Gadget

android11_2
Forrás: ITB
Fotósok örömére

Egy érdekes új funkció az Android 11-ben

A legfrissebb hírek szerint szeptember 8-án debütáló Android 11 mobil operációs rendszer utolsó percben elkészült egyik figyelemre méltó továbbfejlesztése egy API, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egy időben aktiváljanak a mobilokon kettő vagy több kamerát, így akár az előlapi szelfikamerával és valamelyik hátoldali objektívvel egyszerre tudunk majd felvételeket készíteni.

Ennek azért van különös jelentősége, mert az okostelefonok manapság legalább három optikával igyekeznek vonzóvá tenni magukat, és egyre gyakoribbak a hátlapjukon négy kamerával büszkélkedő modellek.

A féktelen kameraszaporodás láttán nyilván azt gondolta a Google: ha lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alkalmazásaik két vagy több szenzor képét tudják egyszerre rögzíteni, ez merőben új perspektívákat nyit meg a hobbifotósok számára, akik még inkább szabadjára engedhetik a fantáziájukat.

Itt jegyzendő meg, hogy az Android Pie-hoz (9-es verzió) már készült többkamerás API, azonban akkor még bonyolult feladat volt a fejlesztők számára ennek kihasználása. Most viszont az Android 11-ben már egyszerűen ellenőrizhető, hogy milyen kamerakombinációval rendelkezik egy mobil, valamint az, hogy az egyes optikák közül melyeket lehet egyszerre munkára bírni.