Technológia

52_IMG_9662.jpg
Forrás: ITB
Rúgjunk gólt!

Valós adatokból valós sporteredmények

Játéknak indult, de komoly érdeklődést kiváltó, nemzetközi projektté nőtte ki magát az a sportanalitikai fejlesztés, amely a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem és az Ericsson közös „gyermeke”. A legjobban az 5G-s hálózatokon érvényesülő megoldás idén megjárta a barcelonai Mobile World Congress-t is, ahol felkeltette a különböző, sportban érdekelt delegációk figyelmét is.

Svéd vállalatnak csakis svéd bábu jár, így nem meglepő, hogy az íróasztalon a közismert kis ikeás bábu áll egy emberekre méretezett focilabda mellett. Az ethernet port megbújik a talapzatban, a testére szerelt apró kis rádiós szenzorok azonban már mindenkinek feltűnnek. A báb a focista mozgását hivatott szimulálni. Ha mozgatjuk, a számítógép képernyőjén életre kel a játékos, aki valós időben együtt tornázik a bábuval. Az asztalon érzékelők, legnagyobb alkatrészük a mobilos akkumulátor. Ezeket a rádiós szenzorokat az ember is felveheti magára, egy csuklópántba csúsztatva vagy egyszerűen az ingzsebbe téve. A színes labda tetején bemetszés, benne egy apró rádiós szenzor, amely figyeli a mozgását – a gyorsulását, a sebességét, minden adatot rögzít. A bábura, emberre, labdára szerelt érzékelők adatai mobilhálózaton keresztül érkeznek az számítógépes felhőanalitikai megoldásba.

Fehér Gábor, BME
Fehér Gábor, BME
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) vagyunk, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docense, Fehér Gábor magyarázza a barcelonai Mobile World Congress kiállítást is megjárt fejlesztésük lényegét.

 

Okos fallabda, okos foci

A sport okosításának ötlete az Ericsson Innovációs Garázs első projektjében született meg, akkor a fallabda (squash) volt az elképzelés középpontjában. Egy állandóan működő squashpályán fel is állították azt a próbatermet, ahol a klubtagok kedvezményben részesültek, ha a szenzorokkal ellátott, videóval megfigyelt pályán játszottak. Az érzékelővel ellátott ütő folyamatosan szolgáltatta az adatokat a játékos technikájáról, mérte a sebességet és azt is, hány tenyerest, fonákot ütött a játékos. Amatőr és profi játékosokról egyaránt gyűjtöttek adatokat, így a két csoport játékát is össze tudták hasonlítani. Az adatokat elemezték, ebből pedig egy összefoglaló tudományos dolgozat is született. Az eredeti ötlet időközben kiegészült a squashpálya tulajdonosának kérésével – őt egy olyan megoldás érdekelte, amelynek segítségével a partner nélkül érkezők is játszhatnak. Nekik egy virtuális játékot fejlesztettek ki a BME munkatársai, amelyben a labda adogatásával egy falra vetített virtuális falat kell lebontani.

Focis fejlesztések

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen több focival kapcsolatos okos fejlesztésen is dolgoznak. Miért éppen a foci? „Mert ez a sport az, amely bevonzza a hallgatókat és ráveszi őket, hogy hasonló projektekhez is kapcsolódjanak” – mondja Fehér Gábor. Az egyetemen okoskapuval, okosbójával és több okos ötlettel kísérleteznek – a diákokkal közösen. A cél az, hogy a játékosok még nagyobb örömüket leljék a játékban. Az okosbóják között labdaelvezetési versenyeket szerveznek – nem kötelezően focipályán, hanem kisebb, zárt termekben is. A tetszőlegesen kijelölt okoskapunál azt nézik, hol pattan a labda. Az internet segítségével távoli helyeket is össze tudnak kötni, például focizhatnak egymással a párizsi és a budapesti diákok is. Tervezik a virtuális valóság felhasználási területeinek további bővítését, szenzorok segítségével a teljes embert/csapatot áttennék a virtuális valóságba. Ezen fejlesztéseknél is fontos a gyors adattovábbítás, az, hogy az adatok valós időben érkezzenek meg a mobilhálózaton.

 

Játéknak indult, felhőalapú analitikai projekt lett

A squash-projekt tanulmányait a hazánkban (és persze a világon is) roppant népszerű fociban is ki szerették volna próbálni, a kutatást pedig a barcelonai mobilkongresszuson is be akarták mutatni. Így született meg a már említett szenzoros bábu, az érzékelős focilabda és a saját fejlesztésű, felhőalapú analitikai szoftver.

„Igen, tudományos játéknak indult a projekt, majd olyan elképzeléssé nőtte ki magát, amely aktívan illeszkedhet vállalatunk meglévő szolgáltatásaihoz” – mondta Gódor István, az Ericsson Research tudományos munkatársa. A svéd távközlési cég az elmúlt években a nagy tömegrendezvények egyik multimédiás szolgáltatója lett. Egy labdarúgó-világbajnoksághoz hasonló eseményen nemcsak ideiglenesen megerősítik és nagy tömegek kiszolgálására teszik képessé a meglévő mobilhálózatokat, hanem interaktív tartalmat is kínálnak a nézőknek. A stadionban jelen lévő szurkoló olyan adatokhoz, visszajátszható tartalmakhoz juthat, melyek az egész eseményt digitális síkba helyezik át. A szurkoló statisztikai adatokat nézhet meg kedvenc sportolójáról, lassítva újraélhet egy-egy helyzetet, vagy több pályán párhuzamosan folyó események (például teniszbajnokság) alatt rápillanthat, mi történik a szomszédos pályán. Vagyis a tévés közvetítésekhez hasonlóan igazi digitális élménnyé alakítják át a sporteseményt.

 

Skálázható megoldás

A magyar fejlesztés a már meglévő szolgáltatásokhoz kötődne. A piacon már használt, GPS alapú teljesítményértékelő megoldásoktól eltérően ez a fejlesztés beltéren is kiválóan működik – könnyen skálázható, beilleszthető a meglévő infrastruktúrába, a szenzorok egy mozdulattal bevethetők. A magyar sportanalitikai megoldás a játékosnak és az edzőnek egyaránt szól. Egy játékosra több szenzor is illeszthető, ezek figyelik a labda mozgását is, az összegyűlt adatok pedig a csapat közös tevékenységének elemzését is lehetővé teszik. A magyar fejlesztésű rádiós szenzor laboratóriumi körülmények között jelenleg 5000 forint körüli költséget jelent, a tömegtermelés, az olcsóbb alkatrészek nyilván csökkenthetik a költségeket. Egy futballjátékosra átlagosan 10 hasonló szenzort helyezhetnek fel.

Az adatokat mobilhálózaton továbbítják egy felhőszolgáltatásnak, ahol a rendelkezésre álló analitikai eszközök segítségével tetszés szerinti elemzéseket lehet készíteni belőlük. Hogy milyen adatokat figyeljenek, azt az egészségügyi szakemberek, edzők visszajelzése alapján is ki lehet válogatni.

 

A  francia próba

Fehér Gábor tájékoztatása szerint jelenlegi állapotában 4G-s hálózaton működik a megoldásuk, 5G-s hálózattal még nem volt lehetőségük kipróbálni, de a megoldást az ötödik generációs hálózat tulajdonságait szem előtt tartva fejlesztették ki. Az adatok valós idejű továbbításához, feldolgozásához, megjelenítéséhez az 5G ígérte adattovábbítási gyorsaságra van szükség (minimális késleltetés mellett, amennyiben azonnali visszajelzést is meg szeretnék valósítani, 1 milliszekundum a látencia).

Sportmelltartó focipályán

A 2016-os labdarúgó-Eb kapcsán sokan láthattak furcsa sportmelltartót a magyar nemzeti válogatott tagjain is. Ez a sportmelltartó az ausztrál Catapult cég fejlesztését, egy GPS alapú játékoskövető- és elemző rendszer egyik részét, az érzékelőt rejti. A rendszert több, az amerikai kosárlabda és foci bajnokságokban résztvevő csapat használja már, de megtalálható számos Premier League-csapatnál, nemzeti válogatottnál. A megoldás követi minden játékos egyéni teljesítményét. A jeladóban giroszkóp is van, hogy mérjék a felsőtest hajlásait, forgásait, de gyorsulás- és iránymérő szerkezetet is beépítettek, így az edző minden egyes játékos teljesítményét képes figyelni. Tudják mérni az egyes edzések közötti változásokat is. A játékos nem lazsálhatja el az edzést, valóban dolgoznia kell – ha az edző nem tudná szemmel tartani, az adatok mindent elárulnak. A megoldáshoz pulzusmérőket is használhatnak a játékosok, így az edzésben lévők fittséget is nyomon lehet követni annak mérésével, hogy például egy-egy sprint után mennyi idő után áll vissza a nyugalmi állapot. A vállalat 2001 óta fejleszti ezen megoldását, hazájában több innovációs díjjal ismerték már el a terméket.

 

Az elképzelt forgatókönyvek szerint nagyon is kell ez a gyorsaság. A játékos végtagjaira helyezett szenzorok által közvetített adatok összehasonlítása lehetővé teszi például az esetleges balesetek előrejelzését, megelőzve a komoly sérüléseket – ehhez a valós idejű adattovábbítás alapszükséglet. A végtagok mozgásából az ízületek terheltségére is lehet következtetni, ez pedig jelzést adhat a játékosnak, hogy melyik lábát, végtagját kímélje az edzés során. A szenzor adatait egy pulzusmérő adataival is kombinálni lehet, így még több információ derülhet ki a játékos egészségi állapotáról és fizikai terhelhetőségéről.

De ez csak az egyik a lehetséges alkalmazási területek közül. A svéd távközlési óriás partnere a francia Paris Saint-Germain futballcsapat. Az első megoldásokat a klubbal együtt próbálják ki. A mindennapi edzés során, a gyakorlatban edzőkkel, gyógytornászokkal közösen dolgozzák majd ki, milyen elemzésekre lehet szüksége egy elit focicsapatnak. Vagyis az adatok alapján egy business intelligence jellegű megoldást adnak az edzők, a klub tulajdonosok kezébe, akik az értelmezett adatok alapján gyors döntéseket tudnak hozni. Mindez a közös kísérletezés, a közös gyakorlati próba eredményeként alakul ki.

„Egy prototípus van a kezünkben, melyet a barcelonai seregszemlén sok sportszakember megtekintett” – mondta Gódor István. A februári kiállítás standján járt a barcelonai futballcsapat szponzora, a jövő évi téli olimpia szervezői is megnézték a megoldást, de a soron következő futball-világbajnokság rendezői előtt is ismert már a projekt.

Az eszközök egyelőre – a jelenlegi sportszabályok szerint – csak az edzéseken viselhetők, így a tévés közvetítésekben még nem láthatjuk őket. A szabályok változásával, az eszközök miniatürizálásával, az ember és technológia szimbiózisának erősödésével mindez változhat. Vagyis a jövőben nemcsak az ikeás bábu lábkicsavarodását tudjuk majd megelőzni.