Cégbemutató

24_videoblocks.jpg
Forrás: ITB
Könnyebb, mint gondolnád!

Hogyan lehetsz digitális tanár?

A digitalizáció az oktatásban sem cél, hanem eszköz. A digitális eszközöket könnyű bevinni a tanterembe, de értelmesen, hatékonyan használni őket az oktatásban már korántsem magától értetődő. A segítség viszont közelebb van, mint azt sok pedagógus gondolná.

Miközben a világ technológiai fejlődése soha nem látott ütemben gyorsul fel, az oktatás alapvető módszerei többé-kevésbé ugyanazok, mint 100 vagy akár 150 éve. A csendben ülő gyerekekkel szemben kiáll a tanár, aki elmagyarázza, kiegészíti a tankönyvben leírt tananyagot, feladatokat oldat meg a diákokkal, majd feladja (és a következő órán kikérdezi) a leckét.

 

Más célok, más eszközök

Tanárok, szülők és diákok is érzik, hogy ez egyre kevésbé elegendő. Változott egyrészt az oktatás célja. Korábban az adott időszakban elérhető ismeretek megszerzése, a lexikális tudás megszerzése volt a legfontosabb. A mai tanulók többsége viszont olyan szakmában fog dolgozni, ami ma még nem is létezik: ehhez pedig konvertálható tudás, problémamegoldás és a kritikai gondolkodás képessége szükséges. A tanulás alapját ma már a képességek felismerése, azok kibontakozása adja.

Változott másrészt az oktatás „alanya”, a diák is. A 21. század gyermekének figyelmét nem lehet egy krétával és táblával lekötni, az ő alapvető élményük a digitális kultúra, annak minden hozadékával. Ebből pedig az is következik, hogy a hatékony tanításhoz és tanuláshoz fel kell használni a digitális eszközöket és módszereket, amelyek révén a tananyag közelebb hozható a diákok által tapasztalt, okos eszközökkel teli mindennapi élethez is.

 

Szemlélet és praktikus ötletek

Ez a felismerés vezérelte a T-Systems Magyarországot, amikor az innovatív pedagógiai eszközökben és módszerekben jártas szakemberek támogatásával fejlesztett továbbképző programot pedagógusoknak. A Modern Iskola program keretében a vállalat ingyenes, továbbképzési kreditet érő online tananyagot kínál a tanároknak, az intézmények számára pedig játékos robotika oktatócsomagot. Ezzel egy időben a Magyar Telekom kedvezményes mobil hang- és adatot is magába foglaló díjcsomagokat ajánl a pedagógusok számára.

Az online tananyagot, a Válj te is digitális pedagógussá MOST! oktatófüzetet (https://www.t-systems.hu/digitalistanar) Antaliné Miss Lilla készítette el. A kiadvány lépésről-lépésre vezeti végig a pedagógusokat a digitális tanárrá válás útján, nem csak ötleteket adva, hanem szemléletüket is formálva. Mint a kiadvány elején megjegyzi: „a legfontosabb, hogy legyőzzük a félelmünket, és elhiggyük, hogy egy-egy gomb megnyomásával nem tudjuk végleges tönkretenni egy program használata során az eszközt”.

A kiadvány olyan új módszereket, a tanórákba könnyen és gyorsan beépíthető, a tanulók érdeklődését felkeltő alkalmazásokat, szolgáltatásokat mutat be, ami izgalmassá teszi a hagyományos tantermi oktatást. Ezen felül az adminisztrációt, a szülőkkel való kapcsolattartást vagy éppen a kollégákkal való közös munkát hatékonyabbá tévő megoldásokat is megismerhetnek a pedagógusok. A kiadványt elolvasva, abból felkészülve az első 15 ezer vizsgázó 5 kreditpontos igazolást kap a könyvet kísérő online teszt sikeres kitöltését követően.