Menedzsment

25_oLSa0701_ph_420px
Forrás: -

Reed Hastings: porszívóügynökből a videoszolgáltatók császára

Nem mindenki születik sikeres vezetőnek, míg egyesek zsigerből építenek világvállalatokat, mások saját kudarcaikból tanulva lesznek jó üzletemberré.

Egy egykori porszívóügynök alapította szolgáltató adja ma az Egyesült Államok internetforgalmának egyharmadát. A Netflix a világ legnagyobb on-demand videoszolgáltatója, feje, Reed Hastings nem annyira intuitív zsenijének, mint inkább makacs kitartásának és tanulási képességének köszönheti sikerét.

Reed Hastings
Reed Hastings

Előélete nem különleges: középosztálybeli család tagjaként a középiskola elvégzése után egy évig porszívóügynökként kereste kenyerét, majd matematikus diplomát szerzett, és a békehadtesthez csatlakozva Szváziföldön tanított. Évekkel később úgy nyilatkozott, habár itt üzleti tapasztalatra nem tett szert, bátorságot gyűjtött, 10 dollárral a zsebében keresztülstoppolva Afrikát. Egy saját vállalkozás elindítása ezután már nem is tűnt olyan félelmetesnek.

Második diplomáját számítástechnikusként 1990-ben szerezte, majd programozóként dolgozott 1991-ig.

 

Saját lábon állva

Ekkor megalapította első cégét, a Pure Software-t. Első kellemetlen vezetői tapasztalatai innen származnak – amíg cége exponenciálisan növekedett, addig ő képtelen volt mérnökből vezérigazgatóvá válni. Kétszer is megpróbált lemondani, sikertelenül, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is csak elfogadható munkát végzett. Az Atria Software-rel egyesült cégét 1997-ben felvásárolta a Rational Software, és bár a cég részvényeinek ára felére csökkent a hír bejelentésekor, Reed Hastings gazdagon, de csalódottan távozott.

Ezután két évig próbálta átgondolni, milyen hibákat követett el, hogy legközelebb elkerülhesse azokat. 1998-ban Mark Randolph-fal megalapítja a Netflixet, ami előfizetéses módszerrel kölcsönöz filmeket, postai úton kézbesítve. Már akkor a jövőre koncentrál, a kölcsönzéshez keresőmotort és ajánlórendszert kapcsol. 2006-ban így nyilatkozik: „A laptop a jövő tv-je. Nem az a laptop, amit most látunk, hanem ami 5 év múlva lesz.” Ennek a víziónak megfelelően teszi át lassan a hangsúlyt a dvd-kölcsönzésről az internetes on-demand videóra; olyannyira, hogy idén megpróbálja szétválasztani az internetes és a dvd-üzletágat, sikertelenül.

 

Tanulni a hibákból

Reed Hastings legjobb tulajdonsága, hogy képes és hajlandó tanulni a hibáiból. Munkatársai, beosztottjai leginkább barátságos, segítőkész mivoltát dicsérik. Külön hangsúlyt fektet a magas fizetésekre, így csalogatva a legképzettebb munkaerőt. A nem jól teljesítő alkalmazottaknak rendkívül nagyvonalú végkielégítést ad, ezzel könnyítve a vezetők lelkiismeretén, ha valakit ki kell rúgniuk.

A Netflix-vezér most új problémákkal néz szembe, az utóbbi hónapok elhamarkodott lépései padlóra küldték a cég részvényeit, előfizetői tömegesen fordulnak el tőle. Habár az igazgatótanács még kitart mellette, kérdés, sikerül-e megtalálnia a hibát a számításaiban. A Netflix most még óriás, ám a konkurenciával a nyakán már nem lesznek évei arra, hogy újratervezze stratégiáját. Nem biztos, hogy egy jó meglátás és a makacs élni akarás elég a fennmaradáshoz.