Gadget

blackberry 10
Forrás: RIM

Bemutatták a BlackBerry 10-et

A Floridában rendezett Blackberry World konferencián mutatták be a RIM új operációs rendszerét.

Kanada egykori büszkedsége és az üzleti élet üdvöskéje az utóbbi években egyre nehezebben boldogul az okostelefonok folyamatosan változó piacán. A cég táblagépe megbukott és az elhibázott stratégiával a vállalat egyre mélyebbre süllyedt. A Research In Motion részvényeinek árzuhanását a cég vezetőinek lemondása és távozása sem állította meg, a befektetők bizalma végleg megingott. A korábbi és jelenlegi vezetés is az új, idén bemutatandó telefonoktól várja a visszatérést, amelyekből kis ízelítőt adtak a szokásos éves fejlesztői konferencián. A cég egyelőre csak a fejlesztők számára tette elérhetővé az új operációs rendszert egy kiosztott telefon prototípuson.

A legjobb időben (forrás: Research In Motion)
A legjobb időben (forrás: Research In Motion)

A cég még nem adott hírt arról, milyenek új okostelefonok várhatóak, amelyek várhatóan idén októberben lesznek megvásárolhatóak. A kiosztott készülékből lehet csupán képet kapni arról, hogy mit tervezhet a RIM, a 4,2 hüvelykes, 720x1280 képpontos felbontású érintőképernyővel rendelkező készülék 1GB belső memóriát és 16GB tárhelyet kapott. A bemutatón látható jellegzetességek arra engednek következtetni, hogy a cég várhatóan elhagyja legjellemzőbb védjegyét, a teljes QWERTY billentyűzetet. Ez elég radikális lépés, hiszen a legtöbb BlackBerry felhasználó éppen emiatt választotta a készüléket más gyártók telefonjai helyett. Az operációs rendszer fejlesztői igyekeztek a lehető legkényelmesebbé tenni az áttérést az érintőképernyőre, egyelőre nem tudni milyen sikerrel.

A jórészt a BlackBerry Playbookhoz fejlesztett QNX rendszerre épülő BlackBerry 10 sok szempontból hasonlít a piacon már kapható mobil operációs rendszerekhez, az iOS-hez hasonló ikonokat használ, az Android mintájára képernyőre helyezhető widgetek pedig a Windows Phone tégláiként jelennek meg. A beszámolók csupán két fontos és érdekes funkciót emeltek ki, ezek közül az egyik a teljes HTML5 támogatás, így a fejlesztőknek nem kell külön alkalmazásokat írniuk az új operációs rendszerre, megoldva az eddigi alacsony kínálat problémáját, a másik érdekes funkció a fotóalkalmazás, ami több felvételt készít egymás után és a felhasználó a különböző képekből állíthat össze egy tökéletes fotót, amin mindenki mosolyog és senki sem pislant éppen. Ez a megoldás sem új, hiszen a Scalado Rewind alkalmazásban már megjelent, arról, hogy a cég licencelte-e a terméket nem esett szó. Az eddigi pletykáknak megfelelően az új készülékek képesek lesznek futtatni a Playbook rendszerére készült alkalmazásokat és a BlackBerry 10 nem lesz kompatibilis a korábbi telefonokkal, azaz a mostani tulajdonosok nem frissíthetik készülékeiket az új rendszerre.