Path

12_1.jpg
Forrás: ITB
Óvatos tőkések

Japánban van a nagy startup-befektetések királya

Kevés igazán nagy üzlet, 2018-hoz képest kisebb értékű kockázati tőkebefektetések jellemezték a múlt évben. Európa a jelek szerint kezd magára találni, a kontinensen 2019-ben 40 százalékkal nőtt a kihelyezett források összege.

A múlt évben 213 milliárd dollárt fektettek kockázati tőkecégek startupokba világszerte a PwC és a CB Insights közös elemzése szerint, ami 8 százalékos visszaesést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A két társaság által közölt adatok alapján Ázsiában volt a legnagyobb a visszaesés, a kontinensen harmadával csökkent a kihelyezett források összege 2019-ben éves összevetésben, míg Észak-Amerikában 6 százalék körüli volt a visszaesés. Európa ugyan jócskán lemaradt a másik két térséghez képest a startupok finanszírozásában, azonban biztató jel lehet a kontinens startup ökoszisztémája számára, hogy tavaly több mint 40 százalékkal nőtt a kockázati tőke hátterű befektetések értéke.

Bár a múlt évben az igazán nagy összegű ügyletek elmaradtak, így is több, milliárd dolláros tranzakció jött össze. Érdekesség, hogy a megaüzletekben a japán SoftBank volt a legaktívabb, az öt legnagyobb összegű megállapodás közül négy esetben ez a cég is ott volt a befektetők között. Sőt, a két legnagyobb egyedül hozzájuk köthető, az autók adás-vételére szolgáló internetes platformot működtető kínai CheHaoDuo Groupba 1,5 milliárd dollárt, míg az autómegosztó szolgáltatást üzemeltető Grab-be 1,45 milliárd dollárt fektettek be 2019-ben.

 

Év végi zuhanás

Bár az elmúlt években sokat lehetett hallani az ázsiai és főként a kínai cégek előretöréséről a startup ökoszisztémában, és a tavalyi nagy üzletek is azt mutatják, hogy kiemelt figyelmet kapnak a befektetőktől, továbbra is az amerikai piac a legerősebb, akár a kihelyezett források összegét, akár a megállapodások számát vizsgáljuk. A tavalyi év összességében ugyan mérsékelt visszaesést hozott az Egyesült Államokban a befektetett pénz mennyiségében, azonban az utolsó negyedévben éves összevetésben hatalmas volt a zuhanás. Míg a 2018 október-decemberi időszakban a kockázatitőke-cégek 40 milliárd dollárral tolták meg a startupok szekerét, addig tavaly az év utolsó három hónapjában mindössze 23 milliárd dollárnyi tőke érkezett az innovatív vállalkozásokhoz ebből a forrásból. Arra ugyan nem tért ki a PwC és a CB Insights közös elemzése, hogy minek volt köszönhető ez a nagyon komoly visszaesés, de az is árulkodó, hogy a tranzakciók száma jóval kisebb mértékben csökkent, vagyis 2018 végén több, nagyösszegű befektetés dobhatta meg az összesített számokat. A tavalyi negyedik negyedévben az Egyesült Államokban 38, százmillió dollárnál nagyobb értékű tranzakció történt, míg egy évvel korábban 54, azonban a 2018-as 25,3 milliárd dollár helyett 2019 végén mindössze 7,3 milliárd dollárt hoztak ezek az ügyletek a startupoknak.

Egy nagy dobás

Bár több mutatóban is jelentős növekedést hozott itthon a harmadik negyedév az előzőhöz képest a befektetésekben a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint, ez főként egy kiugróan nagy üzletnek volt köszönhető. A szervezet adatai alapján 2019. július-szeptemberében 45 tranzakció során, 45 vállalkozás kapott összesen 10,123 milliárd forintnyi tőkét. Ez az összeg közel a háromszorosa a 2018-es év ugyanezen időszakában realizált 3,490 milliárd forintnak, és lényegesen magasabb, mint két évvel korábbi 1,342 millió forint. A tranzakciók száma valamivel több az előző negyedévhez képest – 45 a tavalyi 43 után, az átlagos ügylet értéke pedig a tavalyi 81-ről 225 millióra ugrott idén, főképpen egy nagyösszegű magántőke-befektetésnek köszönhetően. A harmadik negyedévben a tranzakciók közül 35 első körös befektetés volt, ezek tették ki az üzletek 91 százalékát.

A legjelentősebb értékű tranzakció magántőkéhez köthető, 5,6 milliárd forint értékben – ez adta a teljes negyedéves befektetések több, mint felét. Két késői fázisú vállalkozás kapott összesen 1,915 milliárd forintért kockázati tőkét. 12, „magvető” fázisban lévő vállalat jutott kockázati tőkebefektetéshez összesen 1,613 milliárd forintért. A legtöbb ügylet az inkubációs, illetve startup fázisban lévő vállalkozásoknál történt; összesen 30 a 45-ből. Az inkubációs ügyleteknél 15 millió, a startup-ügyletek estében pedig 54 millió forint az átlagos befektetési összeg.

A 2019 harmadik negyedévi tőkebefektetések összesen tizenkét különböző szektorba irányultak. Összeget tekintve az üzleti és ipari szolgáltatásokra, valamint az üzleti és ipari termékekre specializálódott startupok voltak a legvonzóbbak, ezekben az ágazatokban költötték el a július-szeptemberi időszakban befektetett összeg 79 százalékát.

A tavalyi harmadik negyedévben 17 kiszállás történt, amelyek négy alaphoz köthetőek. A legtöbb – három – exitet az egészségügy, valamint az IT és fogyasztói elektronika szektorban rögzítették. Nyolc esetben a menedzsment vásárolta ki a befektetőket, négy cégnél más típusú kiszállás történt, kettő vállalkozást pedig másik alapnak adtak el. A HVCA elemzése szerint két esetben a befektető a leírás mellett döntött, egy alkalommal pedig zártkörű értékesítéssel zárult a befektetés.

Rekorddöntő unikornisok

Hasonlóan a globális trendekhez, az Egyesült Államokban is a SoftBank volt a legaktívabb befektető a múlt évben, az öt legnagyobb üzletből négynél ott voltak, köztük a Cruise Automation 1,2 milliárd dolláros, valamint a Flexport egymilliárd dolláros tőkebevonásánál. A kockázati tőkével legjobban ellátott amerikai cégek listáját egyébként az elektromos cigaretta piacot meghatározó Juul Labs vezette, ami 13,6 milliárd dollárt gyűjtött ebből a forrásból, a második Airbnb 3,6, míg a harmadik SpaceX 2,9 milliárd dollárnál tart. A múlt év végére egyébként rekordot döntött az amerikai unikornisok – egymilliárd dollárnál értékesebb – startupok száma, 199 volt belőlük, egy év alatt 17 társaság csatlakozott ehhez a klubhoz. A legértékesebb amerikai startup egyébként a már említett Juul, 50 milliárd dollárral, a második a fizetési szolgáltatásokat kínáló Stripe 35,3, a harmadik pedig az Airbnb 35 milliárd dollárral.

 

Fintech-kánaán

A kockázatitőke-cégek egyértelműen a fintech vállalatok iránt mutatták a legnagyobb érdeklődést, az Egyesült Államokban általuk befektetett mintegy 108 milliárd dollárból tavaly 17,6 milliárd dollár jutott az ezen a területen tevékenykedő társaságoknak, ami éves összevetésben 40 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ráadásul a rekordösszegű tőkekihelyezés kevesebb ügylet révén jött össze a múlt évben, mint egy évvel korábban, vagyis jóval nagyobb volt az átlagos tranzakciós érték.

Annak ellenére, hogy kisebb volt 2019-ben az Egyesült Államokban befektetett teljes összeg kisebb volt, mint az előző évben, az amerikai kockázati tőkebefektetések történetében még így is a harmadik legerősebb év volt 2019, tehát korántsem lehet arról beszélni, hogy eltűnnének a források, vagy sokkal óvatosabbak lennének a befektetők. Ráadásul az adatok alapján úgy tűnik, hogy bőségesen van forrás arra, hogy 2020, illetve a következő évek látványos felfutást hozzanak. Tavaly ugyanis rendkívül jól sikerült a forrásgyűjtés a kockázati tőkecégeknél, míg 2018 végén az amerikai startup befektetők által kezelt összeg 544 milliárd dollár volt, addig 2019 végén már 983 milliárd dollár.


Felforgató elemek

A startupok rendkívül gyorsan változó világában igen kockázatos akár csak néhány hónapra is előre is jósolni, hiszen ennyi idő alatt a korábban mintaként szolgáló cégek óriási bajba kerülhetnek – ahogyan az a WeWork, vagy a Juul esetében történt –, illetve akár 1-2 év alatt több tízmilliárd dollárosra nőhet egy vállalkozás értéke. A CB Insights azonban egy vakmerő kísérlet keretében meghatározta, hogy melyek lehetnek az idei év akár egész iparágakat felforgató nagy felfedezései. A kutató- és elemzőcég 12 területen összesen 36 társaságot nevezett meg, amelyek olyan, előremutató innovációkkal foglalkoznak, mint a fénysebességgel dolgozó chipek, a kvantum-kriptográfia, a DNS adatok biztonságos és hatékony megosztása, vagy a még biztonságosabb és precízebb génszerkesztés.

A tanulmányban szereplő vállalkozások közül 23 vagy eleve az Egyesült Államokból indult, vagy már odatelepült, ami jól mutatja, hogy milyen meghatározó szerepet játszik az ország az új innovációkban. A „felforgató elemek” közül a többiek öt országból kerülnek ki, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Svédországból, Izraelből és Szingapúrból.

A chipek új generációját jelenthetik a nem elektronokat, hanem fotonokat hasznosító megoldások, a fénysebességgel dolgozó chipek nem csak sokkal gyorsabbak, de gazdaságosabbak is lehetnek a mostaniaknál. A megnövekedett teljesítmény pedig nagyon jól jön, ha szeretnénk kihasználni a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő potenciált. Ezen a területen Lightmatter, az AyarLabs és a Luminous lehetnek a következő időszak meghatározó startupjai, közülük az első már több mint 30 millió dollárnyi befektetést tudott összegyűjteni.

Ha pedig szóba került az MI, úgy tűnik, eljött az ideje, hogy próbáljuk megérteni, hogyan és miért is hoz meg bizonyos döntéseket egy algoritmus, vagyis mi történik abban a bizonyos „fekete dobozban”. A Darwin AI például olyan mesterséges intelligenciát fejleszt, amely képes megérteni a neurális hálózatok működését, és ebből tanulni, hogy így magas szinten optimalizált hálózatokat hozhasson létre.

 

Gyógyító innovációk

A betegségek fejlettebb diagnosztizálását és kezelését teszi lehetővé a fehérjeszerkezet változásának MI-vel történő előrejelzése, ezen a területen többek között a Relay Therapeutics lehet a jövő egyik nagy ígérete, az amerikai céget már a befektetők is felfedezték maguknak, eddig 520 millió dollárnyi forrást kapott. Szintén az egészségügy és a gyógyítás fejlődéséhez járulnak hozzá az emberi mikrobiom megértésével és feltérképezésével foglalkozó startupok, mint a már több mint 130 millió dollárnyi befektetést gyűjtő Kallyope, illetve azok az innovatív cégek, amelyek arra keresik a megoldást, hogy vegyi anyagok helyett elektromos impulzusokkal gyógyítsanak, mint például a 80 millió dolláros forrásbevonásnál tartó Cala Health.

Megkerülhetetlenné vált a klímahelyzet kérdése az elmúlt 1-2 évben mindenki számára és természetesen startupok is foglalkoznak azzal, hogyan lehetne megállítani a jelenlegi negatív folyamatokat. A légkörben lévő széndioxid kivonására szolgáló technológiát fejleszt például a közel 102 millió dollárnyi tőkét gyűjtő Carbon Engineering, de több ígéretes cég dolgozik a nukleáris energia hasznosításának új módjain is, a Commonwealth Fusion Systems például a fúziós energia széleskörű hasznosítására törekszik, és a befektetők eddig már 165 millió dollárral támogatták a fejlesztésüket.


Kockázatitőke-befektetések értéke (milliárd dollár)

 

Észak-
Amerika

Ázsia

Európa

2018. I. né.

24

21

6

2018. II. né.

26

24

6

2018. III. né.

30

22

5

2018. IV. né.

41

22

5

2019. I. né.

28

19

8

2019. II. né.

32

14

9

2019. III. né.

29

16

8

2019. IV. né.

24

14

7

Forrás: PwC – CB Insights

 

Kockázatitőke-befektetési tranzakciók száma

 

Észak-
Amerika

Ázsia

Európa

2018. I. né.

1781

1318

801

2018. II. né.

1888

1657

828

2018. III. né.

1694

1672

749

2018. IV. né.

1564

1366

817

2019. I. né.

1598

1280

827

2019. II. né.

1734

1254

875

2019. III. né.

1602

1380

801

2019. IV. né.

1432

1381

842

Forrás: PwC – CB Insights