ITexec

John_C_Maxwell.jpg
Forrás: johnmaxwell.com
Menedzsment

Az amerikai „see before” és a magyar örömszerzés

Zseniális! – mondta gondolkodás nélkül barátom, amikor kiejtettem egy nevet, megadván következő csevegésünk tárgyát. Barátommal gyakorta cserélünk véleményt a nyilvános beszéd témakörébe eső kérdésekről, és ő az egyetlen az ismerőseim közül, aki alaposan ismeri az amerikai és magyar üzleti kultúra közötti különbségeket. Ki mást hívtam volna föl, mint őt, amikor John C. Maxwell világhírű amerikai szakíró, előadó és evangélikus lelkipásztor (lásd képünkön) munkásságának tanulmányozása után az összegző gondolataimat meg szerettem volna osztani egy értő valakivel.

Úgy hozta a sors, hogy a mögöttünk hagyott héten egy online konferencia keynote beszélgetését volt szerencsém levezetni egy olyan tanácsadóval, aki üzleti felsővezetők fejlesztésében vált elismertté. Sokat készültem e feladatra, hiszen nem sajátom a tanácsadás coachingnak nevezett szegmense (se), ám amikor a csevegésünk végén elköszöntem a konferencia résztvevőitől, mégse a szokásos megnyugtató lecsengés következett bennem, hanem egy különös izgalom maradt hátra, amit annak jeleként értelmeztem, hogy a tudatomban további feldolgozásra mutatkozik kognitív igény.

Keynote előadónk, Kalamár Beáta, beszélgetésünk során szakmai területe neves nemzetközi szakértőitől idézett, közöttük talán a legnagyobb hangsúllyal John C. Maxwelltől. Így került ez az érdekes és rendkívüli tehetségű előadó („public speaker”) érdeklődésem középpontjába – mintegy a keynote beszélgetés utórengéseként.

Mit tagadjam, faltam a róla szóló anyagokat, megnéztem videókat, meghallgattam podcastokat, amelyekben ő beszélt, meggyőzően és finom humorral, arról, hogy szerinte miként is lehetünk, lehetnénk sikeres vezetők. A vezető bennünk van, ha sikeresek akarunk lenni, lássunk többet („see more”), és lássuk meg a fontos dolgokat előbb, mint mások („see before”) – íme, néhány könnyen megérthető, vagy könnyen megérthetőnek tűnő tanácsa.

Ahogyan telt az idő Maxwell tanulmányozása közben, kezdtem az Egyesült Államokban érezni magam, ahol több mint két tucatszor volt szerencsém járni, és mint egykoron egy amerikai cég alkalmazottja, felidéztem azokat a közvetlen üzleti tapasztalataimat, amelyeket az amerikai kollégáknak köszönhettem.

Az Újvilág messze van, még mindig nagyon messze, különösképpen az üzleti kultúrát illetően – fogalmazódott meg bennem, és ekkor hívtam fel a barátomat, akiről hamar kiderült, hogy Maxwell rajongója, olyannyira, hogy amikor – 2013 novemberében – a neves előadó hazánkban járt, látogatásának szervezésében és támogatásában vezető szerepet játszott.

Oké, értem, hogy szerinted Maxwell zseniális, de mi nagyon messze vagyunk még attól a világtól, amelyben az ő megközelítése azonnal alkalmazható és a gyors siker reményével kecsegtethet – vetettem közbe, mire barátomból ömleni kezdett a szó. Ő az Újvilágban, magyarságát megtartó családban született, évtizedekkel ezelőtt, mint érett és sikeres üzletember települt át onnan Magyarországra, így akár hazánk egyik legjobb szakértőjének is mondható a két ország üzleti életében megnyilvánuló kulturális különbségeket illetően.Amerikában már a gyermekkortól arra nevelik az embereket, hogy képesek legyenek gondolataik, elképzeléseik nyilvános interpretációjára, képviseletére. A környezet pozitív: ha valaki sikeres, annak örülnek a többiek. Ott az üzleti gondolkodásnak nem alapvető eleme az a félelem, hogy ha valakivel üzletet csinálunk, akkor az esetleg a másiknak is jó lehet – sorolja barátom.

Nem jeleskedünk, mi magyarok, a másoknak való örömszerzésben, aminek minden bizonnyal hosszan elemezhető okai vannak. Egy biztos, a nagy amerikai mondások, metodikák lefordításához a mi nyelvünkre, a mi gyakorlatunkra nem csupán fordítói talentum szükségeltetik.

 

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének idei, június 18-án megrendezett nyárindító online konferenciájának keynote beszélgetésének podcast változatát itt hallgathatja meg vagy töltheti le: