Cégvilág

költségcsökkentés
Forrás: ITB

Informatika: a spórolás tárgya

Csökkenéssel számolnak a magyar vállalatok idén is, ezért ott vágnak a költségeken, ahol tudnak. Többek között az informatikán.

Mindössze egyetlen cég kívánta növelni informatikai költségvetését, derült ki az IFUA Horváth & Partners Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Információs Erőforrás Kutatóközpontja által közösen elvégzett kutatásból. A többség (59 százalék) stagnálást prognosztizált. A kérdőívet kitöltők negyede kismértékű, 14 százaléka jelentős (tíz százalék fölötti) csökkenéssel számol ebben az évben. A felmérés készítői az előző esztendőkben is hasonló tendenciát regisztráltak it-benchmarking kutatásaikban. 2010-ről 2011-re az akkori válaszadók közel felénél csökkent az it-keret, majd 2011-ről 2012-re is ezt az arányt mutatta az összkép.

A válaszadók – nagy- és középvállalatok, illetve hasonló méretű közszolgálati intézmények – 70 százalékánál létszámstop van, egyharmaduk el is bocsát informatikusokat. Jellemző az átszervezés is: 27 százaléknál már megtörtént, 47 százaléknál pedig most van folyamatban. A szervezetek háromnegyede újratárgyalja a külsős it-szolgáltatóval kötött szerződését, illetve már meg is tette ezt.

Az informatikai költéseken belül megszorítják a fejlesztések büdzséjét is, például néhány korábban eltervezett projektet csak részben valósítanak meg.