Gadget

carkey
Forrás: carhirevoucher.wordpress.com

Bluetooth mozgatja a kaput és bénítja a járművet

Kis túlzással internet of things startupnak is nevezhetjük a most bemutatkozott svájci-magyar céget. Nem kis önbizalommal a magyar smarthome-piacot szeretnék meghatározni.

iBlue okoskapcsoló
iBlue okoskapcsoló

Beindult az iBlue Magyarországon. A svájci cégrész egy inkubátorház vagy design house, amely innovatív fogyasztói termékek létrejöttét kívánja támogatni. Ott fejlesztették és itt fogják gyártani azokat a Bluetooth 4 (Bluetooth Smart) alapú okos kapcsolókat, amelyeket első menetben autókba vagy egyéb, motoros járművekbe, illetve motoros kapukba, sorompókba lehet beépíteni, hogy az eszközök okostelefonnal vezérelhetővé váljanak. Járműveknél nyilván nem az irányítás a funkció, hanem az indítás blokkolása. Kézenfekvően a vezérlő alkalmazások ingyenesen letölthetők a három meghatározó (iOS, Android, Windows) platform app-áruházaiból.

 

A termék TÜV tanúsítvánnyal már rendelkezik, meghatározó volumenű hazai értékesítésre még nem került sor. Jelenleg szervizeket, olyan szolgáltatókat keresnek, amelyek a kapcsolók beépítését végzik majd. Egy kapcsoló végfelhasználói bruttó ára 44900 Ft, legyen az iBlue Smart Gate vagy iBlue Immobilizer típusú.

 

 

 Technikai részletek

Kis utánagondolással kitalálható, hogy az iBlue-kapcsolók egy (hatjegyű) pin-kód megadása után működtetik azt az eszközt, amelybe az okos kapcsolót beépítették.Az okostelefonos app segítségével lehet minden beállítást elvégezni. Egy okostelefon tetszőleges számú kapcsolót vezérelhet, és ugyanazt a kapcsolót tetszőleges számú okostelefon vezérelheti.

Az Immobilizer nyugalmi állapotban „néma”, nem keres vezérlőt, tehát nem lehet kívülről felderíteni. Csak a gyújtás ráadása (áram alá helyezés) után válik aktívvá. Illetéktelen működtetés ellen a Bluetooth Smart szabványba beépített 128 bites titkosítás véd.

Be lehet állítani automatikus pin-kód kiadást, ekkor azt nem kell minden vezérlés alkalmával beütni. Mivel a pin-kód(oka)t az okostelefon tárolja, annak elvesztése, elromlása, ellopása esetén csak a kapcsolókhoz gyárilag járó, egyedi puk-kód birtokában a kapcsolóknak adott új pin-kód segítségével válnak újra vezérelhetővé a járművek illetve ajtók, kapuk.

Hanák Attila, az iBlue Hungary cégvezetője elmondta, hogy az okos kapcsolók kialakítása során az egyszerűséget, a kényelmet, a biztonságot és a kezelés élményszerűségét tekintették fő szempontoknak.

A legközelebbi jövőre vonatkozó terveikben szerepel, hogy a pin-kódok és eszközök kezelését internetes, felhő alapú szolgáltatással oldják meg, az ehhez szükséges átjáró már az utolsó vizsgálatoknál tart.