Cégvilág

invitel_lufi
Forrás: tozsdeforum.hu

Tulajdonosváltás az Invitel Csoportnál

A vállalat többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Funddal, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners.

A tranzakció a szükséges részvényesi és versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul. Az Invitel Csoport vezetését továbbra is David Blunck látja el.

Az Invitel Csoportnak két zászlóshajója van: a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati IT és telco piacon tevékenykedő Invitech Solutions. Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona. A vevő egy 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

Az Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja 14 milliárd forint. A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben – a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően – történhet meg.

A vevő képviseletében Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója kiemelte: "Az Invitel Csoport, a hazai telekommunikációs piac egyik meghatározó szereplője, kitűnően illeszkedik konzervatív, de jó megtérülést célzó stratégiánkba. Az Invitel elmúlt években követett üzletpolitikája igen sikeres – optikai fejlesztések a lakossági szegmensben, konvergált informatikai és telekommunikációs megoldások a vállalati piacon. Támogatjuk a cégcsoport menedzsmentjét üzleti céljaik teljesítésében."

"Köszönöm a támogatást, amit eddig a Mid Europa Partnerstől kaptunk. Az Invitel Csoport menedzsmentje és csapata örömmel veszi, hogy egy új befektető bizalmat szavazott a csoport piaci eredményeinek, akivel közösen fogunk dolgozni azért, hogy Magyarország távközlési és IT-infrastruktúrája továbbfejlődjön és ügyfeleink még jobb kiszolgálást kapjanak" – nyilatkozta David Blunck vezérigazgató.