Infotér 2017

03_Soltesz_Attila_IMG_9941.jpg
Forrás: ITB

Tisztelt Olvasó!

Az ezredforduló óta jósolják a papíralapú kiadványok hanyatlását, és való igaz, hogy az internet térnyerésével, a digitális eszközök elterjedésével megváltoztak az információszerzési és a kapcsolattartási szokásaink. Ennek ellenére a nyomtatott magazinok és könyvek mégsem tűntek el, sőt teret nyertek az exkluzivitás jegyében.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület alapküldetése, hogy az informatika az emberek életét szolgálja, tegye versenyképessé hazánk gazdaságát, és élvezzük a digitalizációval együtt járó előnyöket. A középpontban mindig az ember áll, aki el tud igazodni az értékek és a lehetőségek kusza világában, és akinek megfelelő válaszokat kell adnia a kor számtalan és sokszínű kihívásaira.

A magyar információs társadalom építésének legfontosabb szereplői 2010 óta gyűlnek össze minden ősszel Balatonfüreden. A két-három napos rendezvény alatt többszáz óra szakmai tartalom hangzik el, gyakran hét-nyolc párhuzamos helyszínen – értelemszerűen lehetetlen minden előadást, vitatémát meghallgatni. Ezért született három évvel ezelőtt az ötlet, hogy az ITBUSINESS-szel együttműködésben készüljön egy, az Infotér Konferenciát feldolgozó karácsonyi kiadvány, amely nemcsak az esemény alapos szakmai összefoglalója, hanem korrajza is az adott év információs társadalmi fejlődésének.

Ha csak az Infotér Konferencia elmúlt hét évére tekintünk vissza, már akkor is óriási változásokat tapasztalhatunk az ICT-iparágban. Az első években a digitális kultúra elterjesztésében, az infrastruktúra-fejlesztésben, az állami feladatok számbavételében teljesedett ki az esemény, később már magyar digitális ökoszisztémáról beszélhettünk, és egyre-másra ismerte fel minden szakágazat vezetője az informatika előnyeit. A nagy IT-robbanás ezek után, a digitális transzformációval következett be, melynek során annak lehettünk szemtanúi, hogy szinte nincs olyan szeglete az életnek, amit ne változtatna meg alapvetően a digitalizáció.

2017 pedig már a diszruptív technológiák drámai térnyeréséről szólt: olyan eseményekről, amelyek évtizedes, emberöltőnyi vagy akár évszázados struktúrákat rombolnak szét és kínálnak helyettük újakat – gondoljunk csak az elektromos és önvezető autókra, a blockchain technológiára vagy a pénzügyi szektor előtt álló teljes átalakulásra. Ezek a változások bár nagyon izgalmasak, óriási kihívások elé állítják a civilizációt. Felértékelődnek a biztonsági, a kiszámíthatósági és a fenntarthatósági szempontok, melyek az állami szerepvállalás mellett a szektor teljes összefogását igénylik. A technológia és az ember egysége talán még soha nem volt annyira fontos, mint most – ennek a harmóniának a kialakítását és megtartását kívánom mindannyiunknak a 2018-as esztendőre!

Az ünnepek közeledtével pedig engedje meg, hogy megköszönjem együttműködését, és az Infotér Egyesület és az ITB nevében békés, áldott karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánjak!