Munkaerő-fejlesztés

44_lampas_fekvo_leila.jpg
Forrás: ITB
Laurus-díjjal tüntették ki a NEXON ügyvezetőjét

„Nem tudom elképzelni, hogy valaki szótlanul elmenjen egy dolog mellett akkor, ha módjában áll tenni valamit.”

Magyarország piacvezető humánügyviteli szolgáltatójánál a társadalmi felelősségvállalás a szervezeti kultúra része. Jó tett helyébe nem várják a jót, mert hisznek abban, hogy a jótett maga a jó. Példát mutatni viszont érdemes, mert nagy szükség van a követőkre - vallja Sass Katalin, a NEXON tulajdonos-ügyvezetője, akivel a díj különlegességéről és a segítségnyújtás szűnni nem akaró motivációjáról beszélgettünk.

Sass Katalin, a NEXON tulajdonos-ügyvezetője
Sass Katalin, a NEXON tulajdonos-ügyvezetője
A karitatív attitűd, a problémák megoldásához való több szálon kapcsolódás és a támogatás sokrétű mivolta végig kíséri a NEXON több mint 30 éves történetét. Legyen szó akár iskoláknak nyújtott korszerű informatikai eszköztámogatásról, önkéntes tűzoltók segítéséről vagy alapítványok támogatásáról, igen széles a paletta. Az egyik ilyen szervezet, amely a NEXON-nal szoros együttműködésben áll, a Lámpás ´92 Közhasznú Alapítvány.

Az alapítvány több mint 25 éve támogatja és segíti a fogyatékkal élő fiatal felnőttek lakhatását, foglalkoztatását és művészeti képzését. A szervezet 2008 óta rendezi meg az adventi időszakban a Laurus komolyzenei, díjátadó gálaestet, ahol köszönetet mondanak mindazoknak, akik az alapítvány munkásságát, működését és ellátottjaikat támogatják. Sass Katalin, a NEXON tulajdonos-ügyvezetője is ebben a kitüntetésben részesült. 

 „Két évvel ezelőtt, 2018-ban a NEXON Családi Napon kezdődött az ismeretség a Lámpás ´92 Közhasznú Alapítvánnyal. Számomra már az első perctől kezdve nagyon szimpatikus volt, ahogy a pártfogoltjaikat segítik. Megtanítják őket főzni, bevásárolni, dolgozni, egyszóval mindenre, ami által képesek magukat felépíteni, hogy ők is értékes részei legyenek a társadalomnak”, mondta Sass Katalin.

Az alapítvány nemcsak a hétköznapi teendők világába kalauzolja el gondozottjait, hanem a bennük rejlő kreativitás kibontakozását is támogatja. A szervezet kortárs képzőművészeti programja immár 19 éve biztosít lehetőséget az ország és a Kárpát-medence számos pontján élő különleges alkotó művészeti képzésére, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás áll. Az Alapítvány a társadalmi elfogadás, érzékenyítés és közös felelősségvállalás jegyében mutatja be a művészeti programján keresztül a fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét. A támogatóktól befolyt összegből házakat, lakóotthonokat vásárolnak, vagy éppen újítanak fel, ahol egyszerre öt-tíz gondozott is élhet önálló életet – persze állandó segítség mellett. 


Adni és visszaadni: családból hozott értékek mentén 

„Nem egy kiló lisztet vagy egy kiló cukrot szeretnék adni, hanem azt, amire tényleg szükségük van az anyagi juttatáson felül. Például közös élményekre. Tavaly tárlatot rendeztünk az Alapítvány művészeinek alkotásaiból és vendégül láttuk őket a NEXON-ban. A velük való találkozás és a közösen töltött néhány óra a mai napig felejthetetlen és megható élmény, hónapokra feltöltött bennünket”, mondta a NEXON ügyvezetője.  Az élményeken és a pénzbeli támogatáson túl a lakóotthonok berendezésével, könyvek, bútorok felajánlásával is igyekszik hozzájárulni a cég a „Lámpik” zökkenőmentes mindennapjaihoz.

Sass Katalin, Laurus-díjazott és Varga Zoltán, a Lápmás’92 Alapítvány elnöke
Sass Katalin, Laurus-díjazott és Varga Zoltán, a Lápmás’92 Alapítvány elnöke

„Mondhatni kötelességemnek érzem, a szó jó érelmében, hogy visszaadjak. Otthon ezt láttam, így nevelkedtem, és talán a személyiségemből is fakad. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki szótlanul elmenjen egy dolog mellett akkor, ha módjában áll tenni valamit. Az összefogásban hiszek”, zárta gondolatait Sass Katalin.