Cégvilág

smart_konferencia_2019_1
Forrás: IVSZ

Több mint ezren ünnepelték az innovációt

Megnyitotta kapuit a 10. SMART konferencia az IVSZ szervezésében. A szervezet célja a rendezvénnyel, hogy fellendítse és katalizálja a hazai piac innovációs törekvéseit és kezdeményezéseit. A konferencia sikeresen mozgósította és ösztönözte az innovációs tér szereplőit arra, hogy újragondolják működésüket, egyéni, vállalati és intézményi szinten.

10. alkalommal kerül sor a SMART konferenciára, ebben az évben már az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervezésében. A több mint 1000 vendég öt teremben követheti a legkülönbözőbb témákat, melyeknek fókuszában az innováció áll - viszont nem csupán technológiai megközelítésben, hanem valamennyi ágazatot és területet illetően. Helyet kap többek között a mesterséges intelligencia, a startupok és az ipar 4.0 kérdésein túl az oktatás és a közlekedés, valamint a digitalizáció egyénre való hatásai is.

A konferencia általános célkitűzése, hogy megvizsgálja, milyen kihívásokat jelenthet gazdasági, társadalmi és biológiai értelemben egy-egy ma végbemenő, vagy már ma előre megjósolható technológiai ugrás, amilyen a mesterséges intelligencia, az automatizáció vagy a digitalizáció. Ahogyan Major Gábor, az IVSZ főtitkára elmondta: “A digitális az új normális. Az internetnek és a digitális technológiáknak köszönhetően már sokkal alacsonyabb a belépési küszöb, az innovációhoz nem szükséges nagy befektetés - szakértelemmel és kreativitással nagy eredményeket lehet elérni. A digitális és a tárgyi környezetünk összeolvad, megváltozik ahogyan dolgozunk és élünk. Tudatosan kell átgondolnunk, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a nyertesei legyünk ennek a változásnak.”

Major Gábor
Major Gábor
 

Vinnai Balázs, a Codecool alapítója és az IVSZ általános elnökségi tagja szerint az alapvető változások már megtörténtek, ezekre kell rákapcsolódni még időben. 2030-ra ugyanis csupán Európában 50 millió, digitálisan képzett munkaerő fog hiányozni a piacról. Ezeknek az embereknek nem csupán a technológiához kell érteniük, hanem olyan készségekkel is rendelkezniük kell, melyek pótolhatatlanná teszik őket a mesterséges intelligenciával szemben. Ezek közül a legfontosabbak: a kommunikációs készségek, a csapatmunka, a kreativitás és a rugalmas gondolkozásmód.

Annak érdekében, hogy ez megteremtődjön, át kell alakítani a teljes képzési rendszert. Ma az iskolákban olyan tudást adnak át, melynek a 70 százalékát már nem fogják tudni használni a diákok a jövőben, az automatizáció miatt. “Közép-Európa motorját a jövőben a digitalizáció által létrejött munkahelyek fogják jelenteni. A digitalizáció már itt van, élen kell járni benne. Ebben a tekintetben pedig az a fontos, hogy ne a ma lehetőségeiben gondolkozzunk, ne a múlt határozza meg a képzések alakítását” - hangsúlyozta Vinnai Balázs.

Vinnai Balázs
Vinnai Balázs
 

Az NKFIH részéről Birkner Zoltán elnök a változtatás, az újratervezés fontosságát emelte ki előadásában. Az újonnan kialakuló innovációs rendszer arra ösztönzi a szereplőket, hogy a prototípusok elkészültén túljussanak a cégek és valóban működő termékek, valamint szolgáltatások jöjjenek létre. Ezen túlmenően kiemelte, hogy a SMART konferencián első alkalommal a hivatal kezdeményezésére létrejött egy állami közösségi kiállítói tér, amelyre az Input program, illetve a Bay Zoltán Kutatóközpont is meghívást kapott.

A SMART kezdetben még mobilfejlesztői esemény volt, mely az évek során egyre szélesebb spektrumot fedett le, erős innovációs fókusszal. A konferencia jól jelzi azt a változást, hogy az IVSZ a tagvállalatok és a szűken vett ICT iparág képviseletén túl immár sokkal átfogóbb küldetést vall magáénak: az innováció születéséért és végrehajtásáért felelős szektorok és azok érintettjei közötti együttműködés és párbeszéd irányítását. A SMART konferencia ennek megfelelően összefog minden olyan témát, ahol az innováció jelen van, legyen az technológiai, szervezeti, társadalmi jellegű.