Cégvilág

Csányi Péter, OTP Bank
Csányi Péter, OTP Bank
Forrás: OTP Bank

Megjött Magyarországra az Apple Pay

Reggel öt és tíz óra között már mintegy 10 ezren regisztráltak a mától az OTP Banknál elérhető Apple Pay szolgáltatásra, amely segítségével az iPhone-tulajdonosok is tudnak érintéses vásárlást kezdeményezni telefonjukkal.

Bő egy éves jogi és technikai előkészítés után május 21-től az OTP a Mastercarddal együttműködésben a magyar ügyfelek számára is elérhetővé tette az Apple Pay szolgáltatást. Csányi Péter, a pénzintézet ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bank már korábban is elindította volna a szolgáltatást, de az Apple ragaszkodott saját menetrendjéhez.

Az Apple Pay jelenleg mintegy 30 országban érhető el, és például Németországban is csak nemrég jelent meg. Az OTP Magyarországon egyelőre egyedüliként kínálja a szolgáltatást. Banki oldalról egy OTP-számlához tartozó Mastercard vagy Maestro betéti vagy hitelkártya kell hozzá, ezt kell regisztrálni és digitalizálni az Apple Wallet-be. A regisztráció történhet az OTP internetes SmartBankján vagy a Simple alkalmazáson keresztül, de természetesen magában az Apple Walletben is indítható a regisztráció.

A szolgáltatás igénybevételéhez iPhone 6 vagy annál újabb készülékekre van szükség, de használható iWatch, iPad és Mac eszközökkel is. Mobil esetén ugyanúgy lehet a POS-termináloknál fizetni a telefonnal, mint egy érintéses bankkártyával. Az Apple Payben nincs napi limit, a vásárlások összegét csak a regisztrált bankkártya (amúgy az OTP alkalmazásaiban azonnal módosítható) napi limitje korlátozza. Azokban a webáruházakban is lehet fizetni, ahol fel van tüntetve az Apple Pay logó; ezek jellemzően egyelőre külföldi áruházak, de Csányi Péter reményei szerint egyre több hazai kereskedő is megteremti ennek lehetőségét.

Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a magánszemélyek egymás közötti átutalásaira még nem lehet használni a szolgáltatást. A Visa bankkártyák, illetve a Simple virtuális kártyák regisztrálása is egy későbbi fejlesztési fázisban válik elérhetővé. Saját számításai szerint az OTP ügyfélkörében mintegy 300-400 ezer ügyfélnek lehet iPhone-ja, ezért Csányi Péter arra számít, hogy a szolgáltatás gyorsan népszerűvé válik. (A már idézett kezdeti számok is ezt látszanak igazolni.) Ráadásul az Apple Pay-ben a tranzakciók száma és az átlagos kosárérték is magasabb lehet, mint az Android felhasználók között.

A Simple alkalmazással egyébként az Android-felhasználók már mindazokat a szolgáltatásokat élvezhetik, amit az Apple Pay most kínál, még akkor is, ha nincs az OTP-nél vezetett bankszámlájuk. Másfél év alatt az androidos Simple-felhasználók több mint 5 millió érintéses fizetéses tranzakciót hajtottak végre telefonjuk segítségével, mintegy 20 milliárd forint értékben.