Road

Atiyeh Nabil, RackForest
Atiyeh Nabil, RackForest
Forrás: ITB
Külsős kezekben is biztonságban

Szerverek bértartásban

Számos opcióval gazdagodik az a vállalat, amelyik nem akarja saját üzemeltetésében tartani szervereit.

Az informatika üzemeltetésébe belefáradt cégvezető első dilemmája általában az, hogy érdemes-e tovább is saját telephelyen üzemeltetni a szervereket. Sok esetben nem, ugyanis egy profi szerverterem számos előnyt kínál – mondja a hostingszolgáltatásokkal foglalkozó RackForest tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Atiyeh Nabil.

A szolgáltatók gondoskodnak a fizikai biztonságról, a tűzvédelemről, a szünetmentes áramról vagy akár a magas rendelkezésre állásról. A RackForest például három budapesti helyszínen rendelkezik szerverteremmel. Ezek között több tíz gigabites saját optikai hálózata biztosítja a zökkenőmentes működést olyan ügyfeleknek, mint például az Telenor MyTV vagy a Mediaworks online portáljai.

A következő kérdés a saját vs. bérelt szerver lehet. Utóbbi előnye a rugalmassága, illetve hogy kisebb kezdeti ráfordítást jelent, ami különösen fontos lehet, ha bizonytalan a projekt hosszú távú léte, mondjuk a startupoknál. A bérelt gépnél a karbantartásról, hibajavításról is a szolgáltatónak kell gondoskodnia, említ egy további szempontot Atiyeh Nabil.

A harmadik kérdés pedig az lehet, hogy dedikált fizikai szervert vagy virtuális gépet (VPS) béreljen az ügyfél. Előbbi sokkal nagyobb teljesítményt is tud kínálni, a VPS-ek viszont alapszintű konfigurációkban is elérhetőek, így kis terhelésre is lehet megoldást találni. Hátránya annyi, hogy az egy fizikai gépen működő virtuális szerverek osztozhatnak egyes erőforrásokon, ez pedig bizonyos helyzetekben gondot okozhat, teszi még hozzá a RackForest ügyvezető igazgatója.