Cégvilág

google_cleaning_címlap
Forrás: letopusa.wordpress.com

Őszi nagytakarítás a Google-nél

A következő hónapok során tíz különböző terméket, szolgáltatást vagy üzletágat zár be a Google, híven a karcsúsítás korábban meghirdetett politikájához.

Nemrégiben adhattunk hírt arról, hogy a Google leállítja a Google Health és a Google Power Meter szolgáltatásokat; aztán a múlt héten jött a Slide becsukásáról szóló hír; mostanra azonban kiderült, hogy ezek még csak az első fecskék voltak a sorban, és hamarosan több másik is követi őket, köztük évek óta meglévő szolgáltatások.

A Desktop is áldozatául esik a takarításnak
A Desktop is áldozatául esik a takarításnak
A hír – amelyet Alan Eustace, a cég alelnöke jelentette be egy blogposztban – annyiban nem meglepő, hogy a vezérigazgatói széket januárban átvevő alapító, Larry Page már korábban nyilvánvalóvá tette: karcsúsítani akarja a Google szervezetét és működését. Ennek keretében pedig a cég visszavonul a réspiacokról, hogy a nagyobb bevétellel és haszonnal kecsegtető területekre összpontosíthasson. Eustace szerint a mostani bezárások egyszerűbbé teszik az életet a felhasználók számára, és a Google is több erőforrást lesz képes fordítani a fontosabb termékekre, amelyek "emberek milliárdjainak életét teszik jobbá". A megszűnő részlegektől nem bocsátanak el senkit, hanem átirányítják őket más termékek fejlesztésére.

A megszüntetett termékek közül néhány felvásárlás útján jutott a Google birtokába. Ilyen az Aardvark közösségi kereső vagy a Google Web Security. A legtöbb azonban saját fejlesztés, mint a webes magazinok lapozgatását lehetővé tévő Fast Flip, vagy a már 2004 óta elérhető Google Desktop, amely a Google-keresés és a gadget-eket tartalmazó oldalsáv élményét hozta el a Windows XP-t futtató asztali számítógépekre. A felhasználói szokások megváltozásával indokolják, hogy megszüntetik a letölthető szoftvereszközöket kínáló Google Pack-et. Eltűnik a webes tartalmak kommentelését lehetővé tévő Sidewiki, az Image Labeler, a Subscribed Links és a Google Notebook, amely révén a felhasználók egyetlen dokumentumban ötvözhették a kimásolt url-eket és saját jegyzeteiket. A fejlesztőknek  hiányozhat a Google Maps API for Flash, amellyel az ActionScript fejlesztők integrálhatták a Google Maps térképeket alkalmazásaikba.

Eustace ígéretei szerint a termékek, szolgáltatások többsége (vagy legalább azok funkcionalitásának egy része) valamilyen formában tovább fog élni a Google megmaradó termékeiben és szolgáltatásaiban (a Google Notebook jegyzeteket exportálják a Google Docs-ba).