B2B-körkép

Ilosvai Péter, Autsoft
Ilosvai Péter, Autsoft
Forrás: ITB
Mesterséges intelligencia karnyújtásnyira

Kkv-k az Ipar 4.0 vonzásában

A mesterséges intelligencia használata a mindennapi üzleti életben egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Nem kell az autót megtervezni és legyártani, elég, ha megtanulunk vezetni, mert a többi már rendelkezésünkre áll.

Magyarországon már a kkv-k közé tartozó gyártó cégek sem igazán engedhetik meg maguknak, hogy ne használják ki az informatika, a digitalizáció adta lehetőségeket, és azon belül is az adatalapú döntéshozatal kínálta előnyöket. Sokszor azonban azt sem tudják, hogyan fogjanak hozzá, hiszen még az alapok is hiányoznak. Ezért aztán számukra olyan megoldásokat kell kínálni, amelyek gyorsan és könnyen használatba vehetők és azonnali előnyöket jelentenek a döntéshozók számára, mondja Ilosvai Péter, az Autosoft ügyvezetője igazgatója.

 

Átláthatóbb gyártási folyamat

Az Autsoft is kimondottan azzal a koncepcióval fejlesztette ki Zero Point nevű termékét, hogy segítsen a kkv-knak az Ipar 4.0 közelébe kerülni. El lehet vele indulni úgy is, hogy csak a gyártógépekből legegyszerűbben kinyerhető adatokat használják fel. További adatköröket bevonva és a mélytanulás (deep learning) és a gépi tanulás (machine learning) módszereit használva viszont olyan információkat adhat a menedzsmentnek, amelyek alapján már sokkal jobban átlátják a gyártási folyamatot, észreveszik a szűk keresztmetszeteket, azonosíthatják a szükséges beavatkozási pontokat.

De ennél fejlettebb MI lehetőségeket is viszonylag könnyen igénye vehetnek a vállalatok. Az IBM Power AI Vision technológiájára épülő selejtazonosítási megoldás a Watson MI-platform képességeit teszi mindenki számára elérhetővé – anélkül, hogy a féltve őrzött gyártási adatokat fel kellene tölteni a nyilvános felhőbe. A rendszert futtató hardver a cég telephelyére kerül, ott történik az adatok feldolgozása, értelmezése, de a selejtes darabok felismerését, azonosítását végző öntanuló algoritmusok a Watsonból jönnek.

 

Globálisan összegyűjtött tudás

Vagyis az MI kínálta előnyöket úgy tudja igénybe venni a cég, hogy nem kell az alapoktól mindent magának kidolgoznia, miközben rendelkezésére áll az IBM által globálisan összegyűjtött tudás és intelligencia.

„Az automatizált selejtkeresés óriási hatékonyságjavulást eredményezhet. A gép gyorsabb, mint az ember, nem fárad el, sokkal kevesebbet hibázik. Megfelelő szenzorok alkalmazása esetén ráadásul olyan apró eltéréseket is észlelhet, amelyre az emberi szem nem képes. De a karbantartási folyamatokhoz kapcsolódó előrejelzést is érdemes megemlíteni, mint költségcsökkentési lehetőséget” – sorolja a megoldás előnyeit Ilosvai Péter.

Az Autsoft a MI-t nemcsak gyártói, hanem pénzintézeti környezetben is igyekszik kihasználni. Komoly lehetőségeket látnak a call centerek munkáját jelentősen tehermentesítő chatbotok fejlesztésében, illetve az arcfelismerés továbbgondolásában. Az MI-alapú arcfelismerést már több helyen használják az ügyfelek azonosítására a videochat során, de ezt ki lehet egészíteni az arcmimika figyelésével is. Ebből egyrészt következtetni lehet az ügyfelek elégedettségére, de akár tervezett csalásra is utalhatnak árulkodó jelek.