Cégvilág

5G_Koalicio_1
Forrás: Árvai Károly / kormány.hu

5G Koalíció alakult Magyarországon

A mobiltechnológia élvonalába kívánja röpíteni Magyarországot a most megalakult 5G Koalíció. A Digitális Jólét Program titkársága által koordinált, széleskörű összefogással létrejött kezdeményezés egyfajta stratégiai és szakmai platformként fog működni.

Magyarország benevezett az 5G technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe – így értékelte Deutsch Tamás, a DJP végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos az 5G Koalíció létrejöttéről szóló megállapodás aláírását.

A 46 szervezet, köztük piaci cégek, szakmai szervezetek, iparági érdekképviseletek, kormányzati szervek, valamint tudományos és oktatási intézmények részvételével megalakult széleskörű összefogás célja nem csupán az, hogy Magyarországon az elsők között álljon rendelkezésre az 5G technológia, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába.

Az ünnepélyes aláírást megelőző szimpóziumon felszólalók egyetértettek abban, hogy az 5G mobiltechnológia a közeljövő egyik nagy ígérete, és Magyarország kiváló helyzetben van ahhoz, hogy ezt az ígéretet valóra váltsa és gazdasági-társadalmi előnyre fordítsa.

Deutsch Tamás és Christopher Mattheisen (forrás: Árvai Károly / kormány.hu)
Deutsch Tamás és Christopher Mattheisen (forrás: Árvai Károly / kormány.hu)
 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy idén májusban már le is tették a járműipari tesztpálya alapkövét, és a várost az M7 autópályával összekötő gyorsforgalmi út is „okos út” lesz. A napokban pedig megszületett a megállapodás a Magyar Telekommal az 5G teszthálózat kiépítéséről.

Mind az egyetemek, mind a szolgáltatók és ipari partnerek képviselői kiemelték, hogy hazánkban már komoly tudás és tapasztalat halmozódott fel az 5G technológia fejlesztése és alkalmazása területén. Több oktatási intézményben folytatnak kutatásokat, az Ericsson és a Nokia Networks szakemberei pedig nemzetközi szinten is jegyzett munkát végeznek a technológia fejlesztésében. Abban is egyetértés volt, hogy az 5G áttörést hoz a társadalom és a gazdaság digitalizációjában és nagy ugrást jelent a jelenlegi 4G-hez képest. A technológia képességei nem csak a járműiparban, hanem az élet minden területén előnyt jelenthetnek.

Kőrösi Gábor, a Telenor szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgatója ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az 5G rendkívüli beruházásokat igényelnek a hazai szolgáltatóktól (elsősorban is frekvenciákat kell majd vásárolniuk). Mint mondta, nagymértékben megkönnyítené ezen beruházási döntések meghozatalát, az anyavállalati források biztosítását a szolgáltatókat ma még sújtó távközlési adó csökkentése.