Cégbemutató

Farkas Béla, Madis
Farkas Béla, Madis
Forrás: ITB
Egy csapat, egy iroda

Egyenrangú partnerként

Új alapokra helyezi a hazai és külföldi szoftverfejlesztő partnerek együttműködését a német-magyar közös vállalkozásként létrejött ETEO Software Factory.

Óriási exportpotenciál rejtőzik a magyar szoftverfejlesztésben – ezt a potenciált azonban nem könnyű kihasználni, ha a külföldi piacokra dolgozó magyar szoftverfejlesztő cégek alárendelt, végrehajtó szerepben vesznek részt a nemzetközi együttműködésben, dolgozóik pedig sokszor az alacsony hozzáadott értékű kódírásra vannak kárhoztatva.

Más módon valósítja meg a közös munkát a tavaly év végén alapított ETEO Software Factory. Egyik tulajdonosa az a Farkas Béla, aki „régi motoros” a hazai informatikai szakmában. Madis nevű szoftvercége elsősorban a német piacra dolgozik, és ennek során több projektben is gyümölcsöző együttműködést folytatott a Saxonia System Holdinggal, egy hat telephelyen 300 főt foglalkoztató szoftverfejlesztő céggel, amely az ETEO másik tulajdonosa lett. Az új cégben kettős vezetés érvényesül: Farkas Béla mellett Alfred Mönch, a Saxonia vezetője a társ-ügyvezető.

Az újdonságot a két alapító cég közötti együttműködés jellege jelenti. Az alapot a Saxonia saját, belső használatra szánt technológiája, az új cégnek is nevet adó ETEO jelenti. A betűszó az „Ein Team, Ein Office” rövidítését takarja, és eredetileg a Saxonia telephelyei közötti együttműködést volt hivatva szorosabbra fonni. Az irodákban videofal működik, a közös projekteken dolgozó irodák között állandó a videokapcsolat, amit a közös munka nyomon követésére szolgáló digitális scrum-tábla egészít ki. „Így aztán akármekkora fizikai távolság is választja el a két munkahelyet, a dolgozók úgy érzik, mintha egyazon irodában ülnének, ami sokkal hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé az ETEO és a Saxonia munkatársai között” – magyarázza el a lényeget Farkas Béla.

Nemzetközi viszonylatban ez azt jelenti, hogy az ETEO Software Factory magyar dolgozói minden tekintetben egyenlő félként kezelt parterei a projekteken dolgozó német kollégáknak. „Nem munkaerőt kölcsönzünk ad hoc módon, nem pusztán kódolunk. Nálunk is dolgoznak üzleti elemzők, kollégáink utaznak külföldre, közvetlenül is tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel. Számunkra nem pusztán szlogen, hogy a legfőbb értéknek az embert tekintjük. Németül még nem tudó kollégáink oktatására főállású nyelvtanárt alkalmazunk; munkatársaink a legmodernebb felhőmegoldásokkal, Java és .NET-technológiákkal dolgozhatnak; biztosítjuk számukra a folyamatos fejlődés lehetőségét és a munkakörülményeket is az igényeik szerint alakítjuk ki. A hazai viszonylatban kiemelkedő fizetés már csak hab a tortán” – sorolja a vonzó tényezőket Farkas Béla.

Mára már közel 40-en dolgoznak az alig fél éves, miskolci székhellyel működő vállalatnál, és az ügyvezető attól sem fél, hogy a munkatársak fejlesztésébe fektetett pénz kárba vész, ha a fejlesztő mégis úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. „Ezt megakadályozni nem lehet, és nem is kell. Az én feladatom az, hogy olyan munkakörülményeket teremtsek itt Miskolcon, amely csökkenti a külföld vonzerejét. Ha munkatársaink külföldi projekteken, a legmodernebb technológiákkal, egyenlő partnerként, egy összetartó csapatban, igen jó fizetésért úgy tudnak dolgozni, hogy ahhoz még a hazájukat sem kell elhagyniuk, akkor nincs mitől félnünk.”