B2B-körkép

50_princeton.jpg
Forrás: ITB
Mindentudó, mindenható, emberi tudáson alapuló

Algoritmusba bújt robotpolihisztor: a mesterséges intelligencia

A 21. század Leonardo da Vincije, a mesterséges intelligencia egyszerre teremti újra az alapvetéseket, miközben tudományterületek összekapcsolásával képes korábban elképzelhetetlennek tartott felismerésekhez, kényelemhez juttatni az emberiséget. S noha az MI világában egy év felér egy évszázaddal, már ami az innovációt és az elért mérföldköveket illeti, van mit összegezni az elmúlt egy évből.

Ha a mesterséges intelligenciát antropomorfizálni lehetne, akkor elmondhatnánk, hogy a jelenkor zsenije, polihisztora, tudósa, hadmérnöke, építésze, matematikusa, írója és zenésze egyben. Bár még nem képes minden tekintetben egy emberi lángelme szellemi teljesítményét reprodukálni, egyszerre kutat és teremt többféle tudományágat, új dimenziót nyit az eddig ismerteken túl, és az üzleti életben is komoly szerepe van.

 

MI, a nagybetűs versenyelőny

„Folyamatoptimalizálás, ajánlórendszer, előrejelzés – jelenleg ez a három nagy felhasználási terület mozgatja az MI-technológia használatát. Ha az algoritmusok egyre tökéletesednek, nincs az az iparág, amely ne tudna létrehozni a három nagy terület bármelyikén olyan szolgáltatást, folyamatot, amelyből hasznot tudna húzni” – mondja Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) elnöke, az Ericsson Magyarország regionális igazgatója.

Elvégre az MI kiváló befektetés üzleti szempontból, mert alacsonyabb üzemeltetési költségekkel bír, és általa sokkal jobb szolgáltatást vihetünk piacra azzal a céggel szemben, amelyik nem lépte meg ezen technológia integrálását. Egyszóval versenyelőnyhöz juttat, ez esetben pedig a hónapok is számítanak. „Az immár 187 tagot számláló MI Koalíciónak épp ezért fontos feladata, hogy olyan programokat karoljon föl, amelyek a kkv-k számára is elérhetővé teszik ezt a technológiát. Persze itt nem milliós beruházásokra gondolok. El lehet indulni kisebb lépésekben, első körben meg lehet például vizsgálni, hogy miként lehetne javítani akár a logisztikai rendszeren, akár az ügyfelekkel való kapcsolattartáson. Ha a szervezet felismeri az ebben rejlő potenciált, akkor lehet továbblépni” – tette hozzá Jakab Roland.

Mit mondanak a számok?

1. A fogyasztók (globális piac) 94 százaléka szerint fontos, hogy az MI értse az emberi beszédet és képes legyen kommunikálni általa.

2. A szakemberek szerint egy-egy önvezető autó naponta 4 TB adatot termel majd. Ezt az adatmennyiséget 3000 ember tudja egy nap alatt kitermelni.

3. A világcégek vezérigazgatóinak csupán 35 százaléka bízik meg az MI cégszintű alkalmazásában.

4. 2020-ra a vásárlással kapcsolatos interakciók 85 százaléka nem igényel majd emberi beavatkozást.

5. A legtöbb MI-nek azért van női hangja, mert a kutatások szerint jobban növeli az elköteleződést a fogyasztói oldalon.

Forrás: appier.com

 

Az egyre pontosabbá váló algoritmusok az év nyertesei

Mivel az MI rendkívül széles körben alkalmazott, nehéz az elmúlt időszakból olyan konkrétumokat kiemelni, melyek kiemelkedő hatással lettek volna a technológia fejlődésére, azonban vannak meghatározó csapásirányok. „A képfelismerés, a nyelv- és a beszédfelismerés a másik fontos hármas egység. Ezek azok a területek, amelyek szinte mindenkit érintenek. Legyen ez a gyártásban a selejtfelismerés egyszerűsítése, vagy a kereskedelemben a bolti optimalizáció, például, hogy mikor érdemes egy kasszát megnyitni. Ez utóbbi is kiolvasható a kamerarendszerekből” – mondta az MI Koalíció elnöke.

Jakab Roland a legdinamikusabban fejlődő területnek az egyre pontosabbá váló algoritmusokat tartja. „Egyre precízebb képfelismerő algoritmusok vannak, és mind inkább olyan szolgáltatások jelennek meg, amelyek a végletekig tudnak optimalizálni egy-egy folyamatot. Egyre több tanulóadat áll rendelkezésre, és a komputerek számítási kapacitása is fejlődik, így azok még nagyobb mennyiségű adatot tudnak befordítani az algoritmus alá, ami ennek köszönhetően még jobban végzi a dolgát.” Gyakorlatilag organikusan fejlődnek ezek az elemek, egymást fejlesztve, támogatva. A nagyobb számítási kapacitású komputerek, a felhőközpontok mind több digitalizált adatot képesek feldolgozni, ezek az adatok pedig jól jönnek az egyre nagyobb forgalmat bonyolító hálózati technológia kezelésében.

Az MI Koalíció őszre elkészülő akciótervében nagy jelentőséggel bír az adatok felhasználásának kérdése, mint ahogy az év végére várható MI országstratégia szintén részletesen foglalkozik a témával. Az európai trendeknek megfelelően ugyanis elengedhetetlen az anonimizált közadatokhoz való hozzáférés megfelelő szabályozása. „Egyre nagyobb mennyiségű forgalom van az adathálózatokon, a hálózati torlódás és a hálózati anomáliák elkerülése érdekében az előrejelzés segíthet, amelynek köszönhetően akár néhány század másodpercet is előre lehet látni. Ennyi pont elég, mert így definiálni lehet olyan irányelveket, amelyek beavatkoznak, ha észlelik a kialakulóban lévő probléma jeleit” – zárta gondolatait Jakab Roland. Mindez pedig például a mobilszolgáltatóknál teremthet új helyzetet a hálózatépítésben és az üzemeltetésben.