Munkaerőpiac

30_Stanford_University.jpg
Forrás: ITB
Átkok ezek, nem varázsigék

Hét mondat, amit soha ne mondj munka közben!

Ismerős lesz, mindegyik. És bár szerves részei a mindennapoknak – ha úgy tetszik, benne vannak a napi rutincsomagban, amit a munkába cipelünk –, mégis bosszantóak, idegesítőek és destruktív hatással vannak a szervezet működésére. Íme azon mondatok gyűjteménye, amit jobb elfelejteni a haladás érdekében.

Vajon meddig juthat el egy képzeletbeli akadálypályán az a csapat, ahol senki sem segít a másiknak, és csak akkor szólnak egymáshoz, ha hibáztatni kell valakit? A rejtett aknákhoz hasonlóan az irodában is robbanhatnak olyan mondatok, amelyek pusztítanak. Nyilván nem lehetünk minden helyzetben tekintettel a környezetünkre és mások lelkivilágára, de törekedni kell rá, hogy némi tudatosságot csempésszünk a kommunikációnkba. A következő mondatokat az European Business tanácsa szerint jobb elkerülni a munkavégzés során.

 

Nem! Nincs! Miért?

1. „Nem tudom, és nem is érdekel!” Sajnos nem lehet kilóra megvenni a bölcsek kövét sarki boltban, nem tudhatjuk még szakmán belül sem minden kérdésre a választ. De próbáljuk meg elkerülni, hogy a kollégáknak és a vezetőknek az a benyomásuk legyen rólunk, hogy nem érdekel bennünket, mi történik a cégben, mint ahogy az sem, hogy közösen találjunk választ egy adott kérdésre, kihívásra.

2. „Ehhez semmi közöm, XY kolléga csinálta!” Természetesen nem kell felelősséget vállalni mások hibáiért, pláne, ha valóban nem vagyunk érintettek benne (létezik ilyen manapság, amikor minden mindennel összefügg?). Ám ha nem muszáj, ne taszítsunk másokat a gödörbe. Nem kell ujjal mutogatni a bűnösökre, sem falazni nekik, egyszerűen csak legyünk azon, hogy mielőbb megoldódjon a felmerülő probléma.

3. „Ez nincs benne a munkaköri leírásomban.” Igen, el kell fogadni, hogy időnként jönnek plusz feladatok is. Valószínűleg egyetlen munkatársunk és a vezetők sem azt várják el tőlünk, hogy az összes, nekik vagy másnak nem tetsző, kellemetlen feladatot elvégezzük helyettük. Egyszerűen csak érdemes segítő kezet nyújtani számukra ilyenkor – még akkor is, ha az adott feladat valóban nem a mi asztalunk.

4. „És ez miért éri meg nekem?” Ennél a mondatnál hal meg a csapatszellem. Hacsak nem vicc, akkor arrogáns, öntelt érdekember benyomását kelti az, akinek a szájából elhangzik. Az élet része, hogy néha olyan dolgokra is megkérnek bennünket, amelyekből nem származik közvetlen előnyünk. Ezt a véleményünket inkább tartsuk meg magunknak, és próbáljunk meg a legjobb képességeink szerint segíteni.

 

Majd egyszer…

5. „Ez meghaladja a képességeimet, nem fog menni!” Azok az emberek, akik nem képesek az új kihívásokat abszolválni, soha nem fognak fejlődni, előre lépni a karrierükben, mint ahogy a tudásuk sem fog új ismeretekkel gazdagodni, bővülni. Aki pedig hosszú ideig ácsorog egyhelyben, azt előbb-utóbb arrébb teszik. Nyitottnak, bátornak kell lenni, nem pedig elzárkózni az újdonságoktól anélkül, hogy tennénk egy próbát.

6. „Majd megnézem, ha lesz rá időm…” Érdemes naponta (akár többször is) ellenőrizni, hogy megfelelően állítottuk-e be a prioritásokat és a határidőket a feladatainkhoz, és a tervezett ütemben haladunk-e a munkáinkkal. Ha nem, jelezzük az érintetteknek és változtassunk! Így elkerülhetjük az idő szorítását, az utolsó pillanatos kapkodást, mások késleltetését, és azt is, hogy ha valaki egy kéréssel/kérdéssel fordul hozzánk, az időhiány miatt elutasítjuk.

7. „Holnap beteget jelentek.” Ha ettől bármi is megoldódna, a világ tele lenne beteget jelentett emberekkel. Mindenkinél eljön az a pont, amikor elszakad a cérna. Az viszont korántsem jó ötlet, hogy fennhangon még mondogassuk is, hogy a másnapot otthon töltjük. Ráadásul, aki sokszor kiált farkast, annak végül senki sem hisz: ha egyszer valóban ledönt lábunkról a betegség, ugyan ki vesz majd komolyan bennünket?