Cégbemutató

Molnár István, DPC Consulting
Molnár István, DPC Consulting
Forrás: ITB
Portfolió-szolgáltatóvá is válhatnak a pénzintézetek

Nyílt megoldások banki környezetben is

A nyílt forráskódú megoldások és a felhőalapú környezetek még a hagyományosan konzervatív pénzintézetek dolgát is megkönnyíthetik, amikor a digitalizációs kihívásokra adott válaszokról van szó.

Szép lassan minden banknak fel kell készülnie arra, hogy a technológia változása, a szabályozási környezet átalakulása és a fintech-konkurencia megjelenése miatt modernebbre cserélje központi rendszereit. Az új core banki rendszerei kiválasztásánál egyre több pénzintézet a nyílt forráskódú megoldások mellett teszi le a voksát – mondja Molnár István, az ilyen rendszerek bevezetésében már tapasztalatot szerzett DPC Consulting alapítója.

 

Egyszerűbben, költséghatékonyabban

A nyílt platform egyik legnagyobb előnye, hogy nincsenek licencköltségei. Így olyan termékek és szolgáltatások is megvalósíthatók vele, amelyek licencköteles megoldásokkal nem lennének kifizetődők. Jó stratégia lehet például, ha a bank a meglévő rendszere mellé kezdi kiépíteni a nyílt platformot, amelyen először az új termékeket kínálja, és amikor a platform már bizonyított, a hagyományos portfóliót is átmigrálhatják rá. Mi több, a nyílt megoldással portfólió-szolgáltatóvá is válhat a pénzintézet – semmi akadálya nincs annak, hogy más bankok számára kínáljon szolgáltatásokat, például havonta 20 centért kezelje azokat a hiteleket, amelyek a másik banknak 1 euróba kerültek.

Azonnali fizetés megkönnyítve

A hazai bankok egyik nagy idei – bár most időlegesen elhalasztott – feladata az azonnali fizetési rendszer bevezetése. A DPC és személyesen Molnár István Szingapúrban már átélte ennek bevezetését, központi és banki oldalról egyaránt, és ezt a tapasztalatot itthon is kamatoztatták. Kifejlesztettek egy instant payment szimulátort, amellyel a bankok tesztelhetik saját fejlesztéseiket, üzeneteket küldhetnek a szimulált Gironak, illetve fogadhatnak más bankok felől. Különlegessége a szimulátornak, hogy a valós életben nehezen előidézhető eseteket is ki lehet próbálni, például mi történik, amikor a partner rendszere nem válaszol szintidőn belül. További információ a DPC-ről: www.dpc.hu

 

Óriási lehetőségeket kínálnak a felhőalapú rendszerek is. A szabályozás ugyan országonként eltérő a felhő engedélyezését illetően, de az elérhető lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni. Az infrastructure-as-code (IaC) megoldások – mint például a Terraform – használatával egészen elképesztő módon leegyszerűsödik a szükséges működési környezet kialakítása.

 

Nincsenek elfelejtett változtatások

Az ilyen megoldások kódként tárolják a környezet konfigurációs jellemzőit, amikor pedig létre kell hozni az infrastruktúrát, csak le kell futtatni a kódot. „Kipróbáltuk: az Amazon EC2 felhőben 21 perc alatt állt fel egy teljes, igen komplex infrastruktúra, szerverekkel, adatbázis-kezelőkkel, hálózati elemekkel, tűzfalakkal, terhelés-elosztókkal. Ugyanezt manuálisan létrehozni több hónapba vagy akár egy évbe is telt volna. A kód révén ráadásul konzisztensen tartható az infrastruktúra, nincsenek elfelejtett változtatások, mindig egyértelmű a konfiguráció” – sorolja az előnyöket Molnár István.