Cégvilág

Ericsson_5G.jpg
Forrás: Ericsson Magyarország
Magyarország is köztük van

Az Ericsson megkötötte századik, kereskedelmi, 5G szerződését

A fontos mérföldkő elérése bizonyítja az Ericsson elkötelezettségét az ügyfelek igényeinek kielégítése és az 5G technológiák fejlesztése terén. A megkötött szerződések részeként már 56 élő 5G hálózat működik, köztük Magyarországon a Magyar Telekom hálózata.

Az Ericsson a mai napon jelentős mérföldkőhöz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, amikor is aláírta a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. Az Ericsson Magyarországon is megkötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata az Ericsson harmincadik, élő hálózatindítása volt a világon.

A társaság a századik kereskedelmi 5G szerződést a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval írta alá.

Az 5G kutatás-fejlesztés terén az Ericsson a kezdetektől szoros, stratégiai együttműködést folytat a vezető távközlési szolgáltatókkal. Az első 5G partnerségi megállapodását 2014-ben jelentette be.

A kezdeti technológiai együttműködéseket és partnerségi szándéknyilatkozatokat az 5G New Radio (NR) technológia tesztelése követte. Ezután került sor a kereskedelmi megállapodásokra és a hálózat-fejlesztések bejelentésére, majd 2018-ban bejelentették az első kereskedelmi 5G hálózatok elindítását is.

Az Ericsson szerződései, az Ericsson Radio System és az Ericsson Core hálózati portfolió termékeire és szolgáltatásaira támaszkodva, a rádió hozzáférési hálózatok (RAN) és maghálózatok telepítésére szólnak.

Az 5G telepítések során az Ericsson NSA (non-standalone), SA (standalone) és spektrum-megosztási (Ericsson Spectrum Sharing) technológiát, valamint az Ericsson dual-mode 5G Core-ra támaszkodó, felhő-natív megoldásokat egyaránt kínál.

Az Ericsson magas, közép és alacsony frekvenciasávon is telepített már 5G hálózatokat városi, elővárosi és vidéki környezetben, a mobilszélessáv és a helyhez kötött vezeték nélküli hozzáférés (FWA) támogatására.

A fejlett 5G piacokon a szolgáltatók egyebek mellett már 5G-alapú kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) szolgáltatásokat kínálnak az oktatás, szórakozás és játékok terén.

„Az Ericsson 5G technológiájának fejlesztése során kezdettől fogva az ügyfelek igényei játszottak központi szerepet a portfolió kialakításában”, mondta el Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy elkötelezettségünk eredményeként világszerte már 100 távközlési szolgáltató választotta a mi technológiánkat ahhoz, hogy sikerrel kiaknázhassák az 5G nyújtotta előnyöket. Működésünk során továbbra is ügyfeleinket helyezzük a középpontba, segítve őket, hogy az 5G kínálta előnyöket, mint kritikus fontosságú nemzeti infrastruktúrát biztosíthassák előfizetőik, az ipar, a társadalom és az országok számára.”

Az Ericsson számos szolgáltatóval, egyetemmel, technológiai intézettel és iparági partnerrel együttműködésben fejlesztette és térképezte fel az 5G üzleti és lakossági felhasználási lehetőségeit, így többek közt a gyártóüzemek automatizálására, az intelligens irodákra, a távsebészeti beavatkozásokra, és más vállalkozási és Ipar 4.0 alkalmazásokra vonatkozó lehetőségeket.

Egyes partner-megállapodások eredményeként dedikált 5G hálózatok létrehozására is sor került, többek közt az Ericsson gyártóüzemeiben világszerte.