Cégvilág

Huawei
Forrás: ITB

Huawei: goodbye USA!

Súlyos döntést hozott a kínai vállalat: kudarcok sorozata után arra a következtetésre jutott, a legjobb az lesz, ha maga mögött hagyja az amerikai távközlési piacot.

Több kellemetlenséggel is kénytelen volt szembenézni a Huawei az Egyesült Államokban, de a biztosítékot feltehetően az verhette ki a kínaiaknál, hogy az USA már a puszta jelenlétükben is nemzetbiztonsági kockázatot lát, s ebbéli meggyőződését a kínai kormánnyal igen jó kapcsolatokat ápoló távközlési megoldásszállító cég felé is kendőzetlenül tolmácsolta. Ezek után talán nem annyira meglepő, hogy a Huawei úgy határozott, ebben a szegmensben legalábbis nem próbálkozik többet az amerikai piacon.

Nemcsak a Huawei-t érte kritika, de helyi versenytársát, a hasonló profilú ZTE vállalatot is bírálták korábban az amerikaiak. A két vállalatot az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nyilvánította nemzetbiztonsági kockázatnak, 11 havi vizsgálódás után. „Az alaptalan vádaskodás teljes mértékben ellentmond a technológiai és gazdasági realitásoknak, amerikai munkahelyeket veszélyeztet” – fogalmazott korábban Bill Plummer, a Huawei amerikai leányvállalatának külkapcsolatokért felelős alelnöke.

Magyarországot egyébként kifejezetten kedvelik a kínai vállalatok, a Huawei-ről tudvalevő, hogy hazánkban létesítette Európai Ellátó Központját, amelyet folyamatosan bővítenek. Legutóbb szeptemberben, Biatorbágyon egy közel 30 ezer négyzetméteres, havonta 3000 kamiont indító logisztikai központ megnyitását jelentették be.