Gadget

epsonm200
Forrás: Epson

Pénztárca-érzékenység

Érdekes jelenség, hogy az ember (és a vezető) szinte ugyanolyan érzékeny arra, hogy egymillió vagy ezer forintot kell kiadnia. A nagyságrendekből sejthető, hogy kkv-król fogunk beszélni, azt meg eláruljuk, hogy az irodai beruházások kapcsán.

Hosszan szerepelt a slágerlistán a Döbbenetes nyomtatók című cikkünk. Mostanában lesz egy éves, de még mindig fel-felbukkan. Ebben említettük meg az Epson flakonból utántölthető tintasugaras készülékeit, közöttük az iparágban egyedülálló monó multifunkcióst, az Epson WorkForce M200-ast. Nincs ellentmondás, a „monó” a színre vonatkozik, a „multi” pedig a beépített lapolvasóra, amellyel másológépként is használható. Kétség ne essék: itt egy csak fekete tintás nyomtatóról van szó.

A döbbenet már a megoldás egyedülállósága miatt elfogja az embert. Lehetne gyanakodni, hogy ha világon csak egy gyártó gyárt valamit, akkor vagy nagyon levédte, vagy semmi értelme a megoldásának. De az elmúlt 20 évben a számítógép-használók több mint a felének legalább egyszer volt színes, tintasugaras nyomtatója, így az, hogy a fekete tinta legalább kétszer gyakrabban fogy ki, mint a színesek, mindennapos háztartási ismeretnek számít.


A gyártók ennek ellenére nem hoztak ki monó készülékeket, ami hatékonyan táplálta az ellenérzéseket velük szemben a pénzéhségük miatt (pedig csak az életben maradásukért küzdtek az éles versenyben).

Kivéve az Epsont. Az „Engineered for Business” jelszóval egyidejűleg hozta ki ezeket a nyomtatókat és multifunkciósokat, amelyek mellé – másik döbbenet – annyi tintát csomagolnak, amennyi a tipikus használat mellett egy évig elegendő. Konkrétan az M200-ashoz 2,8 dl tintát adnak, két, 140 ml-es flakonban. Összehasonlításképpen egy szokásos patronban 9–15 ml tinta van, az előbbi századrésze. És arra mondják, hogy 500 vagy 1000 szabványoldalt lehet kinyomtatni vele! Ha az igaz lenne, akkor az Epson M200 egy flakonjával félmillió oldalt lehetne kinyomtatni. 7000 forintért. Nyilván nem igaz.

A félmillió sem, de a 10–15 ezer valódi, hétköznapi oldal – számlák, levelek, jelentések, termékdokumentumok, eseményprogramok stb. – kijön egy flakonból.

Visszatérünk a zsebérzékenységre. Egy utántöltött lézernyomtató-toner ára alsó hangon 14-17 ezer forint, az eredeti, új ára 20 ezer forint fölött van. Ebből a tonerből csak jó esetben jön ki 10 ezer oldal, átlagosan csak 5–7 ezer oldalra számíthatunk. Az Epson M200-as fele-harmada (tinta)áron másfél-kétszer annyi oldalt nyomtat, mint egy kis irodai lézernyomtató. Nyilván többe is kerül annál – de a nyomtatóvásárlás más „élethelyzet”, mint a kellékanyag-beszerzés. Előbbiről a főnök dönt, utóbbit meg a dolgozónak kell elintéznie, a kézikasszából, amelynek túl gyakori feltöltése ismét csak a főnöknek fog feltűnni.

Tapasztalataink első kézből származnak: használunk egy M200-ast. Azt is megéltük, hogy bár az M200-asnak van automata lapadagolója a szkenneléshez, azt a robusztusságot és flexibilitást, amelyet egy több százezer forintos, nagyirodai készülék nyújt a különböző méretű lapok egy menetben kezelésével, a tűzötten visszahajtott lapok elviselésével, nem várhatjuk egy 70 ezer forintos multifunkcióstól.