Cégvilág

vodafone_digitalis_dij_2019
Forrás: Vodafone Magyarország

Átadták a Vodafone Digitális Díjat

Három kategóriában adták át a Vodafone Digitális Díjat a telekommunikációs vállalat alapítványa által indított, 15 millió forint összdíjazású technológiai pályázat nyerteseinek.

Először hirdette meg Digitális Díj pályázatát a Vodafone Magyarország Alapítvány, de ez nem tükröződött a beérkezett pályaművek számán: olyannyira sok (konkrétan 144), a mindennapi életet könnyebbé tevő technológiai megoldás érkezett pályázat formájában a vállalathoz, hogy igencsak nehéz dolga volt a zsűrinek a nyertesek kiválasztásában. Ahogyan Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója kiemelte: a vállalat alapítványai világszerte törekednek arra, hogy a mobiltechnológiai megoldásokat a társadalom szolgálatába állítsák. Magát a díjat is azért alapították, hogy megtalálják és ösztönözzék azokat az innovátorokat, akik e törekvésünkben partnereik lehetnek.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, hogy a vállalat által megjelölt három terület - a gyermekek életét jobbá tevő technológiai megoldások, a családokat és nonprofit szervezeteket segítő technológiai megoldások - a kormány programjában is kiemelt jelentőséggel bírnak.

Sok pályaműben a környezetvédelem, az egészségmegóvás és családi élet védelem volt az előtérben, ugyanakkor a fenntarthatóság, mint szempont is megjelent. A pályamunkák 40 százaléka magánszemélyektől, 20 százaléka vállalkozásoktól és startupoktól, 40 százaléka pedig nonprofit szervezetektől érkezett - ismertette Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a pályázatok témáját tekintve az edukáció volt a legnépszerűbb, közel 45 ilyen témájú projekttel pályáztak.

A digitális társadalmi szervezetek kategóriájában egy nyertest hirdettek, amelyet a Hulladék-vadász - a legapróbb önkéntes elnevezésű telefonos alkalmazás fejlesztőjének Solymár Károly Balázs adott át. A digitális család kategória három pályamunkát díjaztak, az első helyezett a BankZee a családok pénzügyi tudatosságát fejlesztő mobilbank alkalmazásával és okosperselyével lett. A digitális gyerek kategóriában két pályázat kapott elismerést, az első helyezést Erdős Sándor - az OncoVR - a tartósan kórházban fekvő gyermekek mindennapjait segítő innovációja érte el.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára különdíjat adott át a nevelőszülőket és az állami gondoskodásban élő gyermekeket különböző játék tippekkel támogató Day-to-day Kids applikáció fejlesztőinek, emellett különdíjban részesült még a Kurbli SBrick adaptereivel, amelyek a különféle Lego vezérlések eszközeinek vegyes használatát teszik lehetővé, ezzel támogatva az iskolai robotprogramozási oktatást.