AnnoFuturum 2017

72_Airport3.jpg
Forrás: ITB
Biztonságtudatosabban és agilisabban

Elszívja a magyar IT-munkaerőt az EU

Nem tesz jót a hazai munkaerőhiánynak az Európai Unió munkaerő-elszívó hatása, de a magyar cégek külföldi terjeszkedése sem. A cloud sikere a mobilalkalmazások üzleti terjedését vonta maga után, míg a biztonsági incidensek növelték a vállalatok ez irányú beruházásait. Az agilis módszertan szélesebb körű terjedésére számíthatunk jövőre, miközben a vállalatoknál erősödnek a stratégiai projektmenedzsment irodák.

A 2017-es évben tovább erősödött a cloud terjedése vállalati szférában, a technológia menetelését jövőre sem állítja meg semmi – véli Takács Tibor, a VISZ elnöke. A kezdeti bizalmatlanság elmúlt, a felhőszolgáltatók is sikerrel vették az adatvédelmi és az információbiztonsági akadályokat, egyre jobb és szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, így nem meglepő módon egyre több vállalat fedezi fel a felhő előnyeit: rugalmas feltételekkel csúcstechnológiához jutnak, miközben nem kell saját infrastruktúrába fektetni. A felhőtechnológiához kapcsolódva egyre több üzleti funkció elérhető el mobilalkalmazások segítségével is.

 

Blockchain, kriptovaluta

A biztonsági kihívások terén idén a zsarolóvírusoktól volt hangos a sajtó, ami végül azért tett jó szolgálatot, mert az előző évekhez képest jobban az IT-biztonság fontosságára irányította a felhasználók figyelmét. Az év IT-biztonsági eseményei felébresztették a felhasználókat: muszáj minden, kockázatot jelentő „ajtót” bezárni – ennek következtében a vállalkozások is nagyobb figyelmet fordítanak a biztonságra, a piac az ehhez kapcsolható költések növekedésére számít.

A VISZ elnöke szerint a kriptovaluták terjedése a mögöttes blockchain technológia előnyeire mutatott rá, a vállalatok széles körben saját iparáguk területén fogják hasznosítani a technológia előnyeit. Az IoT területén is erőteljesen mozgolódtak a vállalatok, több sikeres referenciaprojekt valósult meg, most a tapasztalatok szélesebb körű alkalmazása következik.

Takács Tibor szerint jövőre sem láthatók az IT-t érintő munkaerőhiány javulásának jelei. A helyzet tovább romolhat az EU-s piac munkaerő-elszívó hatása miatt. Ráadásul sok magyar vállalat kacsingat a külföldi piacok felé, ami újabb erőforrásokat von el a hazai működéstől. A felsőoktatás szakember-kibocsátási kapacitása nem tartja a lépést az igényekkel, a felnőttképző intézmények is csak korlátozott számú IT-s tudnak a piacnak adni – foglalta össze a várható tendenciákat Takács Tibor.

A projekt olyan, mint a jóslás

Felértékelődött a csapatmunka, a kollaboráció szerepe, hiszen a sikeres projekteket a meglévő vállalati feladatok ellátása mellett kell befejezni. A hatékonyabb működést az erőforrások jobb menedzselésével tudják a cégek elérni, ezért a vállalatoknak mielőbb ezen a területen is erősíteniük kell. Egy projekt kicsit olyan, mint a jóslás: a projektmenedzser adott tényezők ismeretében igyekszik megtervezni, mikor és milyen lépések sorozatán keresztül valósíthatók meg a projekt céljai. Ezek a tervek rengeteg bizonytalansági pontot tartalmaznak, ami kikényszeríti a jó mérési pontok beiktatását. A precízen véghezvitt, rögzített mérések a következő projektek sikerességét is előrevetítik. A KPI-ok használata már csak azért is érdekes lesz jövőre, mert egyre több vállalat vet be automatizációs, mesterséges intelligenciás eszközöket is a projektmenedzsment területén.

 

Mindenki agilis lesz

A projektmenedzsereket már saját maguk képezik ki a vállalatok, miután a piacon kevés a szabad kapacitás – de ne szaladjunk ennyire előre.

Az utóbbi években divatossá vált agilis projektmenedzsmenti módszer immár bizonyított, így jövőre egyre több területen megjelenik – mondta Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) vezetője. Nem véletlenül, hiszen a gyors piaci változásokra ezzel a szoftverfejlesztésben is sikeresen alkalmazott módszertannal lehet jól reagálni. A világ vezető projektmenedzsment szervezetei (PMI, IPMA) kiadványaikhoz már agilis módszertani kiegészítést is tettek, ezzel is jelezve annak fontosságát. A módszer nemcsak szoftverfejlesztéshez használható sikerrel, hanem más jellegű üzleti projektnél is előtérbe kerül – részletezte a PMSZ elnöke.

A szervezeteknél, vállalatoknál a SPMO-k, vagyis a stratégiai projektmenedzsment office-ok erősödnek. Idén is egyre több vállalat fejleszti a PMO-ját, amelyek a pörgő projektek, a rövid határidők miatt egyre fontosabbá válnak. A magunk mögött tudható válságban a vállalatok a projektek szüneteltetésével, halasztásával próbáltak túlélni. A válságnak vége, de a halasztás miatti torlódás még most is érződik, a 2018-ban indított projektek sem segítenek a lemaradás behozásában. A vállalatok csak nehezen találnak a piacon szabad projektvezetői kapacitást, így a saját PM-csapat fejlesztésében, erősítésében, képzésében, a szaktudás házon belüli átadásában keresték és találták meg a jó megoldást – fejezte be Cserna József.