work

A Magyar Telekom Csoport új székháza a népliget mellett épült
A Magyar Telekom Csoport új székháza a népliget mellett épült
Forrás: ITB
Költözködő tech-cégek

A munkatársakat sem hagyják ki az új központok tervezéséből

Tombol az irodaépítési láz Budapesten, és az infokommunikációs szektor vállalatai is kiveszik a részüket a felfutásból. A cégek munkatársai aktívan beleszólhatnak, hogy milyen legyen az új munkakörnyezet, a fejlesztők pedig igyekeznek kiszolgálni az olykor igen különleges igényeket is.

A dinamikusan változó projektjeik nagyfokú flexibilitást kívánnak meg, amit az irodaháznak is támogatnia kell, ezért helyezik az agilis szoftverfejlesztés megvalósítását előtérbe a székház kialakításánál – mondta az ITBEHAVIOUR érdeklődésére Kovács Ádám, az evosoft Hungary application solutions and services üzletágvezetője, az új irodaház projektvezetője. A száz százalékban a Siemens tulajdonában álló társaság június közepén jelentette be, hogy új központba költöznek, ami várhatóan 2021 elején történik meg.

 

Támogatni az agilis fejlesztést

A létesítmény a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Parkjában lesz, és ahogyan Kovács Ádám rámutatott, az irodaház több szempontból is illeszkedik a vállalat terveibe.

„Egyrészt hasznosítható területe megfelel elvárásainknak és lefedi a tervezett növekedéssel felmerülő igényeinket is; másrészt a helyszínt tekintve is ideális, mert a jelenlegi irodaterületeinkhez közel szerettünk volna maradni, és az egyetemek közelségét is nagyon fontosnak tartjuk. Ezért pozitívan értékeltük, hogy a telek az ELTE és a BME közvetlen szomszédságban van. Úgy gondolom, hogy a tökéletes panorámás Duna-parti elhelyezkedés méltó Magyarország legnagyobb szoftverházához” –  közölte az evosoft üzletágvezetője.

Kovács Ádám elmondta azt is, hogy az irodaház fejlesztőjében, a Wingben a közös munka során megfelelő fejlesztőpartnerre találtak, eddig minden kérésüket sikerült megvalósítani, és a megbeszélések is konstruktívan, jó ötletekkel és javaslatokkal, professzionális módon zajlanak.

Az, hogy több mint 20 ezer négyzetméteren egy kizárólag az agilis szoftverfejlesztést támogató irodaház jön létre, már önmagában is egyedivé teszi a projektet, ám számos olyan további terve, igénye is van az evosoftnak, amellyel saját magukra szabják új székházukat.

 

Saját ötletekkel okosítják az épületet

„Összességében nagy területet szánunk a kreatív közösségi tereknek, scrum sarkoknak, kisebb tárgyalóknak, hiszen a szoftverfejlesztési tevékenység egy jelentős része a kommunikációról szól. Lesz emellett oktatótermünk és ügyfél bemutatótermünk; mindezek mellett gondolunk a sportolást támogató szolgáltatásokra, köztük például a kerékpártárolókra is. A társaság tevékenységéből adódóan rengeteg teszteszközünk van, amelyek különleges igényekkel rendelkeznek, többek között speciális hálózatot vagy az extra betáplálást igényelnek. Az extra hűtés miatt ennek a tervezésére nagy hangsúlyt fektetünk” – tette hozzá Kovács Ádám.

A szakember azt is elárulta, hogy a cégnél fontosnak tartják, hogy támogassák a munkatársaik innovációs ötleteit, és ide tartoznak az irodaterületekkel kapcsolatos ötletek is. Az új elképzelések mellett szeretnék néhány már ma is futó innovációs projektjüket az új irodaházban is bevetni, mint például az intelligens laborhőmérséklet-ellenőrző és -irányító központot. „Összességében a kor elvárásainak megfelelő, akár azt is megelőző modern irodaházat szeretnénk, amely a projektjeink és a kollégáink igényeit hivatott kielégíteni, és már nagyon várjuk, hogy elkészüljön és beköltözhessünk” – fűzte hozzá Kovács Ádám.

Az ERICSSON új otthonának hivatalos átadására május végén került sor
Az ERICSSON új otthonának hivatalos átadására május végén került sor
 

Testre szabott környezet

Januárban már megkezdték a beköltözést az új központba az Ericsson Magyarország munkatársai, igaz hivatalosan csak május végén adták át a létesítményt, amely hasonlóan az evosoft épülő központjához, az ELTE és a BME szomszédságában, a Duna budai oldalán található. A székházat kimondottan a cég számára hozták létre, a fejlesztő a Wing volt, amelynek kiválasztása mellett a jelentős ingatlan-portfólió, a komoly tapasztalatok és az szólt, hogy már korábban is dolgoztak nagy, technológiai jellegű vállalatokkal, emellett a fenntartható irodaházak területén is az egyik legfőbb szakértőnek számítanak.

Az épület tervezésébe intenzíven beleszóltak a munkatársak. „A vállalati kultúránk része, hogy minden közös életünket befolyásoló témában várjuk a munkatársaink hozzászólását, a dolgozói ötletládánkból érkező ötletek mellett rendszeresek a belső közvéleménykutatásaink is. Nem volt ez másképp a székház építése terén sem, számos ötletet beépítettünk mind a munkaterületek kialakításánál, mind a pihenőszobák és a szociális együttlét helyiségei terén is. Emellett külön fókuszcsoportokkal dolgoztunk együtt, akik modellezve a vállalat mindennapjait nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a leginkább ránk szabott épület jöjjön létre (például foglalható és nem foglalható meeting szobák aránya, nagysága, tréning termek nagysága, elhelyezkedése, felszereltsége stb.). Valamint a termek elnevezésében, a kerékpártárolók felszereltségében, nagyságában, a parkolók kialakításához is figyelembe vettük a kollégáink véleményét” – részletezte érdeklődésünkre Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Különleges kívánságok

Az új létesítmény kapcsán több különleges kívánsága is volt a társaságnak. Az alapvető elvárás az volt, hogy olyan tereket alakítsanak ki, ahol együtt tud dolgozni a vezérigazgatótól kezdve a fejlesztő mérnökön át a gyakornokig minden munkatárs. „Egy valódi smart working koncepciót akartunk és valósítottunk meg a fejlesztővel, amelyben teljesen mobilisan dolgozhatnak a kollégák, és egy laptoppal bárhol megkezdhetik a munkájukat; mindez segíti a csapatmunkát, a kollaborációt. Ugyanakkor számtalan kisebb-nagyobb tárgyaló és telefonkonferencia-terem is van a házban, ami a csoportos munkához, az ügyféltárgyalásokhoz elengedhetetlen. További elvárás volt, hogy az Ericsson gyökereiből adódóan egy letisztult, skandináv dizájn érvényesüljön, ahol a fókusz a magas minőségen és az ergonómián van” – mutatott rá Jakab Roland.

Az új épület fizikai kialakítása is a kollégák közötti interakciók lehetőségét szolgálja (kis létszámú és nagyobb befogadó képességű társas terek, gyors kommunikációt támogató mini tárgyalók, intenzív kooperációt elősegítő, kevés bútort tartalmazó úgynevezett „scrum” szobák, konferenciaközpont stb.). Emellett zöld, belső teraszok a feltöltődésre, kikapcsolódásra alkalmas rekreációs centrum, bicikli tároló, öltözők, zuhanyzók, különböző funkciójú éttermek, kávézó is van az új központban.

„Az új székházban kellett elhelyezni az Ericsson Innovációs Garázst, cégünk technológiai inkubátorházát, ahol külső partnerekkel is együtt kell tudjanak dolgozni kollégáink, illetve a K+F központunk fejlesztő laboratóriumát, ahol az egyik legfőbb épületgépészeti feladat az óriási szerverpark hűtéséről való gondoskodás volt” – mondta a kihívások kapcsán a vállalat ügyvezetője.

A társaság folyamatosan „okosítja” fel az Ericsson Házat, így például szeptemberben fejeződik be egy jelentős projekt, melynek során okos funkciókkal ruházzák fel az épületet. Ezzel együtt már jelenleg is számos egyedi, fejlett megoldás található meg az irodákban; Magyarországon elsőként ők használhatták az Ericsson Radio Dot System megoldást, amely tökéletes beltéri hálózati lefedettséget biztosít.

Az új Evosoft-székház debütálására még várni kell
Az új Evosoft-székház debütálására még várni kell
 

Emberléptékű óriás

Az ország legnagyobb, egy épületben megvalósuló irodaház fejlesztése a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország közös székháza, amelynek a közelmúltban megtörtént a műszaki átadás-átvétele. A Népligetnél felépült, mintegy 100 ezer négyzetméteres, Budapest arculatát is meghatározó épület teljes mértékben a társaság igényei alapján készült. „Ennek köszönhetően az irodaterek kialakításától a tárgyalók elhelyezkedéséig, felszereltségéig, a közösségi és kreatív terek kialakításáig, a hatalmas kert berendezéséig, a biciklitárolókig, a tetőtéri futópályáig a teljes székház azt a kultúrát testesíti meg, ahogy egy együttműködésre épülő, a munkahelyi jólétre figyelő agilis cég működik. Az új székház számunkra a „most” munkahelye, ami azt jelenti, hogy a berendezésektől a térkialakításig minden azt támogatja, hogy a legtöbbet hozzuk ki a jelen lehetőségeiből” – mutatott rá Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

A projekt méretét jól mutatja, hogy a Telekom és a T-Systems közös székháza az ország nagyjából 200-adik legnagyobb települése lenne. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne vesszenek el a nagyságban, emberléptékű legyen, és minél több igényt kielégítsen. „Ennek megfelelően szinte mindenből lesz kicsi és nagy – éttermi szolgáltatóból, kávézóból, tárgyalóból és közösségi térből. Ezek mellett számos izgalmas, a mindennapokat könnyebbé tevő megoldással találkozhatnak majd a kollégák, ilyen például a tetőtéren a fitnesz- és wellnessközpont, vagy a 8. emeleti kültéri futópályánk” – fűzte hozzá Friedl Zsuzsanna.

Az épület fejlesztője ugyancsak a Wing, a céget többlépcsős kiválasztási folyamat végén bízták meg a projekttel. Az új Telekomszékház kapcsán már a kezdetektől fogva kiemelt szempont volt a munkatársak bevonása, a témával egy dedikált csapat foglalkozik több mint három éve. „A bevonás nálunk több szinten zajlott, illetve zajlik a mai napig. Alapítottunk például egy úgynevezett »új székház« csapatot (nagyjából 100 főről van szó), akik nagykövetként képviselik saját területüket, és amellett, hogy támogatják az információ áramlását, számos olyan fajsúlyos kérdésbe is belefolynak, mint például a szolgáltatók kiválasztása vagy a normarendszerek megtervezése. Nagyívű közösségi projektünk volt a FutureLab: az új székház koncepciójának mintájára kialakítottunk egy 200 fő befogadására alkalmas irodateret, amit a kollégák hathetes etapokban tesztelhettek – közel 800-an vettek részt a projektben. Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználtuk a tervek finomhangolásában. Emellett a mindannyiunkat érintő kérdések közül igyekeztünk minél többet közösen eldönteni, így választottuk ki együtt, közel kétezren az iroda- és tárgyalószékeinket, vagy adtunk nevet a konferenciaközpontunknak” – közölte Friedl Zsuzsanna.