Gadget

woman_w_laptop_
Forrás: bevisible.co
Ez nem netbook

Elysiumi polgár (*) voltam

… egy kis ideig. Nálam volt egy csúcskategóriás laptop. Ennyire csúcs: 5. generációs i7, 8GB memória, 256 GB SSD, full HD 13,3” – 1,1 kg. Lehetnek olvasók, akiknek ennyi elég is. 

Akiknek meg nem, nekik elárulom, hogy a Toshiba Kira 10H-ról van szó. Egy hétig voltunk együtt. Ezalatt megtapasztalhattam, milyen élményben részesül az, aki kifizet érte 400–450 ezer forintot. Alapvetően olyanban, hogy soha nem kell várnia. A teljes kikapcsolásból nem egészen 15 másodperc alatt ér el a Windows a munkaasztalig. És ez csak egy példa.

Igen, Windows 10 volt rajta, méghozzá annyira mélyen előre telepítve, hogy a BIOS nem is érhető el. Azt a néhány alapvető beállítást a Toshiba Settings - System Configuration (vagy valami hasonló) panelen lehet végrehajtani. Egyébként a Win10 a gyors indulás egyik záloga is, még a megjelenés előtt volt hír, hogy a sokat panaszolt hosszú indulás kiküszöbölése miatt Microsofték alaposan megszűrték, mit lehet elhagyni a sok száz műveletből. Úgyhogy a Win10 betöltődése inkább a régebbi Windowsok „felébredéséhez” hasonlít.

Jelentem, van forgó alkatrész a Kirában annak ellenére, hogy SSD a háttértár. Ez pedig a ventillátor, amelynek jelenlétét csinosan örvénylő lyuksor jelzi a gép alján. Amikor pedig a processzor erősen dolgozik, akkor nem is olyan diszkrét sivítás hallatszik a terjedelmes gumilábak alól.

Toshiba Kira 10h: ennyi csatlakozó van. 3 db USB3, 1 db SD kártyarés, 1 db HDMI, fejhallgató, táp
Toshiba Kira 10h: ennyi csatlakozó van. 3 db USB3, 1 db SD kártyarés, 1 db HDMI, fejhallgató, táp(*) Utalás az „Elysium” című filmre, amelyben az emberiség leggazdagabb kisebbsége egy mesterséges luxus lakóholdon kering a Föld körül.

Hangok és gumilábak
Három feliratot lát a használó: „Toshiba” a képernyő bal alján, „Kira” billentyűzet alatt balra – és „harman-kardon” (kisbetűvel) a billentyűzet alatt jobbra. Szerintem az „Y” generációnak fogalma sincs arról, mit jelent ez e felirat. Nos, egy csúcskategóriás hangrendszer-gyártót. Néhány éve szokás, hogy a laptopgyártók valamilyen licencdíjat fizetnek neves audióeszköz-gyártóknak, hogy a nevüket feltüntethessék a gépeiken, jelezve, hogy odafigyeltek a hangképző alkatrészekre. (Frissítés 2015.12.31.: a kisbetű nem a Toshibától származik, a cég maga írja a nevét „harman/kardon” formában..)

Viszont az ebben az univerzumban érvényes fizikai törvények szerint abból a néhány köbcentiméternyi térfogatból, amennyi egy laptopban a hangrendszernek jut, nem fognak mély hangok kijönni. Rövidebben: a laptopoknak rossz a hangja, bármi van ráírva.

Sejtésem szerint ebben az esetben a harman/kardon mérnökei azzal járultak hozzá ennek a „rossznak” a csökkentéséhez, hogy elmondták: legyen a gép alatt 3-4 mm hely, amikor sík felületre teszik, és legyenek nagy, nem túl kemény gumilábai, hogy azok a kisfrekvenciás hangok ne zörgessék az egész pehelykönnyű gépet.
A tanácsot megfogadták. Az eredmény meglepő.

A Kira azonnal érzékelhetően jobban szól (asztalon), mint bármelyik ekkora laptop. Pont annyival jobban, mint amennyi légtér hozzáadódik a laptop alól a házban levő gyakorlatilag semmihez.

A luxus
A Kira fémházas. Ettől robusztusabb, és jobb a hűtése még akkor is, ha nem egy tömbből faragták ki (mint a MacBook Air, a kicsi és könnyű gépek ősanyjának házát). Tesztkérdés: puha táskában a tetejét vagy az alját kell kifelé fordítani a laptopnak? (Válasz: az alját. A teteje vékonyabb, és egy kívülről támadó éles tárgy a fedéllemeztől néhány milliméterre levő LCD-t akár tönkre is teheti.)

Világítanak a billentyűk. Fényerejüket négy fokozatban lehet állítani. Tapasztalataim szerint sötét hálószobában (az alvó családtag mellett) dolgozva ez a featúra nélkülözhetetlen. Az LCD saját fénye tükröződik a billentyűkön, olvashatatlanná téve a betűket.

Az egy kiló tíz dekát már említettem. A dolog a tápegységével együtt könnyebb, mint másfél kiló – ami egy lélektani határ a „hű, de könnyű” és a „hm, nem is olyan könnyű” között. A 13,3 hüvelykes képernyővel a Kira kisebb, mint egy A4-es lap, tehát gyakorlatilag bárhova be lehet csúsztatni, egy (na jó, gyűjtő-)prospektus nehezebb, mint a gép, nem attól lesz súlyos a cipelnivaló.

Ötödik generációs i7 processzor. Attól, hogy a Moore-törvény már nem érvényes, még igaz marad, hogy az órajel nem minden. A Kira 2,4 GHz-en fut, mégis jobb eredményt ér el a sebességtesztekben, mint a korábbi generációs 3-3,2 GHz-es központi egységek. (Konkrétan: a Linpack 37 GFLOPS értéket mutatott, ha mond ez valakinek valamit.)

256 GB SSD és 3 db USB3 (+ 1 HDMI) Az utóbbi két évben a „kockák” SSD-ket vesznek a régebbi gépeikbe, mert csak ettől mintegy 60 százalékkal javul a válaszkészség. A 256 GB meg elég: ebből 100 GB-on vígan megél a Windows, a maradék 156 GB meg elég a programoknak. A sok adatnak (filmeknek…) ott az 1 TB-os USB3-as külső merevlemez. Ebbe a rendszerbe a Kira optimálisan illeszkedik.

Sajnáltam, amikor elvitték
Amit nem tudhatok, az az, hogy mit csinálna a Kira két év alatt? Lekopnának a betűk a billentyűkről? (Nem, mert a világítósság miatt anyagukban színezettek, nem festettek.) Nem fényesedne ki a tapipad környéke, mert az is fémből van. Nem törne ki az alaplapból a tápcsatlakozó – mert azért a Toshiba már látott ilyet, és tudja, hogy ez a leggyakoribb laptop-halálok. Van egy olyan érzésem, hogy két év (720×8 óra használat!) után, bár lenne néhány karc a külsején, még pont ugyanolyan használható lenne, mint most. Legföljebb kicsit kevésbé lenne trendi.

Én tudtam élesben, hosszan dolgozni ezzel a géppel, talán jó is, hogy rövid viszonyunk alatt nem szoktam hozzá a luxusához – egyrészt, mert végig élveztem a sebességét, másrészt mert nagyobb törés nélkül tudtam visszatérni a mindennapok körülményeihez. Szerintem majdnem megéri azt a 400 ezret, amennyibe most (2015 végén) a legolcsóbb helyen kerül.