Path

18_Telemedicine_lead.jpg
Forrás: ITB
Trendi startupok

Biotechnológia, távgyógyászat és nagyvállalati digitalizációs megoldások szerepelnek a befektetők kívánságlistáján

Többek között a távmunkához és távoktatáshoz, a biotechnológiához, a távgyógyászathoz, vagy éppen az 5G hasznosításához kapcsolódó megoldásokat fejlesztő startupok lehetnek a legvonzóbb célpontok idén a befektetők számára. A PortfoLion portfóliócégei sokat profitáltak abból, hogy 2020-ban még fontosabb lett a digitalizáció a banki és a nagyvállalati szektorban, a Banzai Cloud eladása pedig arra bizonyíték, hogy csak online is végig lehet vinni egy ilyen összetett folyamatot.

Biotechnológia és gyógyszerfejlesztés, egészségügyi eszközök és szolgáltatások – ezek voltak azok a területek, amelyek alaposan felkeltették a befektetők érdeklődését 2020 első három negyedévében. Az ilyen megoldásokkal foglalkozó startupok a KPMG Venture Capital jelentése szerint jóval több kockázati tőkét tudtak bevonni, mint korábban bármikor. A biotechnológia és gyógyszerfejlesztés esetében például mintegy másfélszeres volt a növekedés a tavalyi első 9 hónapban 2019 egészéhez képest. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy a koronavírus-járvány komoly hatással volt a befektetői magatartásra is. Bár egyre több országban kezdik meg az oltásokat a fertőzés ellen, a pandémia valószínűleg még jó darabig velünk marad, és számos nyilatkozat és előrejelzés alapján visszafordíthatatlan változásokat indított el.

Ennek megfelelően a már említettek mellett is van több olyan szegmens, ami különösen vonzó lehet idén befektetői szemmel is. Így például ígéretesek lehetnek a minden várakozást felülmúló növekedést felmutató e-kereskedelemhez kapcsolódó megoldások. A Covid-járvány elérte, hogy világszerte százmilliók próbálják ki ezt a lehetőséget, most már az ügyfélélmény növelésén és a logisztika fejlesztésén kell dolgozni, ami egyrészt még jobb és egyszerűbb vásárlást segítő és ajánlórendszerek kialakítását jelenti, másrészt pedig az autonóm, kiszállításra képes robotok területén hozhat komoly ugrást. De jó eséllyel indulhatnak a friss forrásokért az oktatás digitalizációjával kapcsolatos megoldást fejlesztő startupok is, ahogy természetesen a távoli munkavégzést támogató alkalmazásokat készítő innovatív vállalkozások is. Az 5G térhódítása a múlt évben talán lassabb volt, mint ahogy azt sokan várták, de egyre több országban van már kereskedelmi szolgáltatás, ugyanakkor még nem igazán látszik, hogyan lehet ezt üzletileg hasznosítani – ami szintén jó terep lehet az induló startupok számára. A fintech forradalom ugyan nem tavaly indult, de 2020-ban a személyes kapcsolatok ellehetetlenülése miatt érezhetően felpörgött a fejlesztés, ráadásul ezen a területen a hagyományos piaci szereplők is alaposan belehúztak a digitalizációba.

 

Eltűnnek a határok

Molnár András, PortfoLion
Molnár András, PortfoLion
„A PortfoLion startup-befektetései abból nyernek a legtöbbet, hogy még fontosabb lett a digitalizáció a banki, és általában a nagyvállalati világban is világszerte, ezzel a folyamattal pedig több szegmensben is jelentős piacok bővültek a korábban vártnál nagyobb tempóban. Emellett a tavalyi év helyzetei a felhasználói és ügyfél oldalon is növelték az igényt és a nyitottságot az innovatív digitális termékekre”, számolt be a tapasztalatokról Molnár András, a PortfoLion vezérigazgatója. A tőkealap jövő évi befektetéseinél is figyelembe veszik ezt a trendet és fókuszban lesznek a nagyvállalatokat is kiszolgáló, digitális termékeket és szolgáltatásokat kínáló startupok.

„Korábban is érezhető volt a trend, hogy a mi tevékenységünkben is kezdenek eltűnni a határok és a helyi kapcsolatok, a közelebbi környezetünkben működő startupok mellett egyre több szálon kötődünk a nemzetközi színtérhez. Ezt a folyamatot a COVID még jobban előtérbe hozta és felgyorsította. A külföldi befektetők is még bátrabban és többen jönnek Magyarországra, nem csak nagyvállalatok, hanem korai fázisú cégek iránt is érdeklődve. A múlt évben először kötöttünk úgy befektetési megállapodást, nem is egyet, hogy személyesen nem találkoztunk az alapítókkal, és a teljes folyamatot online vittük végig. Ahogy beszélgettem az iparági szereplőkkel, úgy látom, ezzel a tapasztalattal nem vagyunk egyedül a piacon”, mondta el érdeklődésünkre Molnár András.

A szakember szerint nem csak itthon, de globálisan is a startupoknak – különösen a technológiai vállalkozásoknak – kell a legrugalmasabb piaci szereplőknek lenniük, mivel a tőlük elvárt gyors fejlődéshez napi szinten kell új kihívásokat megoldaniuk. A Covid előtt is ugyanezt tapasztalták, elvárás volt velük kapcsolatban a rendkívüli alkalmazkodókészség. A tavalyi év ebből a szempontból nyilvánvalóan még jobban próbára tette a csapatokat, de a PortfoLion vezetője szerint látszott, hogy van már benne gyakorlatuk.

 

Felgyorsított folyamatok

„A koronavírus ellenére, vagy sok esetben pont a vírus hatására terv felett zártuk a 2020-as évet. Sikerült bővíteni a portfóliónkat és a cégek forgalma, értéke is jelentősen nőtt. A múlt évben talán a legnagyobb hatással az volt a PortfoLion életére, hogy novemberben a Cisco bejelentette vásárlási szándékát portfóliócégünkre, a Banzai Cloudra. Ez az exit nem csak nekünk, de az egész régió ökoszisztémája szempontjából meghatározó üzlet lehet. A szerződés különlegessége, hogy az értékesítés alatt lényegében végig a COVID által nehezített környezetben, online tárgyalt és dolgozott minden résztvevő csapat, mindkét kontinensen. Talán meglepő tanulság, de azt láttuk, hogy ez több helyzetben gyorsított a folyamatokon, mintsem hátrányt jelentett volna”, tette hozzá Molnár András.

A PortfoLion 2021-ben korai életciklusban és növekedési fázisban egyaránt keres befektetésre ideális cégeket. Emellett kivásárlásokat is végrehajtanak a legnagyobb méretkategóriában. Októberben jelentették be, hogy 25 milliárd forinttal elindult a PortfoLion Regionális Magántőke-alap II., ami azért fontos számukra, mert így mindhárom kategóriában megerősödve és aktívan indíthatják el a 2021-es évet. Emellett aktív befektetőként továbbra is a meglévő portfóliójuk támogatásán lesz a hangsúly - számolt be az idei tervekről Molnár András.

 

Három szempont

Málnay Barnabás, SmartWare.tech
Málnay Barnabás, SmartWare.tech
„Azt gondolom, hogy a korai fázisú startupokra szakosodott kockázatitőke-befektetők jellemzően három szempont alapján döntik el, hogy vonzó-e számukra egy adott befektetési lehetőség. Ezek közül az egyik kérdés, hogy lát-e a befektető olyan startupokat, amelyek ígéretesen illeszkednek az aktuálisan legizgalmasabb trendekbe, különösen azokon a területeken, amik az adott befektető fókuszába esnek. A másik kérdés, hogy vannak-e az adott pillanatban a befektető számára elérhető ökoszisztémá(k)ban új projektet indító sikeres alapítók, vállalkozók, üzletemberek, technológiai zsenik, szakterület profik, és ők mit csinálnak, milyen új projektekbe kezdenek bele. A harmadik fő keresési szempont pedig az, hogy van-e a láthatáron olyan startup, amely a versenytársai közül kiemelkedő és valamilyen okból nem könnyen másolható terméket fejleszt. E három kérdés mögött természetesen a piac, csapat és termék ismert befektetői szemponthármasa húzódik meg”, mutatott rá Málnay Barnabás, SmartWare.tech partner, az EIT Digital üzletfejlesztője.

A valóságban persze jellemzően nem válnak élesen szét ezek a szempontok, sőt, szerencsés esetben együtt is járnak egymással, mégis sokszor dominál egy-egy befektetési lehetőségnél a három szempont valamelyike. A második kérdés kapcsán hazai példaként a Cisco által épp felvásárolt Banzai Cloud alapítóit említette a SmartWear.tech partnere, akik, miután pár éven belül másodszor építettek és adtak el nemzetközi szinten is kiemelkedően kelendő startup céget, valószínűleg jó néhány, a kegyeikért versengő befektető közül válogathatnak majd, ha újabb startup-projektbe kezdenek, amikor lejár a Cisco-nál munkavállalóként töltött időszakuk. A harmadik szempont dominanciájára hazai példaként a dán OnRobot által pár éve felvásárolt Optoforce és a Splice által nemrég felvásárolt Superpowered „tech-nehéz” eseteit említette Málnay Barnabás.

 

Izgalmas területek

A szakember szerint jövőre izgalmas új megoldások születhetnek például az előzetesen lefejlesztett kód-blokkokra és -komponensekre épülő, úgynevezett „no-code” illetve „low-code” szoftver fejlesztési technológiák kapcsán. Ezek egyszerűbbé teszik a digitális termékek, munkafolyamatok és alkalmazások építését, megkönnyítve ez utóbbiak esetében az üzleti felhasználók és a szoftverfejlesztők közötti kommunikációt és együttműködést. Itthon például az Oriana fejleszt ilyen megoldást.


„Az 5G-s mobilhálózatok adta új lehetőségeket kihasználó digitális termékek, például az önjáró járművek (köztük hajók, repülők, drónok), illetve az okos városok valóságát közelebb hozó fejlesztések is lendületet vehetnek, ez utóbbi területen egyelőre inkább külföldi példákat látok, mint a Seadronix, a Nido Robotics vagy a Novalume. Részben szintén az 5G-hálózatokkal összefüggésben, de azon túl is valósággá válhat végre a távdiagnosztikai és távterápia eszközök régi ígérete. Ezen a területen izgalmas hazai példa a mozgáselemzésre és aszinkron kommunikációra építő Dokivideo, még ha nem is szorosan az 5G-hálózatok adta új lehetőségekhez kapcsolódik. A távegészségügy mellett a távoli munkavégzést és a távoktatást szolgáló – ezeket élvezetesebbé, biztonságosabbá vagy a törvényi előírásoknak jobban megfelelővé tevő –  digitális eszközök, alkalmazások is haszonélvezői lesznek a Covid által várhatóan maradandóan átalakított felhasználói szokásoknak. Itt is számos jó nemzetközi példát láthatunk, mint a felhasználói felület (UI) dizájn felhő-alapú kollaboratív eszköze, a Figma, a Bluescape vizuális kollaboratív platform, illetve a távoktatás terén az ausztrál GO1. Ugyancsak felgyorsítani látszik a pandémia a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) technológiák régóta várt térnyerését. Hazai vonatkozású példák a nagy területű kereskedelmi ingatlanok távolból való bejárását, elemzését, illetve virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazások számára való hozzáférhetőségét lehetővé tevő REscan, illetve a virtuális valóság vidámparkokat fejlesztő VR Park”, fűzte hozzá Málnay Barnabás.


Startup kockázatitőke-befektetések értéke
(milliárd dollár)

2018. IV. negyedév

69

2019. I. negyedév

56

2019. II. negyedév

57

2019. III. negyedév

57

2019. IV. negyedév

48

2020. I. negyedév

51

2020. II. negyedév

50

2020. III. negyedév

70

Forrás: PwC CB Insights MoneyTree Report, 2020. 3. negyedév