Gadget

Vocre
Forrás: itunes.apple.com

Elfordítod: lefordítja

Hetek óta ódákat zeng a nemzetközi sajtó egy új iPhone-os tolmácsapplikációról (nem kell többé nyelveket tanulnunk!), foglaljuk össze, pontosan mit is kínál az emberiségnek a Vocre.

Az iPhone alkalmazások nem kicsiny táborában nemrég felbukkant egy új szereplő, a Vocre. A MyLanguage fejlesztésének elméletileg a tolmácsolás a feladata: szánkat elhagyó mondatainkat 1-2 másodperc alatt idegen nyelvű beszédre fordítja le. A gyártó cég vezetője szerint körülbelül olyan az eredmény, mintha barátunkhoz fordulnánk segítségért: „Te, ezt hogy is mondják spanyolul?”

Lesz szíves megismételni     (forrás: itunes.apple.com)
Lesz szíves megismételni (forrás: itunes.apple.com)

Amiben a Vocre eltér a megszokott fordítóalkalmazások többségétől, az egyrészt a szólások, szlenghez tartozó kifejezések masszív jelenléte, másrészt, hogy folyamatosan fejlesztik – helyi erők bevonásával, hogy (optimális esetben) a világ minden táján úgy tudjunk majd megszólalni, mint aki évek óta az adott településen lakik vagy már ott is született. A szótárprogram tehát állandóan változik (egy-egy fordítás után jelezhetjük a vélt hibákat, amelyek azonnal a szerveren landolnak), elsősorban a javító szándékú felhasználók együttműködése nyomán.

A másik különlegessége, amit viszonylag kevés program tud, a hangalapú szövegbevitel és output: a telefon felveszi a hangunkat, ezek után nincs más dolgunk, mint másik irányba fordítani a készüléket, amely felolvassa a lefordított kifejezést. Külföldi ismerősünkkel vagy ismeretlenünkkel tehát elméletileg azonnal beszélgetőpartnerekké tudunk válni az app segítségével.

Az iPhone, iPad és iPod touch készülékekkel használható applikáció jelenleg kilenc nyelven beszél (az angol három verziója mellett spanyolul, olaszul, franciául, németül, kínaiul és japánul), de nemsokára tíz további nyelvvel bővül a kínálat.

Vannak persze negatívumai is: sok kritika érte például a szolgáltatás árát. Hasonló (de megvalósítás tekintetében mégis eltérő) fordítóprogramok közt létezik ingyenesen elérhető is az app-tárakban, míg a Vocre előfizetéses alapon működik. A MyLanguage azonban állítólag változtatni kíván az eddigi árstratégián.

A programot választották nemrég a TechCrunch konferenciáján a „legjobb mobil appnek”, és a közönségdíjat is ez az alkalmazás nyerte meg.