fejlesztésről és az útkeresésről, a működőképes üzleti modellek kidolgozásáról szólnak majd.

Több szempontból is kiemelkedően fontos év volt a 2019-es a hazai távközlési piacon, és a tavaly indult folyamatok idén is jelentős hatással lesznek a szektorra. A piac organikus fejlődése szempontjából talán a legfontosabb esemény az volt, hogy a Magyar Telekom mellett létrejött egy másik, a vezetékes és mobil területen is komoly eléréssel rendelkező szolgáltató azáltal, hogy a Vodafone Csoport, egy több európai piacot érintő megállapodás részeként, megvette a magyarországi UPC-t is. A másik meghatározó esemény az 5G tender elindulása volt, amivel kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) viszonylag gyors lebonyolításban reménykedett, ehhez képest lapzártánkkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végeredmény. A frekvenciapályázat jelentőségét nehéz lenne eltúlozni, hiszen az ötödik generációs mobiltechnológia bevezetése döntő hatással lesz arra, hogyan alakul nemcsak a távközlési piac, de a hétköznapi életünk, illetve az üzleti világ is.

 

Gigabites kánaán

Az ITBUSINESS által megkérdezett piaci szereplők ugyanakkor egyelőre óvatosan nyilatkoznak az 5G kapcsán, ami részben abból adódik, hogy még tart a tender, részben pedig abból, hogy egyelőre még alakul, hogy mire is fogjuk majd használni az új technológiát, milyen szolgáltatások, üzleti modellek jelenhetnek majd meg. Az nem kérdés, hogy az idei év részben a mobilhálózatok fejlesztéséről szól majd, de azért több, izgalmas fejleményre lehet még számítani, és az is nagy kérdés, mihez kezd az egyik meghatározó szolgáltató, a DIGI, ha végül 5G-s frekvencia nélkül marad.

Villámgyors fejlődés

A következő néhány évben ugrásszerű fejlődést jósol az 5G-s kapcsolatok számában az IDC. A piackutató cég elemzése szerint a tavalyi 10 millióról 2023-ra 1,01 milliárdra nőhet az ilyen típusú kapcsolatok száma, ami évente átlagosan valamivel több mint 217 százalékos bővülést jelent. Az előrejelzés szerint 2023 végére az összes mobileszköz 8,9 százaléka már 5G-t használ majd.

Az újgenerációs mobiltechnológia térhódítását több tényező is segíti majd, így például az, hogy folytatódik a már az utóbbi években is tapasztalható trend: egyre több adatot termelnek és fogyasztanak mind az egyéni felhasználók, mind a vállalkozások az előttünk álló időszakban is. Az 5G-s technológia pedig lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy hatékonyabban gazdálkodjanak a hálózati erőforrásokkal. Az IoT-eszközök számának növekedése, a nagyobb adatátviteli sebességet és minél kisebb késleltetést igénylő megoldások térhódítása szintén gyorsítja majd az 5G-s hálózatok kiépítését.

„Várakozásaink szerint 2020-ban tovább erősödik a vezetékes és mobil infrastruktúra alapú verseny, amelynek csak egy mérföldköve lesz az 5G szolgáltatások várható elindulása, ennek a technológiának a hatásai, lehetőségei ennél hosszabb távon fognak igazán megmutatkozni”, közölte érdeklődésünkre a Magyar Telekom sajtóosztálya. A társaságnál arra számítanak, hogy nő majd az integrált (vezetékes-mobil) szolgáltatások népszerűsége, valamint a változó eszközhasználat miatt az ügyfelek adatigényében is további jelentős bővülésre lehet számítani. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató szakértői szerint a tartalomszolgáltatás terén az az erősödő trend figyelhető meg, hogy a lineáris megoldást egyre inkább kiegészíti az igény szerinti (on-demand) szolgáltatás.

A vállalat évek óta intenzíven fejleszti vezetékes hálózatait, amelynek köszönhetően jelentősen javította a vidéki területek ellátottságát, az ott elérhető szolgáltatás minőségét. A DOCSIS 3.1 szabvány bevezetése révén 2019-től a társaság az országban elsőként nyújt gigabites sebességet koaxon is. A fejlesztés a kábelhálózat nagy részét érinti, jelenleg több mint 650 ezer hozzáférési ponton biztosítja a háztartások számára a megnövekedett sebesség lehetőségét az ország különböző területein. Ennek és az elmúlt évek intenzív optikai hálózatfejlesztésének eredményeként a Telekom hálózata már összesen több mint 1,7 millió gigabites sebességű elérést kínál optikai és kábelhálózatán, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások egyharmada számára elérhető a gigabites sebesség. A vállalat 2014-2018. között közel 240 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.

A fejlesztések idén sem állnak meg, növekedni fog a gigabites kábelhálózat lefedettsége, valamint ambíciózusak a tervek az optikai lefedettség bővítésére is, amivel fokozatosan kiváltják a rézhálózatot. A hosszabb távú tervek között pedig az is szerepel, hogy az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítson a cég.

 

Működőképes modellek

Azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan terjedhet el itthon az 5G, óvatosan fogalmaztak a Magyar Telekomnál, rámutatva, hogy a 2019. nyár végén meghirdetett frekvenciaaukció eredményének tükrében lehet majd a fejlesztési terveket pontosítani. A technológia tömeges elterjedése azonban nagyban függ majd az 5G-képes készülékek rendelkezésre állásától is.


A Telenor várakozásai szerint az 5G bevezetése olyan mértékű változást hoz majd a mobiltechnológia terén, amilyet korábban a 2G-ről 3G-re való átállás jelentett. A jobb hálózati paraméterek – az akár milliónyi eszköz egyidejű kiszolgálására való képesség, az alacsony hálózati késleltetés és a nagy sebesség – révén az újgenerációs mobiltechnológia széles körben kiterjeszti az adatszolgáltatások felhasználási lehetőségét. 

A Telenornál azonban úgy látják, hogy az 5G egy szerves fejlődési folyamat része, és ugyan idővel ki fogja szorítani a korábbi technológiákat, azok az 5G elindulásával párhuzamosan is élnek majd tovább. Jelenleg országos szinten a 4G és 4G+ hálózatok kapacitásában is vannak tartalékok, a folyamatos technológiai fejlődés miatt ezek a rendszerek nincsenek messze az 5G nyújtotta lehetőségektől, például az 1 Gb/mp-es elméleti sávszélességtől, továbbá a mobilhasználók számára a felhasználói élményt még sokáig a 4G-re épülő szolgáltatások fogják biztosítani. Ebben a tekintetben a magyar felhasználók szerencsésnek tekinthetők, hiszen a jelenlegi 4G-hálózatok Magyarországon világviszonylatban is magas színvonalúak. A Telenor 4G-szolgáltatásaihoz a társaság Hipernet-hálózatán a lakosság több mint 99 százaléka férhet hozzá, és folyamatosan jelentős fejlesztéseket hajtanak végre azért, hogy ügyfeleik az egész országban a lehető legjobb minőségben élvezhessék a hálózat előnyeit, valamint, hogy felkészítsék azt az újabb generációs technológiák fogadására. 

Az 5G-vel járó előnyök a Telenor szakértői szerint az előttünk álló években, más piaci szereplők által kiépített szolgáltatásokon keresztül lesznek érzékelhetők az ügyfelek számára. A következő évek egyelőre a fejlesztésről és az útkeresésről, a működőképes üzleti modellek kidolgozásáról szólnak majd. A felhasználói igények erősödése természetesen felgyorsíthatja az 5G kiépítését, de hogy ez milyen ütemben történik majd, azt egyelőre nem lehet megjósolni. A Telenornak az 5G-szolgáltatás működtetéséhez frekvenciát kell szereznie az NMHH gondozásában jelenleg is zajló frekvenciaértékesítési eljárás során.

 

Szigetszerű terjeszkedés

Két meghatározó mérföldkőhöz érkezik idén a Vodafone Magyarország, ezek közül az egyik a UPC-vel való teljes egyesülés, amely várhatóan április elejére történik meg. Ez azt jelenti, hogy akkor megszűnik Magyarországon a UPC márka, és a vezetékes szolgáltatásokat a továbbiakban Vodafone márkanév alatt vehetik igénybe az ügyfeleik. A másik meghatározó történés az 5G szélesebb körű elterjedése lesz, ugyanis idén lezárul az NMHH frekvenciatendere. A szolgáltató jelenleg is vizsgálja, hogy hol van a legnagyobb igény az 5G hálózatra, például egyetemeken, nagyobb gyárak környékén, fő közlekedési útvonalakon. Emiatt a Vodafone-nál szigetszerű terjeszkedésre számítanak, első hullámban a nagyobb népsűrűségű városokban, ipari parkokban.


A UPC-akvizíció eredményeként új távlatok nyílnak idén a társaság előtt. Az ügyfelek már most is érezhetik ennek hatását, hiszen egy helyről, akár jelentős kedvezménnyel vásárolhatnak mobil és vezetékes szolgáltatásokat. Az összeolvadásnak köszönhetően közel 2 millió szolgáltatási ponton érhetők el a Vodafone vezetékes internet-, vezetékes telefon- és televíziós szolgáltatásai. A vállalat célja, hogy országos hálózatát folyamatosan fejlessze, és olyan megoldásokat hozzon a piacra, amelyekkel az ügyfelek eddig még nem találkozhattak Magyarországon.

A tavalyi felvásárlások eredményeként a hazai mobilszolgáltatók közül egyedül a Telenornál hiányzik a vezetékes hálózat. A társaságnál azonban úgy látják, hogy egy mobilszolgáltató önmagában is életképes lehet.  Már a 4G és 4G+ technológia is képes lehet nagyobb sávszélességet biztosítani, mint az adott helyen elérhető vezetékes internet-szolgáltatás, és éppen az 5G technológia teheti majd lehetővé a szélessávú vezetékes szolgáltatások kiváltását – jelezték érdeklődésünkre.

A hazai piacon tavaly történt felvásárlások hatása az idei évtől lesz igazán érezhető a Magyar Telekom várakozásai szerint. A magyar távközlési piacot hagyományosan erős verseny jellemzi, a szolgáltatók a hálózati fejlesztések, technológiai elsőbbségek és innovációk területén is erős versenyben állnak, és ez a verseny mind a mobil, mind a vezetékes piacon folyamatosan erősödik. A Magyar Telekom célja, hogy a változó gazdasági, piaci környezetben is a legjobb szolgáltatásokat nyújtsa ügyfeleinek a legjobb hálózatokon.


Új szereplők jöhetnek

Az új megatrendek és technológiák (IoT, Big Data, AI, 5G) elterjedésével alaposan megváltozik majd a távközlési iparág az elkövetkező években. A Telekomnál általánosságban és hosszabb távon arra számítanak, hogy mind a nemzetközi, mind a hazai piacon olyan új szereplők és új üzleti modellek fognak megjelenni, amelyek minden téren változást generálnak a piac jelenlegi működésében. A jövőben azoknak a cégeknek lesz esélyük sikeresen működni, melyek gyorsan, rugalmasan tudnak majd az átalakuló piaci környezethez, az ügyfelek folyamatosan változó igényeihez alkalmazkodni. Ennek érdekében a Magyar Telekom tavaly megkezdte az átállást az agilis működésre. A változás lényege, hogy az ügyfélút (customer journey) mentén szervezik újra a vállalatot. Ez azt jelenti, hogy egy csapatban ül mindenki, aki egy adott feladaton, ügyfélkérdésen dolgozik, legyen marketinges, termékfejlesztő vagy informatikus. Ez nem csupán egy átszervezés, hanem egy szemlélet- és kultúraváltás, amelynek a nyertesei az ügyfelek lesznek, akiknek így még jobb szolgáltatást tud a Telekom nyújtani.

Szerettük volna megtudni a DIGI véleményét is a hazai távközlési piaci helyzetről, az 5G-s tenderről, azonban a pályázatból kizárt cégnél úgy döntöttek, nem szólalnak meg összeállításunkban.