Cégvilág

jaszai_gellert
Forrás: ITB

Nagyívű tervek a 4iG-nél

A nemzetközi porondra kilépni képes, több ezer embert foglalkoztató, 200-250 milliárd forintos éves árbevételt elérő, a technológiai szektor egyéb ágazataiban organikus, illetve akvizíciókkal fejlődő vállalatot kíván létrehozni a 4iG-ból Jászai Gellért.

Nem tartja politikaközeli, a politikától függő vállalatnak a 4iG-t – mondta az Infotér konferencián megtartott pódiumbeszélgetés első kérdésére válaszolva Jászai Gellért, a cég elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az állam az informatikai piac legnagyobb vásárlója, egymaga több mint felét adja a szektor megrendeléseinek – ez nagyjából 500 milliárd forintot tesz ki.

Egy magát komolyan vevő cég nem teheti meg, hogy ne legyen jelen ezen a piacon, ne szolgálja ki az állami megrendeléseket. A hosszú távú fenntarthatósághoz és az észszerű növekedéshez az kell, hogy a piaci és állami megrendelések aránya nagyjából 50-50 százalék legyen a cég bevételeiben, tette hozzá.

A T-Systems akvizíciójáról szóló tárgyalások is jól haladnak, cáfolta a vezérigazgató azokat a híreszteléseket, miszerint megrekedt volna a folyamat. Tőzsdei cégről lévén szó, nem lehet minden részletet nyilvánosságra hozni. Annyit azért elmondott, hogy a tranzakcióval kapcsolatos tevékenységek (finanszírozás szervezése, az ehhez kapcsolódó minősítés) az akvizíció volumenének és a létrejövő vállalatcsoport méretének megfelelő ütemben halad.

„Egy 100 milliárd forintot meghaladó árbevételű, 1600 főt foglalkoztató, a maga területén piacvezető vállalatot nem lehet ennél gyorsabban felvásárolni. Most a tranzakció kellős közepén vagyunk, az átvilágítás már lezárult, így most az ügylet egy érzékeny szakaszába értek, mert most zajlik az akvizíció véglegesítése”, mondta erről. November közepére zárulhat le az a szakasz és léphet a következő fázisába a felvásárlás.

Ugyanakkor nem csak a T-Systems az egyetlen vállalat, amely a 4iG akvizíciós célkeresztjébe kerül. Az ehhez szükséges összegeket kötvénykibocsátásból, illetve tőkeemelésből kívánja előteremteni a vállalat. Részleteket még nem árult el Jászai Gellért, csak annyit mondott, hogy több hazai akvizíciós célpontjuk van, és a régióban is tervezik a terjeszkedést, már ott is megkezdték a lehetséges célpontok feltérképezését.

A nemzetközi jelenlétet más módon is erősíteni kívánja a vállalat. Jövőre nemzetközi roadshow-t terveznek, hogy a további terjeszkedéshez a nemzetközi tőkepiacokról is bevonjon forrásokat; erre talán már 2020-ban sor kerülhet. Ugyanakkor most az elsődleges prioritás a T-Systems akvizíció lezárása, majd utána az egyesült vállalat működési feltételeinek kialakítás.

A jövőbeni stratégia egyik kulcselemének nevezte, hogy a 4iG aktívan részt vegyen kutatás-fejlesztési programokban, jelen legyen a legújabb technológiák fejlesztésében. Ennek keretében az IT leginnovatívabb technológiáit (például a blockchaint, a mesterséges intelligenciát) szeretnék nemzetközi partnerekkel Magyarországra hozni, velük közösen megoldásokat fejleszteni, majd ezeket a magyar és nemzetközi ügyfelek számára biztosítani. A cél az, hogy az organikus fejlődéssel és az esetleges felvásárlásokkal 3-5 éven belül 200-250 milliárd forgalmú vállalattá váljon a 4iG.