Cégvilág

Intel
Forrás: boston.com

Karcsúbb lett az Intel

A világ vezető processzorgyártójának gyorsjelentését nem fogadták kitörő örömmel a befektetők, a cég részvényei 5 százalékot zuhantak a közzétételt követően.

Ugyan az elemzői várakozásokat túlteljesítette, mégis negatívan fogadta a piac az Intel gyorsjelentést, hiszen a processzorgyártó jelentős profitcsökkenésről számolt be a szeptember-decemberi időszakot illetően. Mindez egyben azt is jelenti, hogy továbbra sem jók a kilátások az asztali számítógépek piacán. Erre utalt az a nemrég nyilvánosságra hozott Gartner-jelentés is, amely a pc-piac csökkenéséről számolt be a tavalyi negyedik negyedévben.


Ami az Intel statisztikáit illeti, a vizsgált időszakban 3 százalékkal 13,47 milliárd dollárra csökkent a cég értékesítési bevétele, üzleti eredménye 31 százalékkal 3,15 milliárd dollárra, adózott nyeresége pedig 27 százalékkal 2,46 milliárd dollárra zuhant.

Az Intel értékesítési árbevétele tavaly 53,34 milliárd dollárt tett ki, 1,2 százalékkal kevesebbet mint 2011-ben. A vállalat üzleti eredménye és adózott profitja ugyancsak csökkent, előbbi 16 százalékkal 14,63 milliárd dollárra, utóbbi 15 százalékkal 11,00 milliárd dollárra.

A cég az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévnél is valamivel rosszabb eredményre számít, 12,7 milliárd dolláros értékesítési árbevételt prognosztizál. Később ugyanakkor mérsékelt árbevétel-növekedésre számít, abban bízva, hogy a mobil számítástechnikai eszközök irányába eltolt termékstratégiája jövedelmező befektetés lesz.