Vezércikk

03_medium.jpg
Forrás: ITB

A bőség zavara

Ülök a már majdnem kész újság előtt és azon gondolkodom, melyik cikkhez kapcsolódóan írjam meg a gondolataimat. Aztán hol az egyikbe kapok bele, hol a másik elé kívánkozna némi publicisztika, és a sort folytathatnám. Aztán rájövök, hogy olyan volumenben sikerült konkrét, azonnal hasznosítható tudást nyújtó dolgozatokat írni, hogy lehetetlen a választás, melyiket szeressem jobban.

Így aztán tőlem szokatlan módon inkább arra vállalkozom, hogy azokat a témákat ajánlom figyelmükbe, amelyek az év végén és az évindítás kapcsán igencsak aktuálisak, és ezek jó része a motiváció témaköréhez tartozik. Kezdjük mindjárt azzal, hogy ilyentájt szaporodnak meg a munkavállalók elégedettségét mérő ilyen-olyan kérdőívek, hiszen melyik vezető ne szeretné tudni, hogy az ő beosztottja vajon elégedett-e. Az pedig faktum, hogy az elégedett munkatárs produktív munkatárs, amitől a vezető többnyire megnyugszik. Alkalmanként talán túlságosan is... Persze nemcsak érdeklődik a főnökség a beosztottak közérzetét illetően, hanem elvileg látja is mindezt, mi több, azt is, hogy kik azok, akik valamilyen területen kimagasló teljesítményt nyújtottak. Akiket nem árt például megjutalmazni. A jó vezetők (akikről egyébként több remek cikk és karrierinterjú is született) ügyesen használják ki a jutalmazás és a motiváció közötti kapcsolatot, és tűpontosan képesek kiválasztani az év végi bónuszokon túli jutalmazási lehetőségeket.

S ha már a javadalmazásnál tartunk, a címlapos összeállítást mindenképpen figyelmükbe ajánlom, mert jó alaposan körüljárjuk benne, milyen változások várhatók cafeteria fronton jövőre, hiszen a teljesítmény elismerésének és az ösztönzésnek a béren kívüli juttatások igencsak kedvelt eszközei. Persze nemcsak fehér gallérosokból áll a világ, hanem ott vannak a kék gallérosok is, az ő motivációjukról sem szabad megfeledkezni! S hogy ne csak kútfőből mondjuk a „tutit”, egy kutatásra alapozva állítjuk: nekik a stabil, biztonságos munkakörnyezet a fizetésnél is fontosabb, a céges bulik helyett teljesítménybónuszra vágynak. 

Amúgy mostanság engem is pont ezek a kérdések foglalkoztatnak leginkább. Talán egy jól sikerült üzleti év után különösebben nem fenyeget a fluktuáció réme, de azért nem árt az éberség... Vigyázni szeretnék a remek újságíróinkra, az eredményes sales csapatunkra, meg mindenkire, mert most elég kerek a világ nálunk, s szeretném, ha ez így is maradna, s rá kellett döbbenjek arra, hogy a motiváción múlik mindez. Pont azon töröm a fejem, hogyan tudnám a kollégáimat a legjobban motiválni. Szerencsém van, a BEHAVIOUR magazinból sok ezzel kapcsolatos kérdésemre megkapom a választ. Amire nem, abban pedig számíthatok a mentoromra!