Karrier

Informatika
Forrás: ITB

Félmilliós fizetés frissdiplomásoknak

Az Oktatási Hivatal most lezárult, mintegy 600 ezer hallgató munkaerőpiaci követése alapján készült kutatása azt bizonyítja, hogy a felsőfokú képzéseket végzettek rövid idő alatt, a tudásukhoz méltó bérezést kaphatnak.

A legmagasabb bért az informatikai képzéseket végzettek kapják, ez átlagosan havonta 487 775 forintot jelent, olvashatjuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Bódis József, a minisztérium felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára kijelentette: "a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, megfelelő tudáshoz jutva sikeresek legyenek a munkaerőpiacon is, hiszen ha munka van, minden van".

A 2020-as Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) kutatás eredménye rámutatott, hogy az alapképzések végzettjei átlagosan közel harmadával, az osztatlan képzésben résztvevők pedig 38 százalékkal magasabb fizetést kaptak az országos átlagkeresetnél és kevesebb, mint két hónap, illetve két és fél hónap alatt el tudtak helyezkedni.

A DPR AAE kutatás a 2011/12 és 2017/18 tanévek között végzetteket és lemorzsolódottakat méri minden képzési szinten. Ez idő alatt 599 805 hallgatót és 765 567 képzést vizsgáltak úgy, hogy egy hallgató több képzésen is részt vehetett.

Az átlagosan másfél éves munkaerőpiaci követés során a 2017/18 alapképzések végzettjei 2019 decemberében átlagosan 345 468 forintot kerestek, ez 29 százalékkal magasabb, mint az országos átlagkereset.

A minisztérium közleménye kiemelte: az elhelyezkedési idő kevesebb, mint két hónap volt és a végzettek csaknem 80 százaléka felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozik, 34 százalékuk pedig mesterszakon tanul tovább.

A legmagasabb bért az informatikai képzéseket végzettek kapják, ez átlagosan havonta 487 775 forintot jelent, második helyen az államtudományi képzéseket végzett hallgatók állnak 456 186 forinttal, harmadik helyen pedig a műszaki képzések hallgatói 428 972 forinttal.

Elhelyezkedési idő tekintetében is az informatikai képzések állnak az élen átlagosan 1,14 hónappal, második helyen az államtudományi képzések szerepelnek 1,29 hónapos átlagos elhelyezkedési idővel, ezeket követik a gazdaságtudományok, átlagosan 1,39 hónapos elhelyezkedési idővel.