AnnoFuturum 2016

19_chris_mattheisen_V1_forras_telekom.jpg
Forrás: ITB
A 4G-n túlra tekintve

Megteremteni a digitalizáció alapjait

Az informatika speciális területeihez is értő szakemberekre lenne nagy számban szükség ahhoz, hogy Magyarország teljes mértékben kiaknázza a digitalizációban rejlő lehetőségeket – mondja Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

– A digitalizáció egyszerre veszély és lehetőség. Magyarországon ma melyiket érzi erőteljesebbnek?

– Szerintem most inkább veszélyt jelent. A verseny kimenetelét ugyanis nagymértékben eldönti, hogy az adott országban hány ember rendelkezik a szükséges magas szintű tudással. A digitalizáció teljes kihasználásához nem egyszerű felhasználói ismeretek, de még nem is csupán általános programozói tudás szükséges, hanem speciális területek alapos ismerete: mesterséges intelligencia, robotika, big data, elemzés, felhő, IoT. A digitalizáció pont arról szól, hogy számtalan, egymástól eddig többé-kevésbé független technológia egyszerre, egymást erősítve fog hatni. Ha Magyarország versenyben akar maradni, és miért ne akarna, akkor ezen területek mindegyikén komoly készségekre, szakképzett mérnökökre, kutatókra lesz szüksége, vagyis drámaian fejleszteni kellene az informatikai szakemberek képzését. Emellett pedig meg kell tartani a magyar tehetségeket, és lehetőség szerint ide kell vonzani a külföldi tehetségeket is.

– Saját eszközeivel hogyan tudja ezt segíteni a Magyar Telekom?

– Gyakornoki programmal, felsőoktatási együttműködéssel, saját pályaorientációs programmal igyekszünk hozzájárulni a szakemberhiány csökkentéséhez. Szeptemberben egy új, Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék indult támogatásunkkal az ELTE Informatikai karán. Eddig több mint 12 ezren vettek részt a Legyél Te is Informatikus! programunkon, amelynek célja, hogy a középiskolásokat a műszaki-informatikai pályák felé tereljük.

De a mi fő hozzájárulásunk a digitalizációhoz nem a humán, hanem sokkal inkább az infrastrukturális területen lehet. Minden modern technológiának szüksége van a hálózatra. Robosztus, megbízható, modern, gyors hálózatra, mi pedig ilyet építünk. A tavalyi 464 ezer után idén eddig több mint 480 ezer újabb háztartásba vittük el saját erőből a nagysebességű internetet. A mobilhálózatok terén az átlagos 4G letöltési sebességben Magyarország a harmadik helyen áll a világban, Szingapúr és Dél-Korea mögött. A Telekom pedig már 40 településen elindította a 300 megabites 4G+ szolgáltatását, sőt az országban először a 450 megabit/másodperces mobil adatátvitelt is felkapcsoltuk Gödöllőn. Méltán lehetünk büszkék erre, de nem szabad megállni, tovább kell menni az 5G irányába.

– Ha már infrastruktúra: az eredeti tervekhez képest némiképp megcsúszott a Szupergyors Internet Projekt. Milyen gondokat okozhat ez jövőre, és veszélyezteti-e a 2018. végére ígért határidőt?

– Természetesen ez okoz kihívásokat a nyertes szolgáltatóknak, de semmi olyasmit, amivel ne tudnánk megbirkózni. A határidőt szerintem ez nem veszélyezteti, teljesen reális, hogy 2018 végére minden magyar háztartásba eljusson a legalább 30 megabit/másodperces internetkapcsolat.

– A hálózatfejlesztésen túl milyen idei eredményekre a legbüszkébb?

– Bár kevésbé kapcsolódik a technológiához, mégis legfrissebb sikerünket említeném itt meg, ami jól mutatja, hogy működésünk során a tágabb környezetünkre is igyekszünk odafigyelni. 2015 után idén is teljes mértékben karbonsemlegessé válik a csoportszintű működésünk. Ezt egyrészt energiahatékonysági beruházások megvalósításával értük el, másrészt az elektromosenergia-felhasználásunkat 100 száza¬lékban megújuló energiaforrásból biztosítottuk.

– Hol, milyen területen lesznek a hangsúlyok a 2017-es éven?

– Jövőre is jelentős fókusz lesz a korszerű infrastruktúra kiépítésén. Önerős fejlesztéseink mellett végre megindulhat a munka azokban a járásokban is, ahol európai uniós forrásokat is igénybe tudunk venni. Számításaink szerint ezzel 111 ezer újabb háztartásba jutunk el a nagysebességű, szélessávú hálózatunkkal 2018 végéig. A 4G terén nagy előrelépés lesz, hogy egy éven belül több mint 2600 kisebb településre is elvisszük a szupergyors mobilinternet. Ami pedig az ajánlatokat illeti, annyit elárulhatok, hogy a Magenta 1-es integrált kedvezménycsomagunknak továbbra is fontos szerepet szánunk.