work

52_gq.jpg
Forrás: ITB
Flip-flopba lépni tilos!

„Business look” 30 fok felett, avagy egy úr a pokolban is úr – az úrinőkről nem is beszélve!

Pozíció, irodai környezet és kánikula válogatja, hogy mennyire lehet lazítani nyáron a hivatalos dress code-on. Néhány öltözködési irányelv megszívlelésével nem lőhetünk mellé. Jó hír, hogy az elmúlt években sokat lazult a hivatali öltözék, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy mindent ledobhatunk magunkról csak azért, mert itt a kánikula.

Jó kérdés, van-e borzasztóbb látvány egy flip-flop papucsos kollégánál nyáron az irodában – talán csak két flip-flop papucsos kolléga. Rendben, szándékos a túlzás, de hacsak nem egy trópusi bungaló jelenti az irodát a Bora Borán, akkor erősen hanyagolandó bárminemű papucs viselete. Persze minden cégnek megvannak a maga szokásai, egy startup valószínűleg nem csinál problémát abból, ha nem ingben/blúzban váltják meg a világot a munkatársai, míg egy multinacionális vállalat hazai leányánál dress code-ban rögzíthetik az általános elvárásokat.

 

Inkább felfelé, mint lefelé

Egyaránt dolgoztam már lazább és szigorúbb öltözködési normákat tartó munkahelyen. Volt, ahol az egyre komolyabb üzleteket elnyerő kisvállalkozás egy nap elérkezettnek látta az időt arra, hogy finoman felhívja a munkatársai figyelmét az öltözködésben való szintlépésre (elvégre mindenki a céget képviseli a megjelenésével, nem csak az üzletkötők, menedzserek). Olyan is volt, hogy a cégvezető összes biztosítékát kicsapta nyáron egy rendszergazda kolléga, aki papucsban, rövidnadrágban és pólóban mászkált a folyosókon (már megint a papucs). Egyszóval általános tapasztalatom, hogy a jól öltözöttség minden pozícióban és minden helyzetben számít, akkor is, ha nincs dress code az irányelvekről – belső igényesség azért van. Mint azt Kovács Orsolya, a Yurkov Stílustanácsadó Szalon alapítója mondja: nem a ruha a világ legfontosabb dolga, de hatással van a karrierünkre és a magánéletünkre is. Aki szeretne fejlődni, magasabb pozíciót elérni, annak javasolt egy fokkal jobban öltözködni, mint az adott pozíciója, mert ez is „felfelé húz”. Magabiztosságot, stílust, rendezettséget sugall.

 

Ha olvad a beton

Harminc fok felett természetesen az üzleti életben is megengedett némi könnyítés az outfiten, ilyenkor a napi munkavégzés ideje alatt általában a „business formal” helyett a „business informal” dress code lép érvénybe. Ez férfiak esetében azt jelenti, hogy megengedett a világos öltöny, a világos nadrág és az anyagában enyhén mintázott ing is (fő színek ilyenkor: fehér, bézs, világoskék, világoszöld, halvány rózsaszín). Az utóbbi 10 évben egyébként is sokat lazult az üzleti öltözködés, már közel sem annyira szigorú, mint régen. Ahogy Kovács Orsolya fogalmaz, totális armageddon van a divatban.

Mit jelentenek az egyes dress code-ok?

Casual: egyszerű, kötetlen, gyakorlatilag bármilyen hétköznapi ruhadarab viselhető.

Smart casual: a sportos darabok viselete (farmer, póló) már nem ajánlott.

Business standard: üzleti, irodai öltözködés, „bankár-módi” (öltöny, nyakkendő – főként fekete, fehér, szürke, sötétkék színekben).

Informal: az üzleti, irodai öltözék kicsit lazábban, szabadabban (például nyakkendő nélkül, de farmer kizárva).

Semi formal: nőknél koktélruha, férfiaknál öltöny–nyakkendő.

Black tie: nőknél koktélruha vagy estélyi, férfiaknál öltöny és a fekete csokornyakkendő kötelező.

White tie: a legelegánsabb öltözék, nőknél kötelező a nagyestélyi, férfiaknál a frakk.

 

Természetesen a politikában, a bankszektorban, pénzügyi vagy jogi területeken, illetve az informatikában is tartja magát az a szabály, hogy nyáron is illik elegánsan öltözni – főként, ha felelős, vezető beosztásban van az ember, és/vagy partnerekkel, ügyfelekkel személyesen tartja a kapcsolatot. A jól öltözöttség cégvezetői szinten persze alapból adott. Ám míg régen az elegáns öltözködés nyáron is a szigorúan vett öltöny–nyakkendőt jelentette a férfiaknál, úgy mára lett némi enyhítés: a zakó és a nyakkendő elhagyható, akár chino is választható a tárgyalásokra (az öltönynadrág és a farmer közötti átmenet; sportosan elegáns, svédzsebes nadrág). Egy dolog azonban változatlan: a hosszú ujjú ing (felhajtott ingujjal) kötelező darab. Hatalmas nyári stílusbakit jelent a rövid ujjú ing – ügyetlen, esetlen, kisfiús benyomást kelt, és olyan távol áll az erős, magabiztos férfi képétől, mint az a trópusi bungaló a Bora Borán attól a helytől, ahol éppen ülök. Maradjunk tehát annyiban, hogy legyen hosszú az ing ujja, szépen felhajtva. Egy kivétel mégis van: a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő, galléros piké póló (vagy pólóing). Legyen ez is sportosan elegáns, alakkövető és egyszínű – üzleti tárgyalás esetén azonban érdemes az ingnél maradni. És lévén a nyári férfiruházat (zömében) a világos színek felé tendál, ezt a kiegészítőknek (cipő, öv, táska) is követniük kell.

 

Egy szoknya, egy nadrág

Meg kell hagyni, öltözködés szempontjából a nőknek könnyebb dolguk van nyáron, hiszen számtalan szín, forma és stílus közül választhatnak: a ruha lehet koktél, maxi vagy ingruha, a szoknya A-vonalú, ceruza vagy egyenes szabású, és ott van még a blúz, meg az elegánsabb topok a nyári blézerekkel. Ami könnyítés még, hogy nyáron a harisnya elhagyható – vagy trükkösen helyettesíthető az úgynevezett „air stocking” spray-nek hála, ez lényegében harisnya hatást keltő, apróbb bőrhibákat elfedő spray, kvázi púder.

Azonban akadnak tiltólistás dolgok is bőven, ilyen a túl mini vagy nagyon testhez feszülő ruha/szoknya; a vállpánt nélküli felső; a túl áttetsző, kihívó darabok; a ruha alól kivillanó melltartó – kell még mondani a papucsot? Viszont mindig tökéletes választás lesz egy elegáns, egyenes szabású, térdalatti szoknya blúzzal; vagy akár egy rövid nyári ruha is, azzal a kikötéssel, hogy nagyjából térdig vagy egy-két centivel a tértől feljebb érhet a hossza. Nőknél elegáns a hosszú és a rövid (térdig érő) szövetnadrág viselete is nyáron – jól kombinálható egy egyszerű (flittertől, kiscicás díszítéstől, csipkétől mentes) „basic” toppal és nyári blézerrel.

A kiegészítőkben érdemes mértéket tartani: egy markáns, nagyobb nyaklánc vagy gyűrű mellé már nem hiányzik más, ám az üzleti megjelenés leginkább a szolid darabokat jelenti (például egy gyöngysort vagy gyöngy fülbevalót). Nyáron mindenesetre választhatók a színesebb, merészebb, de ízléses bizsuk, akárcsak más színes, mintás kiegészítő (sálak, kendők, kalapok, övek, cipők, táskák). A papucstól pedig léteznek sokkal kifinomultabb, szellős nyári lábbelik is: csinos, díszes szandálok, éktalpú cipők, balerinák; férfiaknak stílusos mokaszinok.

Azok az urak és hölgyek, akik felső vezetői beosztásban tevékenykednek, a nyári melegben is a „formal dress code” szerint kívánatos, hogy öltözködjenek – tanácsolja Mezi Melinda a Profession.hu-n. Hivatalos alkalmakkor, tárgyalások alatt viszont az alacsonyabb beosztású kollégáknak sem ajánlatos lazítani az öltözködési stílusukon.