Anno/Futurum 2020

105_Pulzoximeter_kezen.jpg
Forrás: ITB
Ha már mindent tudhat rólunk az internet, használjuk ki

Minek hátat kopogtatni, ha van pulzoximéter?

Az okostelefonos távdiagnosztika nem hagymázos álom. Van bluetooth-os pulzoximéter, vérnyomásmérő, vércukormérő, sőt EKG-is. És annyi adatgyűjtő app van az appboltokban, amennyit akarunk. Ezúttal az E-Med4all SCN4ALL nevű applikációjával és a Shanghai Berry cég bluetoothos pulzoximéterével szerzett tapasztalatokról számolunk be.

A pulzoximéter elve nem hig-tech, több évtizede használatos: amióta infravörös LED (fényforrás) és infravörös fotodióda (fényerősség-érzékelő) létezik. Átvilágít egy testrészt, az infravörös elnyelődés mértéke arányos a testrészen átáramló vér pillanatnyi oxigéntelítettségével, így felrajzolható a telítettség a szívverés alatti változásának görbéje – ez pulzushullám –, amelynek alapos és átfogó elemzéséből számos következtetést lehet levonni a tüdő és a szív, azaz, mondhatni, az egész szervezet működéséről. Ez az a csipesz, amelyet minden intenzív kórteremben felraknak a páciens egyik ujjára, és műtétek alatt is ott marad. Az átvilágítás miatt az erősen fedő körömlakkok (és műkörmök) befolyásolják a mérést, az ilyen ujjra oldalról kell felhelyezni a csipeszt.

 

A mérés


Az okostelefon könnyedén csatlakozik a csipeszhez, és hűen rögzíti a pulzushullámot. Mérés után felküldi az SCN4ALL erre célra fenntartott felhőjébe. Ott pedig a tudomány mai állása szerinti összes lehetséges elemzést végre lehet hajtani rajta. Kis ízelítő:

– az oxigéntelítettség és a pulzus értékei maguktól értetődőek,

– a mérés ideje alatt a pulzus változásának ténye, illetve mértéke

– extra vagy hiányzó szívdobbanások léte, illetve gyakorisága,

– a görbe felfutási meredeksége (a szív összehúzódását jellemzi),

– a görbe lefutási meredeksége (a szív elernyedését jellemzi),

– a görbe lefutó „hátán” levő kanyarulat (púp) mérete, hossza (az aorta, illetve a nagy erek rugalmasságát jellemzi),

– az összehúzódási és elernyedési szakasz időtartamának aránya,

és még hosszan folytathatnánk. Könnyű megérteni, hogy miért tart egy mérés 140 másodpercig: hogy az egy mérésen belüli átlagolás pontosabb legyen, és a mérésen belül bekövetkező változásokat is ki lehessen értékelni. Egyetlen mérés is meglepően sokat elárul az alany egészségi állapotáról, felfedhet krónikus betegségeket, utalhat akár diabéteszre is.

 

A kiértékelés

Ha pedig az adat már a felhőben van, akkor az összes elképzelhető trendelemzést el lehet végezni rajta akár az egyén több (sok) mérésére, akár a megfigyelésben részt vevő populáció egészére nézve. Mivel nemcsak a pulzushullámok, hanem a mérés egyéb körülményei is – napszak, aludt-e előtte, evett-e előtte, végzett-e erős testmozgást előtte stb. – rögzítődnek (meg lehet adni, és érdemes is), még további összefüggések (minták) felfedésére is lehetőség nyílik. Természetes, hogy a méréssorozat idejekorán rámutathat kóros folyamatok indulására, majd a kezelés hatásosságát is ki lehet értékelni.

Az E-Med4all rendszerében jelenleg mintegy 20 ezer személy mérései szerepelnek, és a cég természetesen távfelügyeleti és diagnosztikai szolgáltatás indítását tervezi. A rendszerben benne vagy egy átfogó, népegészségügyi monitor lehetősége is. Épp csak rá kell szoktatni az alanyokat, hogy azt a napi két perces mérést végezzék el. Az app nem agresszív és nem is nagy erőforrás-igényű, nagyon úgy tűnik, hogy megéri feltelepíteni és használni. Gondoljunk a pulzoximéterre úgy, mint a táv-EKG egy laikus által is jól kezelhető unokatestvérére.