Path

20_1.jpg
Forrás: ITB
Gyarapodó unikornisok

Rengeteg új taggal bővült tavaly a „milliárdos” startupok klubja

Ugrásszerűen megnőtt 2019-ben az egymilliárd dollárnál értékesebb startupok száma, amiben fontos szerepet játszhatott az, hogy 2018-ban rengeteg kockázati tőke érkezett a szektorba. A WeWork és a JUUL esete ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a sok tízmilliárd dolláros cégérték szinte pillanatok alatt a töredékére zuhanhat.

Bár az idei év visszafogottabb volt a technológiai szektorban a nagy felvásárlások szempontjából, szép számmal akadtak több milliárd dolláros ügyletek, így talán nem annyira meglepő, hogy viszonylag keveset hallottunk egy december közepén bejelentett tranzakcióról. Az Intel mintegy kétmilliárd dollárért megvett egy Habana Labs nevű izraeli startupot – az összeg nem kiugróan magas, viszont ha hozzátesszük, hogy a megvásárolt céget mindössze 2016-ban alapították, akkor már kezd igencsak érdekessé válni a történet. Ráadásul az izraeli cég a mesterséges intelligencia használatát támogató chipek fejlesztésére szakosodott, ami néhány éven belül óvatos becslések szerint is több tízmilliárd dolláros üzlet lehet világszinten. Ha pedig hozzátesszük, hogy az Intel a Habana Labs korai befektetője volt – 75 millió dollárral támogatták az indulást –, akkor már nemcsak egy sima üzleti tranzakció rajzolódik ki előttünk, hanem az egyik tényező, amely közrejátszott abban, hogy ugrásszerűen megnőjön az egymilliárd dollárnál értékesebb startupok („unikornisok”) száma. Persze, a technológiai ágazat óriáscégei mellett más szektorok meghatározó szereplői is felfedezték az innovatív vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, és a kockázati tőkebefektető cégek mellett egyre nagyobb szerepet vállalnak az új ötletek piackész termékké formálásában.

 

Megdöbbentő növekedés

A CB Insights adatai jól érzékeltetik  milyen elképesztő a növekedés a startup-ökoszisztémában:  míg tavaly január végén valamivel több mint 300 unikornis volt világszerte, addig 2019 november közepére már a 400-at is meghaladta a számuk. Hasonlóan magas értéket hozott nyilvánosságra a shanghaji központú Hurun Report kiadó. A „Hurun Global Unicorn List 2019” szerint már a múlt év első félévének végére 494, egymilliárd dollárnál értékesebb startup volt a Földön, és összesen 24 ország mondhatta el magáról, hogy ilyen vállalkozásnak ad otthont.

Vajon minek köszönhető ez a nagy ugrás az unikornisok számában? Meghatározó szerepet játszhat, hogy 2018 rendkívül jó év volt a befektetések szempontjából. A KPMG „Venture Pulse” elemzése szerint akkor globálisan 254 milliárd dollárnyi kockázatitőke-befektetést hajtottak végre, majdnem száz milliárd dollárral többet, mint 2017-ben, amely egyébként szintén jó évnek számított. A tanácsadó cég tanulmányában is kitértek arra, hogy már akkor is nagyon komoly növekedés volt tapasztalható az egymilliárd dollárnál értékesebb startupok számában, 94 új unikornis „született”, míg 2017-ben csak 53. A 2018-ban kapott jelentős mennyiségű forrás  számos innovatív cégnél alapozta meg a további növekedést és a földrajzi terjeszkedést, ami értelemszerűen jótékonyan hatott a piaci megítélésükre is. Ez érződik is a tavalyi számokban, a már említett CB Insights elemzése szerint csak 2019. július végéig 76 startup lépett be a „milliárdosok” klubjába. Egészen elképesztő karriert futott be például a kínai Beike Zhaofang: az ingatlanszektorban érdekelt céget 2017-ben alapították, és az év közepére már 10 milliárd dollár fölött volt a becsült értéke. Érdekesség, hogy mellettük még további három olyan cég volt a listán, amelyek szintén 2017-ben jöttek létre, de az új unikornisok közül a második legértékesebb, az amerikai Argo AI is 2016-os alapítású, míg a harmadik, az N26 nevű német fintech 2013-ban jött létre.

Hazai lendület

Jelentős növekedést hozott 2019 harmadik negyedéve a tőkebefektetésekben Magyarországon a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint. A július-szeptemberi időszakban 45 tranzakció során 10,123 milliárd forint összértékben jutottak a vállalkozások tökéhez, ez háromszorosa az egy évvel korábbinak. Az elemzés készítői ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy történt egy nagy összegű – 5,6 milliárd forintos – magántőke-befektetés, amely igencsak megdobta az idei harmadik negyedév adatait.

A vizsgált időszakban a tranzakciók közül 35 első körös befektetés volt, ezek tették ki a befektetések 91 százalékát. Két késői fázisú vállalkozás kapott összesen 1,915 milliárd forintnyi kockázati tőkét, míg 12, magvető fázisban lévő vállalat összesen 1,613 milliárd forintnyi befektetéshez jutott. A legtöbb ügylet az inkubációs, illetve startup-fázisban lévő vállalkozásoknál történt; összesen 30 a 45-ből. Az inkubációs ügyleteknél 15 millió, a startup ügyletek esetében pedig 54 millió forint az átlagos befektetési összeg.

A tavalyi harmadik negyedéves tőkebefektetések összesen tizenkét különböző szektorba irányultak. Összeget tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari termékek ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 79 százalékát. A 2019-es július-szeptemberi időszakban 17 kiszállás történt, amelyek négy alaphoz köthetőek. A legtöbb – három – exitet az egészségügy, valamint IT & fogyasztói elektronika szektorban rögzítették. Nyolc esetben a management általi kivásárlásra, négynél más típusú kiszállásra, kettőnél másik alapnak való eladásra került sor. Két esetben a befektető a leírás mellett döntött, egy alkalommal zártkörű értékesítéssel zárult a befektetés. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6 évig voltak tulajdonosok.

Beindult a számháború

Óriási a versengés abban, hogy melyik országban van a legtöbb unikornis, a korábban egyértelműen fölényben lévő Egyesült Államokat ugyanis nagyon megközelítette, egyes vélemények szerint már meg is előzte Kína. A CB Insights szerint még az Egyesült Államokban található a legtöbb „milliárdos” startup – közel kétszer annyi, mint Kínában –, ugyanakkor a Hurun szerint, ha minimálisan is, de a távol-keleti ország már megelőzte nagy riválisát ebben a mutatóban.

Ugyanakkor érdemes némi fenntartással kezelni ezeket a rangsorokat, hiszen igencsak meglepő dolgokat is találhatunk bennük. A CB Insights folyamatosan frissülő listáján például a JUUL Labs még mindig 50 milliárd dolláros értékkel szerepel, miközben a világ legnagyobb e-cigaretta-gyártója már tavaly szeptemberben komoly problémákkal küzdött, lemondott a vezérigazgató, vizsgálat indult ellenük, és vissza kellett vonniuk az összes hirdetésüket. A Hurun rangsorát pedig az az Ant Financial vezeti, amely ma már a világ legnagyobb online- és mobilfizetési szolgáltatója: 150 milliárd dollárra becsülik az értékét. Jelenleg a második legértékesebb startup a világon a Bytedance, a 75 milliárd dollárosra értékelt céget legtöbben arról ismerhetik, hogy ez a TikTok nevű, a tinédzserek körében elképesztően népszerű közösségi felület anyavállalata.

Egyébként a startup ökoszisztémában irányadónak számító Techcrunch portál által összeállított Crunchbase szerint is a két kínai társaság vezeti a startupok listáját, őket a nagyvállalati szoftvereket fejlesztő Infor követi 60 milliárd dolláros értékkel, míg a negyedik a Didi Chuxing nevű, autómegosztó szolgáltatást működtető kínai cég, 53 milliárd dollárra.

A Crunchbase-en ötödikként szerepel a The We Company 47 milliárd dolláros értékeléssel, azonban nagyon valószínű, hogy ennél már jóval kevesebbet ér a cég, ami a WeWork irodamegosztó szolgáltatás működtetője. A társaság körül komoly botrány robbant ki tavaly szeptemberben, az alapító-vezérigazgatónak távoznia kellett, és elhalasztották az arra a hónapra tervezett tőzsdei bevezetést is. Ráadásul októberben újabb riasztó hírek érkeztek többezres létszámleépítésről. A WeWork-ügy, illetve a JUUL körüli bonyodalmak kapcsán voltak, akik már a startup-ökoszisztéma aranykorának végéről kezdtek beszélni, de figyelembe véve, hogy milyen felfutásnak lehetünk tanúi Kínában, ez korainak tűnik.


Európai esélyek

Bár a „milliárdos” startupok vonatkozásában egyértelműen Kína és az Egyesült Államok a meghatározók, azért Európában is szép számmal akadnak ilyen cégek. A CB Insights adatai alapján a svéd, Klarna nevű fintech 5,5 milliárd dollárt ér, a német Auto1 Group 3,54 milliárd dolláros értékeléssel szerepel a rangsorban, míg a szintén német Otto Bock HealthCare 3,5 milliárd dollárossal. A brit TransferWise kapcsán pedig 3,5 és 4 milliárd dolláros piaci értékről is lehet olvasni. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy a befektetők ne kedvelnék az európai cégeket, az Atomico  „State of European Tech” elemzése szerint tavaly 34 milliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetés érkezett a kontinens technológiai startupjaiba, ami 40 százalékos növekedést jelentett 2018-hoz képest. A legjobban a fintech társaságok jártak, nekik majdnem négymilliárd dollárral több jutott 2019-ben, mint egy évvel korábban, de a nagyvállalati szoftvereket fejlesztő cégek is 2,7 milliárd dollárnyi plusz tőkének örülhettek.


A világ legértékesebb startupjai

Cég

Érték (milliárd dollár)

Ország

Ant Financial

150

Kína

ByteDance

75

Kína

Infor

60

Egyesült Államok

Didi Chuxing

53

Kína

The We Company

47

Egyesült Államok

Lu.com

39

Kína

JUUL

38

Egyesült Államok

Stripe

35

Egyesült Államok

Airbnb

31

Egyesült Államok

Space-X

31

Egyesült Államok

Forrás: Crunchbase