AnnoFuturum 2016

40_godisinyourtypewriter.com.jpg
Forrás: ITB
Ilyen nincs, és mégis van

Az álhírek alkonya

A nem várt amerikai választási győzelem a prediktív elemzésen alapuló szavazási előrejelzések szavahihetőségét kérdőjelezte meg, miközben előtérbe helyezte az álhírek kérdését. Folytatódott a dél-koreai mobiltelefon-gyártó mélyrepülése, ebben a hónapban mosógépeket hívott vissza, miközben 8 milliárd dollárért új céget vásárolt magának.

Itthon mindenki az Infotér Konferencián kezdte a hónapot, ahol a résztvevők rengeteg digitális stratégiáról hallhattak az oktatás, a munkaerő és a vállalatok területén egyaránt. A fórumon a kormány részletesen bemutatta az októberben elfogadott Digitális Oktatási Stratégiát, melynek legfőbb célja, hogy biztosítsa a digitális kompetenciák elsajátítását mindenki számára.

 

Központban az ipar

A Flex (korábbi nevén Flextronics) sárvári üzemében 200-250 fős létszámbővítést jelentettek be, mely 1,5 milliárd forint nagyságú beruházást jelent. A tajvani szerződéses elektronikai vállalat itteni egysége ezzel a Lenovo legnagyobb európai gyártóbázisává válik. A novemberben bejelentett x86-os szerversor-bővítéssel kétszereződik a helyi gyártókapacitás. A helyi hardverportfólió is egyre jobban szélesedik ezzel: idén már 6 millió Lenovo termék kerül ki a sárvári üzemből. A bővítéssel a magyarországi beszállítóknál is várható a létszámgyarapodás.

Van még lejjebb is

A Yahoo tovább süllyed a mocsárban, miután kibukott, hogy a pár hete napvilágot látott, 2014-es kibertámadásról tudtak az alkalmazottak – ez abból a jelentésből derült ki, melyet az USA értékpapír- és tőzsdebizottságának nyújtott be a hónap elején a vállalat. Még nem tudni viszont, hogy a támadást – mely több mint 500 millió felhasználó adatának az ellopásával járt – jelentették-e a menedzsmentnek. Az, hogy a felső vezetés tudott-e a támadásról vagy sem, súlyos dollárokat jelenthet az időközben eladott cégnek, a Verizon most egymilliárd dollárt szeretne lealkudni a vételárából a biztonsági incidens miatt.

 

Közösen tesztelte a Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország az 1200 Mbps letöltési sebességet lehetővé tevő mobiltechnológiát a Budapesten megrendezett Regionális Digitális Csúcstalálkozón november közepén. A technológia több frekvenciatartomány aggregálásával, továbbfejlesztett antennarendszerrel és magasabb rendű modulációval tudja elérni a jelenleg publikusan elérhető sebesség többszörösét. A több frekvenciasáv aggregálásával megvalósuló 4G+ technológia már elérhető az élő hálózatban is. A csúcstalálkozón a központi téma az átalakuló ipar, különösképpen az autóipar volt.

 

Nem várt választási győzelem


A prediktív elemzésen alapuló szavazás eredményét előrejelző rendszerek szavahihetőségét kérdőjelezte meg Donald Trump nem várt elnöki győzelme. Hiszen gyakorlatilag minden nagy elemzéssel foglalkozó modell – a The New York Times vagy a Princeton Election Consortium is – 70 és 99 százalék közöttire saccolta Hillary Clinton győzelmi esélyét. Nyilván, ha valakinek 99 százalék az esélye a győzelemre, akkor még mindig van 1 százalék az esélye a vesztésre is – véli Pradeep Mutalik, aki a Yale egyetem orvosi-informatika központjának kutatója. A szakember szerint a pontosság eltúlzása történt az amerikai választási előrejelzések esetében. Számításai szerint 15-20 százalékkal is tévedtek a szavazási modellek. Több esetben az államok adtak rossz szavazási előrejelzést, de az is látszik, hogy a prediktív elemzés és a szavazás előrejelzése még gyermekcipőben járó tudomány.

A szilícium-völgyi IT-cégvezetők kiábrándultságán túl az amerikai elnökválasztásoknak volt más hatása is: a Google és a Facebook végre elhatározta, hogy keményen bünteti a hamis híreket gyártó, kattintást generáló oldalakat. Hogy ezek az álhírekkel machináló oldalak mennyire befolyásolták a mostani választások eredményét, még nem tudni. Egy-egy oldal látogatottságát pillanatok alatt fel lehet tornázni ütős címmel ellátott (ál)hírekkel, ami akár jó jövedelmet is jelenthet az egyetemi kollégium hálószobájának mélyén ülő diákoknak.

Novemberi ITB Club: Hogyan szolgálja a digitális átalakulás a vállalatok életét?

A digitalizáció egyik nagy kihívása, hogy a vállalatoknak nem is annyira az informatikai fejlődéshez, mint inkább az ügyfelektől viharos tempóban érkező, új igényekhez kell igazodniuk. Az ügyfelek – és a saját dolgozók – természetes elvárása lett, hogy a vállalat felkínálja mindazokat a digitalizáció által megteremtett lehetőségeket, amelyeket ők a magánéletben már megszoktak. Hogyan lehet a leghatékonyabban alkalmazkodni az igényekhez? Hogyan ismerhetjük fel, hogy mely technológiák hozzák a legnagyobb hasznot? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

Szükséges cenzúra

A Facebook a számára tiltott területet jelentő Kínában terjeszkedne, ami nem ördögtől való kívánság. Ennek érdekében olyan eszközt is kifejlesztettek, amely bizonyos földrajzi területeken blokkolna adott tartalmakat – ennek az eszköznek a bevetésével elhárulna az áhított ázsiai terjeszkedés előtt az akadály. A vállalat más országokban is együttműködött már a hatóságokkal, és blokkolta a nem kívánt tartalmakat – de csak azután, miután valaki posztolta őket. Olyan eszközt még nem vetettek be sehol, amely eleve nem is engedi, hogy a tiltott tartalom megjelenjen a hírfolyamban.

Infotér Konferencia

Hetedik alkalommal találkoztak Balatonfüreden az infokommunikációs szektor állami és piaci szereplői. A többnapos esemény hangsúlyosan foglalkozott a mindennapjainkat és a jövőnket érintő kérdésekkel a digitális transzformáció tükrében, úgymint: egészségügy, oktatás, Ipar 4.0 vagy a munkavállalók és munkáltatók digitális kompetenciája. Emellett idén is kiemelt figyelem jutott az állami szerepvállalásra, a Digitális Jólét Program minden pillérét megismerhették a résztvevők, de fókuszba kerültek a közigazgatás modernizációját érintő folyamatok is.

 

Mosógépet vissza, de sokat

A Samsung sem hazudtolja meg korábbi énjét, most nem mobiltelefont, hanem mosógépet hívott vissza, abból is 2,8 milliót az Amerikai Egyesült Államokban, miután 733 esetet jelentettek, amikor a gép túlzottan mozgott vagy egyszerűen lerepült a teteje, két esetben emberi sérülés is történt a hibás gép miatt. Az még nem derült ki, hogy a visszahívás mennyibe került a szebb napokat is megért koreai cégnek, de az biztos, van még pár milliárd dollár a pénztárukban. A Samsungnak ugyanis megérte 8 milliárd dollárt kiadni november közepén az autós hifi berendezéseket gyártó amerikai Harman Internationalért. A koreai céget nagy valószínűséggel nem a zenei rész, hanem a connected car üzletág vonzotta: a zene mellett navigációs, teljes körű szórakoztatási rendszereket és a világhoz kapcsolatot jelentő megoldásokat is gyárt a vállalat.

És ha már a felvásárlásoknál tartunk, akkor az is megér pár sort, hogy a Siemens 4,5 milliárd dollárt fizetett az amerikai Mentor Graphics szoftverfejlesztő cégért. A felvásárlással az ipari szoftveres üzletágat fejleszti a német vállalat, és nyilván abban is segít, hogy a gyártási technológiák területén a topon maradjon. Az amerikai cég olyan szoftvert gyárt, mely lehetővé teszi a félvezetőket gyártó cégeknek a chipek tervezését és tesztelését. A Siemens számára ez rekord felvásárlás volt, legutóbb 2007-ben 3,5 milliárd dollárt adott a UGS-ért.