Highway

Bóna Péter, Com-Forth és Thomas Schulz, GE Digital
Bóna Péter, Com-Forth és Thomas Schulz, GE Digital
Forrás: ITB
Tudatosabb tervezés az Ipar 4.0 projekteknél

Kiemelt figyelmet kell fordítani a kiberbiztonságra

Sokat javult a helyzet az Ipar 4.0 projektek kapcsán Magyarországon, a néhány évvel ezelőttihez képest sokkal tudatosabban, több tervezéssel és a célok megfogalmazásával indulnak az ilyen fejlesztések. A COVID-19 járvány miatt még nagyobb figyelem irányul a kiberbiztonságra, ami kiemelt téma lesz a Com-Forth idei, Smart Factory ConnAction konferenciáján is.

A jelek szerint kezd beérni az a szemléletformáló tevékenység, amelyet itthon végeznek az Ipar 4.0 megoldásokat kínáló piaci szereplők, az utóbbi 1-2 évben ugyanis számos olyan projekt indult nagyvállalatok mellett közepes méretű cégeknél is, amelyeknél a koncepció már alkalmazkodik a negyedik ipari forradalom elvárásaihoz – mondta el Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. „Úgy látom, hogy tudatosabban, hosszabb előkészítés és a folyamatok rendbetétele után vezetik be az új megoldásokat, és megfogalmazzák azt is, hogy mire akarják használni az így rendelkezésre álló eszközöket”, egészítette ki.

 

Üzleti szempontok

Szemléletesen mutatta be, mekkora változást kellett elérni a gondolkodásmódban Thomas Schulz, a GE Digital Közép- és Kelet-Európáért felelős channel managere, aki egy öt évvel ezelőtti konferencia epizódját elevenítette fel, amikor egy panelbeszélgetés során egy nagy német autógyártó képviselője azt kérdezte: „Hol lehet megvenni az Ipar 4.0-át, és mennyibe kerül?”

A Platform Industry 4.0 és a Digital Twin Consortium tagja szerint mára ez a gondolkodás elmúlt, és bár alapvetően technológiai kérdésről van szó, azt is tudomásul veszik az ilyen megoldásokat bevezető vállalatok, hogy az üzleti szempontoknak is érvényesülniük kell, illetve foglalkozni kell az emberek szemléletformálásával is, hiszen nincs értelme bevezetni egy rendszert, ha senki nem használja.

Az informatikai biztonság idén a koronavírus-járvány miatt kiemelten fontos téma lett, hiszen az üzemekből sok mérnököt otthoni munkavégzésre rendeltek, akiknek valamilyen módon el kell érni a belső rendszereket, ehhez pedig biztonságos távoli elérésre van szükség. „A hekkerek rájöttek, hogy a gyárakban lévő gépek közül egyre több kapcsolódik hálózatokhoz, ugyanakkor nem gondoskodnak a megfelelő védelmükről. Már most is vannak ilyen incidensek, és a jövőben nőni fog a számuk”, fűzte hozzá Thomas Schulz.

 

Konferencia a virtuális térben

A Com-Forth idén ötödik alkalommal rendezi meg a Smart Factory ConnAction konferenciát november 17-19-én, az esemény ezúttal a helyzethez alkalmazkodva a virtuális térbe költözik, de a szervezők odafigyeltek arra, hogy minél interaktívabb legyen a rendezvény, és kapcsolatépítésre is legyen lehetőség. „A konferencián egyrészt megvizsgáljuk, hogy hol tartunk most Magyarországon az Ipar 4.0 bevezetésével, mi valósult meg a korábbi tervekből, és mi maradt csak ígéret. Természetesen foglalkozunk majd azzal is, hogy melyek az aktuális trendek, illetve középtávon mi várható, merre tart a piac. Érintjük a jelenleg legfontosabbnak tűnő témákat is, így például egy egész délelőttöt szánunk a kiberbiztonság és a távoli elérés témakörére”, számolt be a tervezett programról Bóna Péter.