Gadget

HP-Pavilion_420
Forrás: ITB

Két világ határán

Nem könnyű a laptopok és a tabletek jó tulajdonságait ötvözni. A HP Pavilion 10 x2 egészen jó teljesítményt nyújt ezen a téren, és közben csak kisebb kompromisszumokat köt.

A pc-gyártókat az elmúlt években az egyik legtöbbet kínzó kérdés az volt, hogyan ötvözzék a laptopok teljesítményét és munkára való alkalmasságát a tabletek hordozhatóságával és hosszú üzemidejével. Született is többféle megoldás: az érintőképernyővel kiegészített notebook; a már szétszedhető, szükség esetén ormótlan tabletként is használható, de azért elsősorban laptopnak számító hibridek.

De van egy harmadik megoldás, amit például a szerkesztőségünkben is megfordult HP Pavilion 10 x2 képvisel. A „soft keyboard” vonulatot követő készülék leginkább egy vékony billentyűzettel kiegészített táblagépre hasonlít. Szerencsére azonban inkább az előnyeit ötvözi a laptopoknak és a tableteknek, mint a hátrányait.

 


 

 

Ötvözve a jót

A két fődarab nagyon könnyen egymáshoz illeszthető, a (magyar nyelvű!) billentyűzet pedig egyúttal tablettámaszként is használható, ráadásul kétféle állásban is tartani tudja a képernyőt. Vékonyságának azonban ára van: gyors gépelés közben nem elég masszív és ölben tartva nem igazán kényelmes gépelni rajta, mert ahhoz túl instabil.A billentyűzet és a képernyő közötti laza dokkolás viszont azt is jelenti, hogy nem tanácsos az az asztalon nyitott állapotban lévő gépet a képernyőnél felemelni, mint tennénk azt egy hagyományos laptoppal.

A 10,1 hüvelykes, 16:10-es képarányú (1280x800) méret jó kompromisszumnak tűnik: tabletként még a billentyűzettel együtt is könnyű és jól hordozható, laptopként pedig elegendő a hétköznapi használatra. (Az adatmániások kedvéért: a tablet 600 gramm, a kombinált súly 920 gramm; a tablet önmagában 0,96 centiméter, a billentyűzettel együtt 1,69 centiméter.) A képernyő felett egy 720p felbontású webkamera is helyet kapott a videocsevegéshez.

Teljesítményt és fogyasztást objektív eszközökkel nem mértünk, az 1,33 GHz-es, kétmagos Intel Atom processzor könnyedén elboldogult a nagyfelbontású videóval, és a HP állításai szerint normál fényerő és bekapcsolt wifi mellett, FullHD videót lejátszva is 11 órás üzemidőt biztosít. Mivel az intelligenciát a tablet képviseli, azon kaptak helyet a csatlakozók is: két teljes méretű USB (sajnos csak 2.0-s), egy micro USB, egy micro HDMI és a szokásos fülhallgató/mikrofon. Tabletként használva kimondottan kényelmes, hogy nem csak hálózaton vagy SD-kártyán lehet adatokat mozgatni, hanem a jó öreg USB-n is. Ami az egyéb hardverelemeket illeti: 2 gigabájt memória és 32 gigabájtos ssd meghajtó található benne.

 

Windows mindenütt

Nem esett még szó a szoftverről. A HP Pavilion 10 x2 legnagyobb előnye és egyben legnagyobb hátránya, hogy Windowst futtat (egész pontosan a Windows 8.1 with Bing operációs rendszert). Előny azért, mert sokkal könnyebben illeszkedhet az irodai környezetekbe, mint bármilyen Android-tablet vagy iPad: ugyanazok az alkalmazások futtathatók rajta, mint a céges laptopokon. Hátrány viszont, hogy az egyéni felhasználók többségének a tabletről az Android (vagy az iOS) jut eszébe, a Windows ezen a téren még felfedezésre váró terület.

A régi és az új Windows-élmény keveredése szokatlan annak, aki még nem dolgozott az érintőképernyős változattal (mint például e sorok írója). Egyszerre futtathatók a régi alkalmazások és az appok; a Tálcán csak az előbbiek jelennek meg, az Alt+Tab kombinációra viszont előjön mindegyik. Hasonlóképpen, az alkalmazások a megszokott ablakban futnak, az appok teljes képernyős méretben, ahogy azt egy tablettől elvárhatnánk. Ez még nem lenne gond, de egyes programoknak mindkét változata megtalálható a gépen: Internet Explorerből vagy alkalmazásként vagy appként nyílik meg, attól függően, melyik felületről indítottuk.

Az alkalmazások burjánzása nem csak itt figyelhető meg. Számológépből is kettő van; mondjuk jó pont az app számára, hogy beépített mértékegység-átváltót is tartalmaz. És bár a HP szerint nincs „bloatware” a gépen, ha csak gyorsan fel szeretnénk jegyezni valamit, választhatunk a NotePad, a WordPad, a Windows Jegyzetfüzet, a Sticky Notes, a Microsoft OneNote és az Office 365 között. Apropó, Office 365: a HP a Stream koncepció jegyében kínálja a Pavilion 10 x2-t. Ez annyit tesz, hogy a gépben csak viszonylag kisméretű háttértár van, cserébe online előfizetést adnak a felhasználónak. Ehhez a géphez a HP most egy éves Office 365 egyszemélyes verzió előfizetést ad, korlátlan OneDrive tárhellyel és 25 gigabájtos Box tárhellyel.

Mindezért 119.900 forintot kér a HP, ami nem mondható rossz vételnek, különösen, hogy egy Nokia Lumia 530 telefon is jár a készülék mellé. Ha tehát valaki nem csak Androidban tudja elképzelni a tabletet és/vagy irodai környezetben is szeretné használni azt, jó választás lehet a Pavilion 10 x2.