Technológia

32_Surprised-lady_420
Forrás: -

Döbbenetes nyomtatók

Mélyreható változás zajlott le a nyomtatásban: a végfelhasználók a fotókat már nem papíron, hanem képernyőn nézik. Előre látható, hogy az irodai dokumentumok is a képernyőre költöznek. Elég borús a jövő az utóbbi években az üzleti nyomtatás felé fordult gyártók előtt.

Az „elektronikus dokumentumkezelés” kifejezés azt is jelenti: „kevesebbet nyomtatunk”. Egyre gyakoribb, hogy a mindennapi üzleti, irodai dokumentumokat is különböző méretű és finomságú képernyőkön olvassuk, nézzük. Csak akkor van szükség arra a bizonyos „hard copy”-ra, ha a szervezet tetszetős, vonzó arcát szeretné mutatni kifelé, egy fizetős ügyfél, a felügyelet, tenderbizottság – vagy egy felvásárló cég – irányába.

Profi szolgáltatóknak

Ez a szituáció közeli rokona annak, amikor a végfelhasználó nem a lapostévéjén szeretné a barbecue-parti fotóit nézegetni, hanem be szeretné keretezni a legszebb esküvői felvételt. Ilyenkor professzionális szolgáltatóhoz fordul. És most éppen olyan berendezésekről szólunk majd, amelyekkel ezek a profik szolgáltatnak.

Az üzleti nyomtatás mostani sanyarú helyzetében a gyártók vagy kimenekülnek a piacról (ahogy a Lexmark megszabadult a tintasugaras profiltól) vagy előre menekülnek: csodálatosan innovatív, funkciókban gazdag (és szép) termékeket fejlesztenek.

A készülékek

Több mint húsz éve fejleszti a HP a teljes szélességű, nem mozgó tintasugaras nyomtatófejet. Mostanra a nyomtatás (a tinta elforralása) nem igényel lehetetlenül nagy elektromos teljesítményt, cserébe viszont Guinness-rekord sebességre képes a nyomtató. Emellett a korszerű irodai készülékek minden szolgáltatását nyújtja: nagy érintőképernyő, wifi, távfelügyelet, „idiotensicher” kezelés, számos bővítési opció.

Két éve döbbentette meg a piacot az Epson a nagy kapacitású, flakonból utántölthető irodai tintasugaras nyomtatókkal. Ez nemcsak technológia, hanem a klasszikus „a tintán van a nyereség” üzleti modell megváltozása. Ráadásul, a színes nyomtatás népszerűsítésének évtizedei után, monó készüléket is kihoztak a különlegesen költségérzékeny vevők kedvéért. Most e készülékek második generációjánál tartanak. Annyi tintát mellékelnek a kategóriánál eddig megszokottnál drágább – és robusztusabb – készülékekhez, amennyi az átlag kkv-felhasználás több mint egy évéig kitart.

Az OKI szintén 20 évvel ezelőtt találta ki, hogy lézer és tükröcskék izgő-mozgó finommechanikája helyett egyetlen álló led-tömbbel világítsa meg a fényhengert. A mostani, szexi típusszámú színes, „graphic art printerbe” a szokásos négy mellé egy ötödik színegységet szereltek. Ez lehet fehér, ha sötét médiumra kell nyomtatni, vagy színtelen, de fényes lakk. A „formalakk”-nyomtatás néhány éve divatos a prémium kategóriás kiadványoknál, és eddig csak az „igazi” nyomdák voltak képesek ilyenre. Mostantól bárki, aki megveszi ezt a többmilliós készüléket.

Adatok röviden

Típusjel

HPOfficejet Pro X576dw

EpsonL550

OKIES9541

Jelleg

színes, tintasugaras, A4-es multifunkciós készülék (nyomtató, szkenner, fax, másoló)

színes, tintasugaras, A4-es multifunkciós készülék (nyomtató, fax, szkenner, másoló)

A3-as, színes, professzionális, led-lézernyomtató

Különlegesség

„PageWide”, teljes szélességű, nem mozgó nyomtatófej, emiatt egyedülálló a sebesség: 70 lap/perc „általános irodai” módban

Nagy kapacitású külső tintatartály, 70 ml-es (!) flakonból utántölthető tinták, 2 flakon, 12 000 oldalhoz elegendő fekete tinta a dobozban – extra alacsony, 1 Ft/lap oldalköltség

öt színegység (toner+fényhenger), az ötödik lehet fehér, vagy színtelen fényes lakk

Tulajdonságok

wifi-s és kábeles lan-csatlakozás, 4,3”-es érintőképernyő, 500 lapos lapadagoló, szkenner lapbehúzóval, 20 000 (max. 75 000) lap/hó terhelhetőség

usb és kábeles lan-csatlakozás, 1440 dpi, 9–33 lap/perc sebesség, szkenner lapbehúzóval

valódi 1200 dpi felbontás minden (!) színben, „melegen” cserélhető ötödik szín, gigabit lan, költségfelügyelet, beépített tűzőgép (össztömeg: 110 kg…)

Tájékoztató ár

250 000 Ft, egy normál, 2500 oldalas patron 21 000 Ft (4 színű a készülék)

105 000 Ft, egy flakon 2500 Ft (fekete 4000, színes 6500 oldalhoz, 4 színű a készülék)

4 000 000 Ft