Gadget

epson_bk
Forrás: Epson

Kétliteres utántöltő

Régiónkban először Magyarországon mutatta be az Epson a RIPS (replaceable ink pack system, cserélhető tintacsomag-rendszerű) üzleti nyomtatóit. A megoldás a flakonos utántöltés logikus továbbgondolása.

Anthony Petford, az Epson az üzleti megoldások EMEA régióbeli kereskedelméért felelős alelnöke vezette fel a bemutatást. Az ő szájából hangzott el, hogy „a papírmentes iroda olyan, mint a papírmentes toalett.”, ami szemléletesen mutatja be egy nyomtatógyártó hozzáállását az évtizedes informatikai vágyakozásról – amelynek tárgya nem következett be.

Ezenfelül pedig köteleségszerűen bemutatta a cég három pillérét: a nyomtatási, a projektor és az érzékelő termékeket. Kevéssé ismert, hogy az Epson gyárt okostelefonokba gyorsulásérzékelőket és gps-vevőket is.

A két oldalsó konténerben vannak a zacskók
A két oldalsó konténerben vannak a zacskók
Dobos Csaba,
az Epson üzleti termékekért felelős menedzsere kifejtette, hogy a nagy, központi nyomtatók koncepciója a felmérések szerint a gyakorlatban nem vált be. Amit a nagy kapacitású, külső üzemeltetésű berendezés üzemeltetésén megtakarít a cég, azt (annak többszörösét!) a dolgozók hatékonyságcsökkenésén (odasétálás, várakozás, visszasétálás, hosszabb üzemkiesések) elveszíti. Az új sorozatú, tintasugaras WorkForce nyomtatókat a személyi és az intézményi szint közé célozták be (saját megfogalmazásunk szerint: ne kelljen liftbe szállni a nyomatért…)

Elhangzott az is, hogy az Epson már nem fejleszti a lézernyomtatóit, csak a tendereken való részvétel céljából tartja azokat választékon. A tintasugaras technológia gyorsabb, lényegesen, esetenként 80 százalékkal energiatakarékosabb, és kevesebb hulladékterheléssel jár. De a legfontosabb, hogy az Epson WorkForce Pro WF-R (ahol az „R” a RIPS-et jelenti) nyomtatóknak mind az oldalköltsége, mind a teljes tulajdonlási költsége döntően, meghatározóan több tíz százalékkal kevesebb, mint az azonos kategóriájú lézernyomtatóké.

 

 A technológia

Mint az közismert, az Epson tintasugaras, irodai nyomtatóit flakonból lehet utántölteni mintegy három éve, amit a továbbfejlesztett, túlnyomást nem igénylő tintaadagoló rendszer tett lehetővé. A RIPS ennek folyománya, a kapacitás (élettartam) további növelését valósítja meg. A tinta a mosogatószerekéhez hasonló zacskókban érkezik, de nem a használónak (üzemeltetőnek) kell beleöntenie a tartályba, hanem a nyomtató maga kiszívja a zacskóból.

A fekete csomag mintegy kétliteres, és a gyártó közlése szerint 75 000 szabvány szövegoldal nyomtatására elegendő a tartalma. A színes csomagok mintegy egyliteresek. Négy (kék, bíbor, sárga, fekete) teljes csomag jár egy színes nyomtatóhoz, ezek egy évre nagy biztonsággal elegendők normál felhasználás mellett.

A RIPS-et az Epson az ipari felhasználásra kifejlesztett robusztus, hosszú élettartamú PrecisionCore nevű mikro-piezo elvű nyomtatófej-megoldással együtt „hozta le” az irodai Workforce készülékcsaládba.

A korábbinál kisebb cseppek, a nem víz bázisú tinta alkalmazása révén az Epson tintasugaras nyomat teljes mértékben egyenértékű a lézernyomattal: kifogástalan a kétoldalas nyomtatás, és a nyomat pont annyira vízálló – mint a papír.